"De maatregelen zijn streng, maar voor ambachtelijke slagerijen waren die eigenlijk altijd al erg rigoureus". Gautier Demuynck (24), de zaakvoerder van de gelijknamige slagerij in Lauwe vult, terwijl hij praat, zijn toonbank met een nieuwe lading gemarineerde steaks. "Ons succesrecept" klinkt het. "Ik moest toch ook even slikken toen ik de toestanden in de supermarkten zag. Paniek doet rare dingen met een mens terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Zie jij hier sporen van tekorten? We blijven gewoon verder werken en mensen kunnen hier nog steeds terecht voor een heerlijk stukje vlees. Het is niet omdat er een crisis heerst, dat we daarom afbreuk gaan doen aan de kwaliteit van onze goederen. We kunnen het echt wel nog een eindje uithouden en ook de leveringen blijven komen."

Is er dan geen sprake van een overrompeling? "We hebben wel meer klanten dan normaal, dat kan ik niet ontkennen", horen we bij de slager. "Van zodra we lucht kregen van de maatregelen, besloten mijn vrouw (Maaike D'Haene) en ikzelf om ons in 'eindejaarsmodus' te zetten. Alle hens aan dek dus. Samen met Femke kunnen we het dus allemaal wel aan. Wat je wel kan hebben, is dat de mensen aan de voorkant van de winkel moeten wachten. Het is hier niet zo groot en we laten dan ook maar 3 klanten per keer binnen. Van oorlogstaferelen is hier alvast geen sprake. De enige negatieve noot? We wilden dit jaar onze 1-jarig bestaan vieren met een barbecue voor de deur. Die plannen gaan we dan ook even opbergen."

Toonbank blijft gevuld

Een gelijkaardig verhaal horen we bij Daisy Demuynck (51), de zaakvoerster van Hen & Haan op Lauwe Plaats. "Van de honger gaat alvast niemand moeten sterven hoor", klinkt het, terwijl ze nog enkele schotels klaar maakt. "Er is nog altijd kip aan het spit en ook de rest van de toonbank is en blijft vooral gevuld. Ik merk wel dat er meer vraag is naar complete maaltijden en ook mijn aanbod groenten doet het goed. Dat is trouwens niet echt een Corona-iets, die groenten. Toen de wekelijkse markt in Lauwe steeds maar minder werd, merkte ik dat mensen graag wel wat groenten bij hun kip hadden. Zelfs in tijden van onzekerheid is het voor onze klanten toch nog belangrijk dat ze gezond en gebalanceerd eten."

Lees verder onder de foto

Daisy Demuynck., foto CLL
Daisy Demuynck. © foto CLL

Om te voldoen aan de maatregelen waren bij Daisy niet echt drastische ingrepen nodig. "Sowieso is iedereen die in België werkt in de voedingsindustrie werkt, onderworpen aan erg strenge regels. We voorzien wel ontsmettende handgel en iedereen die het wil, kan op voorhand bestellen en aan ons afhaalraam hun schotels zo meenemen."

Geen duw- of trekwerk

De gezonde afdeling, de core business van Topfruit. De gerenommeerde speciaalzaak met groenten en fruit heeft niet te kampen met klanten die al vechtend over de parking rollen. "Hallucinante beelden aan die supermarkten, totaal niet het geval hier." Zaakvoerster Carine Herman (51) kan het geheel maar moeilijk vatten. "Volle bakken, meer dan voldoende voorraad en zelfs niet eens een tekort te zien in de nabije toekomst. Onze klanten zijn alvast erg respectvol en gedisciplineerd. Geen duw- of trekwerk, maar netjes hun handen ontsmetten met de gel die we ter beschikking stellen en vooral ruimte laten. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen dus we moeten er samen door."

Lees verder onder de foto

Carine Herman., foto CLL
Carine Herman. © foto CLL

Is er dan totaal geen sprake van hamstergedrag? "Ik bemerk dat mensen wel iets meer kopen maar wel meteen vragen wat ze langer kunnen bewaren. Het blijft allemaal wel erg gezond dus van paniek zou ik niet meteen spreken. We merken wel dat er meer klanten komen, maar ergens is dat ook normaal. Restaurants en dergelijke zijn niet meer open en mensen zijn ook gewoon thuis. Dat wil zeggen dat iedereen opnieuw moet gaan koken en ervoor moet gaan zorgen dat het gezin te eten heeft. Het gaat vaak mensen die we meestal nooit zien, omdat ze een drukke baan hebben. Die staan hier nu door de week in de winkel dus is het altijd een aangenaam weerzien."

