De Meense Kruidvissers hengelen naar nieuwe, jonge leden

V.l.n.r. Hendrik Riviere, Dominique Seynaeve, Bernard Noyelle, Geert De Vooght, Frans Noyelle, Pascal Poot, Joachim Ollivier, Erik Delmazure en vooraan Ian Vermassen. (foto NV) © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

De Kruidvissers uit Menen doen een oproep naar nieuwe leden. “Iedereen kan lid worden. Daarvoor hoef je echt geen wedstrijdvisser te zijn”, zegt voorzitter Frans Noyelle.

De Kruidvissers komen gezellig bijeen op zondagmorgen en vissen een tiental wedstrijden met de vaste stok en dit meestal in openbare waters. “We zijn dus in de eerste plaats een groep vissende vrienden die onze passie samen beleven om achteraf onze ervaringen te delen bij een gezellige pint in ons clublokaal café Het Vissershof in Menen“, zegt voorzitter Frans Noyelle. “Momenteel zijn we met een 14-tal leden voor het wedstrijdvissen en een 40-tal vissers die gewoon in onze put komen vissen. Het is moeilijk om jong visgeweld aan te trekken, vandaar deze oproep.”

Gesticht in 1970 door enkele vissers kreeg de club in de daarop volgende jaren de nodige structuur. Het aantal leden was beperkt tot 30 man. Dit was hoofdzakelijk het gevolg van de vrij kleine clubvijver in Geluwe die na enkele jaren vervangen werd door openbaar water.

Vaste hengel

De club groeide met de jaren en organiseerde allerlei activiteiten waaronder natuurlijk de tien wedstrijden voor het kampioenschap waarvan de acht beste uitslagen tellen. Verder nog twee speciale wedstrijden en ieder jaar een marathonwedstrijd. Als opsluit van het seizoen is er dan een maaltijd waarop de kampioenen van het afgelopen jaar gehuldigd worden”, weet Frans.

De club, die in de topjaren 50 vissers telde, is met de jaren teruggevallen naar 15 leden. “Hoofdzakelijk was dit te wijten aan het ontbreken van een clubvijver. Bijna alle clubwedstrijden worden met de vaste hengel gevist en de huidige generatie vissers schakelt steeds meer over op werphengels en karpervissen. Om die reden gaat de club vanaf volgend seizoen dan ook over naar een vrije keuze van hengel. Hopelijk zal dit meer vissers aanspreken“, zegt Frans.

Eigen vijver

In 2013 kregen De Kruidvissers opnieuw een vijver in Sint-Eloois-Winkel. Frans: “Dit is mijn eigen vijver, maar mag door de leden, mits een kleine bijdrage, bevist worden. Verder wordt er uitgekeken om meer wedstrijden te vissen in de Leie, waar de visstand steeds beter aan het worden is. Enig probleem hier is echter het beperkt aantal toegankelijke plaatsen. Er kan slechts met een 20-tal personen naast elkaar gevist worden.”

De Kruidvissers doen dan ook een oproep naar nieuwe leden. “Iedereen kan lid worden. Daarvoor hoef je echt geen wedstrijdvisser te zijn”, besluit Frans Noyelle. (Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier