De Panne anticipeert op druk weekend met verkeersvrije Zeelaan: “Geen negatieve reacties”

Horecazaken in de Zeelaan mogen hun terrassen uitbreiden. © MVO
Redactie KW

De kust verwacht zich aan een uitzonderlijk druk lang weekend en daarom heeft De Panne beslist om de belangrijkste winkelstraat, de Zeelaan, verkeersvrij te houden van zaterdag 18 tot en met dinsdag 21 juli.

Eerder voerde het Lokaal Bestuur al een testweekend in. Omdat het voorbije weekend volgens de druktebarometer lange tijd op ‘code geel’ stond en soms zelfs op ‘code oranje’ (wat zoveel betekent als: je kunt er over de koppen lopen), werd beslist om op coronaveilig te spelen met extra maatregelen.

“Met het mooie weer dat ze voorspellen zal het zeker heel druk worden, misschien zelfs té druk”, weet burgemeester Bram Degrieck. “Daarom zullen we de Zeelaan van zaterdag 18 tot en met dinsdag 21 juli van 11 tot 23 uur volledig verkeersvrij maken tussen de Markt en het kruispunt Duinkerkelaan – Nieuwpoortlaan en geldt ook voor voetgangers het eenrichtingsverkeer. De straat is al aangepast met meer bloembakken en uitgebreide terrassen. Zonder auto’s krijgen voetgangers en fietsers nog meer ruimte. Op de zaterdagmarkt zullen we de zone uitbreiden en dit keer het aantal kramen beperkt houden. Zowel voor marktkramers als voor klanten is het dragen van een mondmasker verplicht.”

Veiliger en gezelliger

“Anticiperen op een druk weekend is slim”, vindt Matthias Engelbrecht, zaakvoerder van café Les Bains. “Daardoor worden de Markt en de winkelstraat een stuk veiliger én gezelliger. Het zou niet aangenaam zijn voor de mensen op de terrassen als er naast hen voortdurend een file auto’s passeert. Je kunt ook beter voorkomen dan dat er moet worden ingegrepen als het te laat is of dat je achteraf moet zeggen dat alles in het honderd is gelopen. Ik heb hier niks op tegen: de straat mag wat mij betreft in het hoogseizoen, zeker in drukke weekends, altijd verkeersvrij zijn. Bij mijn klanten heb ik nog geen negatieve reacties gehoord. Een aantal horecazaken heeft buiten extra terrasruimte gekregen, maar ik niet. Gelukkig kan ik buiten mijn tafels en stoelen een beetje opschuiven tot voor het pand van mijn voormalige buur, die enkele maanden geleden failliet is gegaan. Ik hoop dat we nog veel zonnige dagen krijgen om het verlies van de voorbije maanden een beetje te compenseren. Binnen ben ik heel wat zitplaatsen kwijt en ik heb even de kat uit de boom gekeken om te investeren in plexischermen, omdat we lang niet wisten hoe lang de lockdown zou aanslepen.”

Matthias Engelbrecht, zaakvoerder café Des Bains, vindt een verkeersvrije straat een positieve zaak.
Matthias Engelbrecht, zaakvoerder café Des Bains, vindt een verkeersvrije straat een positieve zaak.© MVO

Armand Vermeire en Marie-Rose Housen uit Sint-Lievens-Houtem koesteren samen met hun kleindochter Fleur de deugddoende zonnestralen op het terras van Matthias. “Eindelijk!”, zeggen Armand en Marie-Rose. “We zijn al 15 jaar tweedeverblijvers in De Panne. Als we niet in ons kot moeten blijven, komen we zo dikwijls mogelijk, en ook de rest van onze familie! We staan 100 procent achter de beslissing om de straat verkeersvrij te maken. Doorgaand verkeer op drukke dagen is hier onnodig en ongezond! Om je dagelijkse boodschappen te doen, heb je geen auto nodig en leveranciers kunnen voor 11 uur terecht. De Zeelaan mag voor ons verkeersvrij blijven van mei tot september. In de winter is dat natuurlijk geen must. Ook het initiatief van de ‘plancher’ op het strand verdient een dikke pluim. Zo wordt het ‘billenkarren’-verkeer ook perfect en veilig georganiseerd!”

Je vindt alle info over de veiligheidsmaatregelen op www.safesummer.be/plan

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.