De Mozaiek in Hooglede doet nodige investeringen voor heropstart

Directrice Hannelore Ostyn in de klas waar het eerste leerjaar les zal krijgen. Op de grond zie je duidelijk de looplijnen die gevolgd moeten worden. © (foto JT)
Redactie KW

Ook basisschool De Mozaïek maakt zich op voor een veilige herstart. De school investeerde al ruim 1.200 euro om ervoor te zorgen dat personeel en leerlingen goed beschermd de lessen kunnen bijwonen.

Het preteachen is vanaf vrijdag gedaan voor de leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar van basisschool De Mozaïek op Sint-Jozef. Directrice Hannelore Ostyn en haar team klopten heel wat uren om in veilige en hygiënische omstandigheden terug te kunnen opstarten.

“In de leerjaren die vrijdag terug naar school komen, zitten maximum veertien leerlingen waardoor we geen klassen hoefden te ontdubbelen”, verklaart de directrice.

“Maar aangezien elke leerling vier vierkante meter plaats nodig heeft, hebben we moeten kijken voor grotere klaslokalen. De leerkrachten hebben vooraan in de klas acht vierkante meter waar ze geen mondmasker moeten dragen en bijvoorbeeld algemene instructies aan de kinderen kunnen geven. Zodra zij deze zone, die duidelijk afgebakend is op de grond, verlaten om langs te gaan bij de kindjes, dan moeten ze een mondmasker dragen. In elke klas en in de gang staan er overal pijlen en looplijnen zodat er altijd een veilige afstand is.”

Niet enkel het klaslokaal maar ook de speelplaats vergt een serieuze aanpassing. “De leerlingen moeten namelijk in hun ‘bubbel’ blijven,” verduidelijkt Hannelore.

noodlokaal

“De speelplaats is dus ingedeeld in verschillende zones en de leerlingen blijven dus bij hun eigen klas. Iedereen zal na de speeltijd ook via een andere ingang terug naar zijn leslokaal gaan. De maaltijden over de middag zullen ook in de klas gebeuren. Woensdag wordt het schoolgebouw nog eens volledig ontsmet zodat we helemaal klaar zijn voor de opstart. Op vrijdag zullen de leerlingen eerst een algemene uitleg krijgen, want hun vertrouwde schoolomgeving is wel wat veranderd en er zijn heel wat regeltjes bijgekomen. Verder hebben we zeker ook aandacht voor het welbevinden, want misschien zijn er wel leerlingen die iemand verloren zijn aan corona of iemand kennen die in het ziekenhuis ligt. Onze leraarskamer is overigens ingericht als noodlokaal voor moest iemand op school symptomen vertonen. Zo kan die leerling snel gescheiden worden van de anderen.”

“Voor onze twee vestigingen liggen we al aan 1.200 euro extra kosten”

Al deze maatregelen waren niet alleen arbeidsintensief maar kosten ook handenvol geld.

“Voor onze twee vestigingen, in Sleihage en hier op Sint-Jozef liggen we nu al aan 1.200 euro extra kosten. Geen idee of we daar via de overheid iets van kunnen recupereren. De veiligheid van mijn personeel en de leerlingen staat natuurlijk voorop en we zijn klaar voor de opstart,” besluit Hannelore.

woensdag thuis

De leerlingen van het eerste en tweede leerjaar krijgen vier volle lesdagen, enkel op woensdag worden zij niet op school verwacht.

Het zesde leerjaar komt telkens in de voormiddag en krijgt dan opdrachten mee voor thuis in de namiddag. Ook zij blijven de woensdag thuis.

De leerlingen van de overige leerjaren die naar school komen in de noodopvang, zullen veilig ondergebracht worden in zaal Geitenhove. (JT)