Nacht van Vlaanderen pakt na acht jaar weer met ultraloop uit

De laatste editie van de 100 kilometer ultraloop van de Nacht van Vlaanderen dateert al van 2013. Op de foto de toenmalige start met vooraan Nico Serroen uit Wevelgem, die als beste Belg vierde zou worden.©Johan Sabbe
De laatste editie van de 100 kilometer ultraloop van de Nacht van Vlaanderen dateert al van 2013. Op de foto de toenmalige start met vooraan Nico Serroen uit Wevelgem, die als beste Belg vierde zou worden.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Verrassend nieuws, nu de coronaregels versoepeld worden. Op zondag 20 juni heeft in en om het Torhoutse provinciedomein d’Aertrycke een alternatieve Nacht van Vlaanderen plaats met als hoogtepunt de wedergeboorte van de 100 kilometer ultraloop. Die zal meteen gelden als officieel Vlaams en Belgisch kampioenschap.

Er zijn ook een 50 kilometer ultraloop, twee marathons en een vrij af te leggen Start to Run van 5 kilometer voorzien. Voor de wedstrijden is het aantal deelnemers telkens tot groepen van 100 beperkt. De start en aankomst van de uitgestippelde lus hebben nabij de kerk van Sint-Jozef Arbeider in de Steenveldstraat op de Torhoutse wijk Driekoningen plaats.

Daags voordien, op zaterdag 19 juni, wordt voor de wandelaars de Batjestocht XL georganiseerd met keuze uit zeven afstanden, waaronder – net toegevoegd – een 42 kilometer. Hiervoor wordt er tussen 7 en 15 uur gestart aan de kantine van het voetbalstadion De Velodroom in de Bruggestraat.

100 kilometer, 50 kilometer, twee marathons en Start to Run

“We hebben de beslissing voor onze alternatieve Nacht uiteraard genomen in nauw overleg met het Torhoutse stadsbestuur”, zegt voorzitter Dirk Verduyn. “Het was wachten op de richtlijnen van het nationaal Overlegcomité om te weten wat we in tijden van corona zouden mogen. We onderzoeken de komende dagen of er zich nog extra kansen voordoen om ons aanbod uit te breiden.”

“Zoals de zaken er nu voorstaan, ziet het programma in en om het kasteeldomein d’Aertrycke er als volgt uit”, verduidelijkt wedstrijddirecteur André Mingneau. “Om 9 uur start het BK 100 kilometer ultraloop en om 10 uur het BK 50 kilometer. Daar ben ik na al die jaren zonder Nacht-ultraloop uiteraard blij om. De laatste editie voor die lange afstanden dateert van 2013. Om 11 uur voorzien we een marathon met maximum 100 deelnemers en om 13 uur een tweede, gelijkaardige marathon, zodat we in totaal toch behoorlijk wat atleten kunnen bereiken. Vanaf 16 uur kan er dan vrij deelgenomen worden aan de Start to Run. Dat gebeurt eveneens op de verkeersvrije lus van 5 kilometer.”

Na de start nabij het wijkkerkje in de Steenveldstraat gaat het parcours via de Zeeweg naar het domein d’Aertrycke en dan via de Consciencedreef en de Consciencestraat naar de oude spoorwegbedding De Groene 62. Zo wordt via de Steenveldstraat het startpunt weer bereikt.

Batjestocht XL krijgt er een traject van 42 kilometer bij

Ook goed nieuws is er voor de wandelaars. De Batjestocht XL was al gepland op zaterdag 19 juni met afstanden van naar keuze 7, 10, 14, 20, 24 of 30 kilometer. “Daar voegen we nu een 42 kilometer aan toe”, aldus Dirk Verduyn. “Zij die graag lange trajecten stappen, hoeven op die manier niet meer op hun honger te blijven. Het spreekt voor zich dat we ons op elk moment aan de geldende coronaregels zullen houden. We nemen geen risico’s.”

De allereerste Nacht van Vlaanderen, met meteen een 100 kilometer voor wandelaars en lopers, dateert van 20 juni 1980. Vanaf toen werd het sportevenement almaar groter en belangrijker. De ultraloop kende gloriedagen met in de periode van 1986 tot en met 1994 liefst acht overwinningen voor Jean-Paul Praet, over wie er recent een tv-documentaire werd uitgezonden. Na verloop van tijd begon de belangstelling voor de ultraloop echter te verwateren met in 2013 nog nauwelijks enthousiasme voor de 100 kilometer. Dus werd na dat jaar de stekker uit de ultraloop getrokken. Met nu, acht jaar na datum, de hergeboorte.

Promofilmpje met muziek van Dominiek Schrauwen

De Nacht, met zijn wandeltochten tot 100 kilometer en zijn loopwedstrijden van 10 tot 42 kilometer, bleef wél hoge toppen scheren. In 2019 bracht het evenement liefst 7.657 sportievelingen op de been, een absoluut record. Vorig jaar trok corona een streep door de rekening en diende alles geschrapt te worden. Straks kan er gelukkig een alternatief plaatsvinden. Met dus weer ultraloop op de affiche.

Leuk extraatje voor de komende, bijzondere editie 2021: er wordt een promofilmpje gelanceerd met de muzikale ondersteuning van Dominiek Schrauwen, de hardloper uit Ruddervoorde die recent de cd Venusberg heeft uitgebracht.

Info loopwedstrijden: André Mingneau . Info wandeltochten: Dirk Verduyn .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.