Lionel Hennebel is een verwoed verzamelaar van champagnecapsules. Zijn collectie telt duizenden exemplaren. "Ik bezoek regelmatig beurzen en ook op rommelmarkten deed ik al interessante vondsten", zegt hij. "Ik ben ook lid van 'All-Caps', een vereniging voor verzamelaars van champagnecapsules uit de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittanië."
...

Lionel Hennebel is een verwoed verzamelaar van champagnecapsules. Zijn collectie telt duizenden exemplaren. "Ik bezoek regelmatig beurzen en ook op rommelmarkten deed ik al interessante vondsten", zegt hij. "Ik ben ook lid van 'All-Caps', een vereniging voor verzamelaars van champagnecapsules uit de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittanië."Twaalf jaar geleden organiseerde Lionel voor het eerst een ruilbeurs. Dat was meteen een schot in de roos en dus besloot de verzamelaar om het evenement jaarlijks op poten te zetten. De ruilbeurs vindt nu zaterdag tussen 10 en 16 uur plaats in Feestzaal-Hotel De Oude Abdij in Lo. En dat is geen toeval. De liefde voor het stadje Lo bracht Lionel Hennebel tien jaar geleden namelijk op het idee om een champagnecapsule te ontwerpen met een link naar Lo. Hij ging daarvoor in zee met het gekende champagnehuis Yves Jacques uit het Franse Baye, een dorp in de champagnestreek nabij Monfort. De voorbije jaren prijkten onder meer al het Marktplein, de Westpoort en de door de oorlog verwoeste Sint-Pieterskerk op de capsule. "Dit jaar staat De Oude Abdij op de capsule en het etiket", vertelt Lionel. "Het is de tiende keer dat ik uitpak met een speciale capsule."Er is nog een tweede reden waarom de ruilbeurs dit jaar in De Oude Abdij plaatsvindt en niet in zaal Concorde in Pollinkhove, waar alle vorige edities werden georganiseerd. Want Lionel, die tot eind juni vorig jaar samen met zijn vrouw Lieve Boone café De Vate op de Markt in Lo uitbaatte, heeft een sterke band met de horecazaak in de Noordstraat. "Vijftig jaar geleden heb ik nog in de Oude Abdij gewerkt", blikt Lionel terug. "Paul Spilliaert was toen de zaakvoerder en Jean-Pierre Malysse stond als chef in de keuken. Malysse runde later ruim 40 jaar het befaamde sterrenrestaurant De Marquette in Marke. Beide heren hebben mij de stiel van kok geleerd. Ik ben dan ook blij dat de ruilbeurs dit jaar in De Oude Abdij kan doorgaan."De naam 'De Oude Abdij' verwijst naar de Augustijnabdij die rond de 11de eeuw in Lo werd gebouwd. Tijdens de Franse Revolutie werden de paters vervolgd en de abdij geplunderd. De gerenoveerde woning van het abdijcomplex werd in 1848 gekocht door de familie Verlende, die er het Mout- en Brouwerij St. Louis in vestigde. Nadat de familie Verlende de brouwactiviteiten had stopgezet, gingen in 1966 de bijgebouwen tegen de vlakte. Het domein werd verkocht en in het voormalige brouwershuis werd een restaurant geopend. Nu is De Oude Abdij een feestzaal-hotel waar veel Engelsen overnachten die de Westhoek komen bezoeken in het kader van de Eerste Wereldoorlog. In de feestzaal vinden ook regelmatig huwelijksjubilea en familiefeesten plaats. (KVCL)