De mis blijft op één in de deelgemeenten: Menen maakt kerkenplan bekend

De Sint-Jozefskerk lijkt ook klaar te zijn voor bijvoorbeeld culturele evenementen. © SLW
Stefaan Lernout

Het kerkenbeleidsplan is een feit. De drie hoofdkerken in de drie deelgemeenten blijven voorbehouden voor de eredienst. De Sint-Franciscuskerk krijgt een culturele bestemming en daarvoor heeft de stad al een gebruikersreglement uitgewerkt. De overige vier kerken krijgen een nevenbestemming of komen in aanmerking voor een multifunctioneel gebruik. “De kerken in onze stad krijgen een concrete en duurzame toekomst”, oppert bevoegd schepen Griet Vanryckegem.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad: overleg met de bewoners, een technische doorlichting van verschillende kerken en lang overleg tussen stad en kerkbestuur heeft er uiteindelijk toe geleid dat het kerkenbeleidsplan werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 2 oktober. Eerder gaf het bisdom van Brugge al haar zegen voor het Meense kerkenplan. “Dit is een belangrijke stap”, weet schepen van Kerkfabrieken Griet Vanryckegem (N-VA). “De parochiekerken in Menen, Lauwe en Rekkem krijgen een concrete en duurzame toekomst. Tegelijk komen er ook kansen voor nieuwe invullingen via een neven- of herbestemming. Ik wens dan ook het centraal kerkbestuur en de lokale kerkbesturen uitdrukkelijk te bedanken voor het constructieve overleg in het traject naar dit beleidsplan.”

Met respect

Heel concreet betekent het dat één kerk, de Sint-Franciscuskerk, een nieuwe bestemming krijgt. Erediensten zijn er niet meer mogelijk. Twee kerken zullen een nevenbestemming krijgen, wat betekent dat er naast de eredienst mogelijkheden worden gecreëerd voor andere, profane activiteiten. Zoals een culturele voorstelling of een bijeenkomst van de buurt. “Die twee kerken zijn de Sint-Jozefskerk en de Verrijzeniskerk. We willen er wel op wijzen dat alle nevenbestemmingen steeds dienen te gebeuren met respect voor de sfeer van de kerk”, benadrukt de schepen.

Schepen Griet Vanryckegem bij de Sint-Franciscuskerk in Menen.
Schepen Griet Vanryckegem bij de Sint-Franciscuskerk in Menen.© SLW

De Barakkenaars vragen zelf om de Sint-Jozefskerk te gebruiken voor socio-culturele activiteiten – Griet Vanryckegem, schepen van Kerkfabrieken

Twee kerken, de Sint-Jan-Baptistkerk en de Heilige Maagd der Armen, blijven kerkgebouwen met het oog op een meer multifunctioneel gebruik. De organisatie van een schoolfeest is iets wat daar perfect zou kunnen. Tenslotte blijven de overige drie kerken hun volledige huidige bestemming behouden. “De drie hoofdkerken van de drie deelgemeenten worden dus gereserveerd voor erediensten”, aldus schepen Vanryckegem. “Voor de Sint-Vedastuskerk, de Sint-Bavokerk en de Sint-Niklaaskerk zijn geen nevenbestemmingen voorzien.”

Technische screening

In de kerk in de Barakken zullen dus wel nog erediensten plaats vinden. Stad Menen startte onlangs een haalbaarheidsonderzoek om te zien wat de eventueel bijkomende invullingen voor de kerk kunnen zijn in relatie tot de buurt. “In mei organiseerden wij samen met de kerkfabriek Sint-Jozef een participatiemoment in de Barakken over een mogelijke nevenbestemming voor de kerk”, zegt schepen Vanryckegem. “Hieruit bleek dat buurtbewoners vragende partij zijn om de kerk te gebruiken voor bijvoorbeeld de organisatie van ontmoetingen, infosessies en andere socio-culturele activiteiten in de wijk.”

“Daarna kwamen wij als stad samen met de kerkfabriek en besloten wij om samen een haalbaarheidsonderzoek te bestellen voor de nevenbestemming van de Sint-Jozefskerk. Dat houdt een technische screening in en we bekijken ook hoe we met relatief kleine wijzigingen een wisselend gebruik kunnen teweegbrengen. Ook dat haalbaarheidsonderzoek wordt voor 60 procent door Vlaanderen gesubsidieerd.”

De Sint-Franciscuskerk.
De Sint-Franciscuskerk.© SLW

Gebruikersreglement Sint-Franciscuskerk

Al eerder werd beslist dat de Sint-Franciscuskerk een nieuwe bestemming krijgt als culturele ontmoetingsplaats. Hier zullen geen erediensten meer plaatsvinden. “Concreet zal de Sint-Franciscuskerk worden ingericht als een culturele ruimte voor muziekoptredens en allerlei podiumvoorstellingen. Door de goedkeuring van het kerkenbeleidsplan kan de stad nu trouwens aanspraak maken op subsidies voor de aanpassingswerken. Tot 60 procent van de totale som”, zegt schepen Vanryckegem.

“Om de verhuur en organisatie van culturele activiteiten in goede banen te leiden, hebben we nu ook een gebruikersreglement opgesteld. Cultuurcentrum De Steiger staat in voor het beheer van de reservaties, de verhuur van de kerk en organiseert er ook zelf activiteiten. Enkel het schip en het koorgedeelte van de kerk kunnen voor socio-culturele activiteiten worden gehuurd. In afwachting van de geplande werkzaamheden voor de herbestemming valt de kerk te huren in haar huidige staat. De huurder staat hierbij volledig zelf in voor de omkadering van zijn activiteit.”

Voor dit najaar staan al een reeks activiteiten gepland. Op 25 oktober is er een orgelconcert, op 18 en 19 oktober zijn er de uitverkochte akoestische concerten van Amenra. Op 6 december vindt ‘Die Verdammte Spielerei’ plaats, een klassiek concert speciaal gecreëerd voor kerken en op 15 december is er het Kerstconcert van het Sinjakoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier