De naakte waarheid

© Getty Images/iStockphoto
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

“Kijk uit, kijk uit, kijk uit, voor de naakte man.” Kleinkunstenaar Jan De Wilde waarschuwde jaren geleden al voor De Naakte Man. “Sluit alle luiken, hij is daar.” Veel lokale politici sluiten hun ogen als het over naakte mannen en vrouwen gaat. Een naaktstrand? Not in my backyard! Of toch zeker niet als de verkiezingen er aan komen.

Iedereen komt graag naar de kust, ook naturisten. En de cijfers bewijzen het: ze zijn met meer dan ooit tevoren. Dit jaar zijn er 8.200 mensen lid (pun not intended) van de Federatie van het Belgische Naturisme. En die organisatie maakt zich sterk dat er een veelvoud Vlamingen op tijd en stond afscheid neemt van zijn textiel. Die trend laat zich ook voelen in Bredene. Daar is het naaktstrand een succes en – bij warm weer – een ton waar zelfs haringen in ademnood komen.

Nu worden naturisten oogluikend toegestaan. Liever dat dan drie stemmen te verliezen

Daarom willen de Belgische naturisten al járen een tweede naaktstrand – of ‘een naaktdomein’ – waar ze open en bloot kunnen genieten van zon, zee en zand. Achter de schermen wordt druk gelobbyd, maar on the record willen weinig politici toegeven dat ze er mee bezig zijn, laat staan dat ze er een lans voor breken. Nu worden naturisten in sommige kustgemeenten oogluikend toegestaan, liever dat dan drie stemmen te verliezen. Dát is de naakte waarheid.

Excuus. Dat dachten we toch. Tot we met het voorstel van Patrick Michielsseune naar de Middelkerkse gezagsbekleders trokken. Patrick wil een naaktstrand in Westende-Bad en opvallend, daar hebben de lokale politici wel oor naar. En dat is nieuws. Een naaktstrand zou een extra troef kunnen zijn voor de stripgemeente (pun not intended). En misschien zet het andere badplaatsen wel aan het denken?

“Helpt dan niemand de naakte man?” Ja hoor, beste Jan De Wilde, in Middelkerke staan een hoop helpers klaar…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier