De Lovie maakt dromen waar: vrouwen met beperking zien eindelijk idool Luc Steeno terug

Deze superfans mochten hun idool ontmoeten. © TP
Redactie KW

Een kleine 500 bewoners en medewerkers van De Lovie, een vzw die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt in de ruime Westhoek, genoten donderdag met volle teugen van een optreden van Luc Steeno in Poperinge. Twee superfans werden achteraf verrast door een langverwachte ontmoeting met hun idool.

Zeven Anjers, Zeven Dromen. Met dit evenement trakteerde De Lovie zijn bewoners donderdag op een feestje van formaat na een lange coronaperiode zonder grote samenkomsten.

Nauwe band

De headliner was Luc Steeno. Zijn komst maakte veel dromen waar. En in het bijzonder die van superfans Elke (19) en Carol (39), want ze mochten hem achteraf eindelijk nog eens ontmoeten.

“Eindelijk, want wij bouwden een nauwe band op met Luc, maar hebben hem door corona al lange tijd niet meer gezien”, vertelt Gino Vandamme (67), vader van Carol uit de Ieperse deelgemeente Zillebeke.

Goed doel voor lotgenoten

“We nodigen hem al sinds 1992 uit naar ons dorp voor een jaarlijks optreden van Carola, onze vzw die genoemd is naar onze dochter die kampt met een zware mentale beperking. De a staat voor andere kinderen.”

“De opbrengsten van de optredens gaan telkens naar een goed doel voor lotgenoten. Steeno is dé zanger voor Carol. Wanneer ze ’s nachts epilepsieaanvallen kreeg, brachten alleen de cd’s en muziek van Luc Steeno haar tot rust.”

Op de eerste rij en zelfs op het podium tijdens die jaarlijkse concerten in Zillebeke: Elke Lamerant (19) uit het Poperingse dorp Reningelst. “Al tijdens haar eerste levensjaren werd ze superfan”, vertelt Marleen (60), de mama van Elke.

Ik mis je elke dag is haar favoriete liedje van Luc, omdat hij dan telkens haar naam zingt. Elk optreden van hem, maakt haar heel gelukkig. Vooral omdat Luc haar graag eens vastpakt en laat meezingen. Ik heb artiesten meegemaakt, die snel de andere kant opkeken, wanneer ze mijn dochter opmerkten. Ook voor Elke is het lang geleden dat ze Luc nog zag.”

Meet-and-greet

Dat verdient een meet-and-greet, dachten de medewerkers van het project Buiten de lijntjes dromen in De Lovie. De mama van Elke gaf hem tijdens de ontmoeting een boeket bloemen en Trappist Westvleteren cadeau. “Want ook voor ons, de ouders, doet dit deugd. Elke kon eindelijk weer uit volle borst meezingen.”

“Carol kan niet spreken of zingen, maar genoot en kende nog al zijn liedjes van buiten. Dat zien we aan haar mimiek en felle bewegingen in haar buggy”, aldus papa Gino. “Ze kwam écht tot leven. Hartverwarmend om te zien. Ondanks hun beperking slagen we erin om deze kinderen gelukkig te maken. Dat betekent alles voor ons.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.