"Ook uit Frankrijk hebben we nog steeds klanten die hier hun inkopen komen doen, maar ook zij blijven gedisciplineerd dus van een probleem zou ik toch niet durven spreken. Wat we wel doen is elke dag 1 extra keer de zaak compleet poetsen met Dettol. We zijn dat verplicht aan onze klanten, ervoor zorgen dat ze in alle comfort, veiligheid en vooral rustig kunnen winkelen." (CLL)

"De maatregelen zijn streng, maar voor ambachtelijke slagerijen waren die eigenlijk altijd al erg rigoureus". Gautier Demuynck (24), de zaakvoerder van de gelijknamige slagerij in Lauwe vult, terwijl hij praat, zijn toonbank met een nieuwe lading gemarineerde steaks. "Ons succesrecept" klinkt het. "Ik moest toch ook even slikken toen ik de toestanden in de supermarkten zag. Paniek doet rare dingen met een mens terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Zie jij hier sporen van tekorten? We blijven gewoon verder werken en mensen kunnen hier nog steeds terecht voor een heerlijk stukje vlees. Het is niet omdat er een crisis heerst, dat we daarom afbreuk gaan doen aan de kwaliteit van onze goederen. We kunnen het echt wel nog een eindje uithouden en ook de leveringen blijven komen." Is er dan geen sprake van een overrompeling? "We hebben wel meer klanten dan normaal, dat kan ik niet ontkennen", horen we bij de slager. "Van zodra we lucht kregen van de maatregelen, besloten mijn vrouw (Maaike D'Haene) en ikzelf om ons in 'eindejaarsmodus' te zetten. Alle hens aan dek dus. Samen met Femke kunnen we het dus allemaal wel aan. Wat je wel kan hebben, is dat de mensen aan de voorkant van de winkel moeten wachten. Het is hier niet zo groot en we laten dan ook maar 3 klanten per keer binnen. Van oorlogstaferelen is hier alvast geen sprake. De enige negatieve noot? We wilden dit jaar onze 1-jarig bestaan vieren met een barbecue voor de deur. Die plannen gaan we dan ook even opbergen."Een gelijkaardig verhaal horen we bij Daisy Demuynck (51), de zaakvoerster van Hen & Haan op Lauwe Plaats. "Van de honger gaat alvast niemand moeten sterven hoor", klinkt het, terwijl ze nog enkele schotels klaar maakt. "Er is nog altijd kip aan het spit en ook de rest van de toonbank is en blijft vooral gevuld. Ik merk wel dat er meer vraag is naar complete maaltijden en ook mijn aanbod groenten doet het goed. Dat is trouwens niet echt een Corona-iets, die groenten. Toen de wekelijkse markt in Lauwe steeds maar minder werd, merkte ik dat mensen graag wel wat groenten bij hun kip hadden. Zelfs in tijden van onzekerheid is het voor onze klanten toch nog belangrijk dat ze gezond en gebalanceerd eten."Lees verder onder de fotoOm te voldoen aan de maatregelen waren bij Daisy niet echt drastische ingrepen nodig. "Sowieso is iedereen die in België werkt in de voedingsindustrie werkt, onderworpen aan erg strenge regels. We voorzien wel ontsmettende handgel en iedereen die het wil, kan op voorhand bestellen en aan ons afhaalraam hun schotels zo meenemen."De gezonde afdeling, de core business van Topfruit. De gerenommeerde speciaalzaak met groenten en fruit heeft niet te kampen met klanten die al vechtend over de parking rollen. "Hallucinante beelden aan die supermarkten, totaal niet het geval hier." Zaakvoerster Carine Herman (51) kan het geheel maar moeilijk vatten. "Volle bakken, meer dan voldoende voorraad en zelfs niet eens een tekort te zien in de nabije toekomst. Onze klanten zijn alvast erg respectvol en gedisciplineerd. Geen duw- of trekwerk, maar netjes hun handen ontsmetten met de gel die we ter beschikking stellen en vooral ruimte laten. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen dus we moeten er samen door." Lees verder onder de fotoIs er dan totaal geen sprake van hamstergedrag? "Ik bemerk dat mensen wel iets meer kopen maar wel meteen vragen wat ze langer kunnen bewaren. Het blijft allemaal wel erg gezond dus van paniek zou ik niet meteen spreken. We merken wel dat er meer klanten komen, maar ergens is dat ook normaal. Restaurants en dergelijke zijn niet meer open en mensen zijn ook gewoon thuis. Dat wil zeggen dat iedereen opnieuw moet gaan koken en ervoor moet gaan zorgen dat het gezin te eten heeft. Het gaat vaak mensen die we meestal nooit zien, omdat ze een drukke baan hebben. Die staan hier nu door de week in de winkel dus is het altijd een aangenaam weerzien.""Ook uit Frankrijk hebben we nog steeds klanten die hier hun inkopen komen doen, maar ook zij blijven gedisciplineerd dus van een probleem zou ik toch niet durven spreken. Wat we wel doen is elke dag 1 extra keer de zaak compleet poetsen met Dettol. We zijn dat verplicht aan onze klanten, ervoor zorgen dat ze in alle comfort, veiligheid en vooral rustig kunnen winkelen." (CLL)