De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs

© Marc Mertens
Redactie KW

Van vrijdag 31 oktober tot en met dinsdag 11 november zullen opnieuw duizenden boekenliefhebbers naar Antwerpen trekken op jacht naar een felbegeerd handtekening van hun favoriete auteur. Ook een veertigtal West-Vlaamse schrijvers zullen er present zijn om hun boeken van een handtekening te voorzien.

Angelo Dorny

1


© Marc Mertens

Angelo Dorny heeft groene vingers en dat laat hij maar al te graag blijken. Deze jonge West-Vlaamse schrijver studeerde aan de Tuinbouwschool in Kortrijk. Sindsdien heeft hij al heel wat bereikt op een erg korte tijd. Zo is hij hoofdredacteur van het magazine De tuin op tafel en heeft hij een viertal boeken op zijn naam staan. Angelo’s groentetuin, Het lekkerste terras, De tuin op tafel en Een doos vol goesting. De rode draad doorheen zijn werk is zijn passie voor tuinieren.

Hij signeert zijn boeken op zaterdag 1 en 8 november van 11u30 tot 13 uur en zondag 2 en 9 november van 13u30 tot 15 uur op stand 308 van Uitgeverij Davidsfonds.

Ann De Craemer

2

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs
© Koen Broos

ann de craemer
© Koen Broos

Ann De Craemer studeerde Germaanse Taal-en Letterkunde. Deze intelligente dame uit Tielt gebruikte haar talent voor taal om diverse boeken uit haar pen te laten vloeien zoals Duizend-en-één dromen en Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn. Diverse titels kwamen in aanmerking voor een aantal prestigieuze prijzen. In 2011 debuteerde ze met haar eerste prozabundel onder de titel Vurige tong. Eind augustus is haar nieuwste roman Kwikzilver verschenen.

Op de Boekenbeurs signeert ze op zondag 9 november van 14 tot 15 uur en dinsdag 11 november van 15 uur tot 17 uur op stand 401 van WPG Uitgevers België.

Ann Vansteenkiste

3

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Dat kruidenthee een degelijk alternatief kan zijn voor thee en koffie wil Ann Vansteenkiste uit Rumbeke bewijzen. Deze theesommelier schreef eerder al het boek De stille kracht van thee over de theeplant en de theecultuur. Meer recent publiceerde ze Zelf geplukt waarin ze de lezer leert welke planten het best geschikt zijn om thee van te maken en hoe dat gedaan moet worden.

Ann signeert haar boeken op zondag 2, maandag 10 en dinsdag 11 november telkens van 13u30 tot 16u30 op stand 308 van uitgeverij Davidsfonds.

Benedict Wydooghe

4

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Benedict Wydooghe doceert geschiedenis aan de Vives-hogeschool in Kortrijk. Daarnaast is hij ook auteur van het boek De sluiswachter van de IJzer met als ondertitel Sterk Water: Op zoek naar Hendrik Geeraerts Eerste Wereldoorlog. In dat boek gaat hij nader in op een van de belangrijkste kantelmomenten in de Eerste Wereldoorlog: de onderwaterzetting van de IJzervlakte die zowel het Belgische als het Duitse leger vastzette langs de oevers van deze machtige rivier.

Benedict signeert zijn boek op zondag 2 november van 14 uur tot 16 uur op stand 225 van Witsand Uitgevers.

Ellemieke Vermolen

5

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Ellemieke Vermolen uit Knokke maakte naam en faam bij onze noorderburen als actrice, presentatrice en fotomodel en ze heeft ook enkele boeken geschreven. Zus en zo is een gezond kookboek en ook Happy Shake behoort tot diezelfde categorie. In dat laatste boek ligt de focus vooral op het maken van gezonde shakes en smoothies. Familiekookboek is ook een kookboek van haar hand en staat zoals de titel doet vermoeden vol recepten die bij elk lid van de familie in de smaak zullen vallen.

Ellemieke signeert op zaterdag 1 november van 13u30 tot 14 uur en op zondag 2 en maandag 10 november van 15 uur tot 15u30 op stand 117 van Vrijdag/Elkedag Boeken Uitgeverij. Ze zal op die dagen ook demonstraties geven van recepten uit haar kookboeken.

Eric Defoort

6

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs
© Nicky Apers


© Nicky Apers

Eric Defoort uit Ieper is een hoogleraar, politicus en auteur van diverse boeken die de twee Wereldoorlogen als onderwerp behandelen. Laat mij droef en treurig wezen vertelt het verhaal van een voorspoedige familie in de Westhoek in de periode van 1914-1918 en beschrijft vooral de val ervan. Familieleden sterven letterlijk en figuurlijk en het succes van weleer smelt als sneeuw voor de zon. Dit boek vertelt een universeel verhaal van een familie in oorlogstijd. Zijn andere boek Een dochter van Duitsland vertelt het verhaal van een joodse vrouw Tony Simon-Wolfskehl tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eric Defoort signeert zijn werk op vrijdag 31 oktober van 13 uur tot 17 uur op de standen 312, 320, 321 van Van Halewyck Uitgeverij.

Franky Bostyn

7

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Franky Bostyn was gedurende tien jaar conservator van het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke en werkt nu bij de Historische Pool van Defensie, een adviesorgaan voor militair erfgoed van de 19de en 20ste eeuw. Met andere woorden deze West-Vlaming weet waarover hij spreekt en schrijft als het over de Eerste Wereldoorlog gaat. Hij is medeauteur van diverse boeken over dat onderwerp. Voorbeelden daarvan zijn onder andere De korte twintigste eeuw 1914-1991 en 14-18 oorlog in België. Om die te schrijven werkte hij vaak samen met Frank Hosten en Tom Simoens die trouwens ook een West-Vlaming is en in deze lijst is opgenomen.

Op de Boekenbeurs signeert Franky met zijn collega Tom Simoens op zaterdag 1 november van 13u30 tot 16u30 op stand 308 van uitgeverij Davidsfonds.

Gido Van Imschoot

8

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


© Kurt Desplenter

Gido Van Imschoot uit Veurne is een echte wijnkenner. Zijn kennis over dat onderwerp is dan ook de rode draad doorheen de boeken die deze sommelier schrijft. Champagne en Welkom op ons domein zijn daar enkele voorbeelden van. Die eerste is een gids om de wijnen van de champagnestreek en de regio zelf te ontdekken. Het andere boek schetst de geschiedenis van het Belgische wijnerfgoed. Gido is ook Technisch Adviseur in Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge waar hij ook stagecoördinator en verantwoordelijke voor de wijnen is.

Imschoot zal zijn werk signeren op zaterdag 1 en 8 november van 11u30 tot 15 uur op stand 308 van uitgeverij Davidsfonds.

Guido Strobbe

9

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Guido Strobbe is een rasechte thrillerauteur die onderwerpen als fraude en verraad een prominente rol in zijn boeken geeft. Deze auteur woont in Gent, maar geeft les aan het VTI in Brugge, een stad die het decor vormt in twee van zijn verschenen boeken en ook in het vierde boek een belangrijke rol zal spelen. Eerst was er Ultio, gevolgd door Odium en dit jaar is Deceptio verschenen. Vertaald naar het Nederlands betekenen die titels respectievelijk wraak, haat en misleiding. Als dat geen mooie aanleidingen voor spannende verhalen zijn.

Guido signeert zijn werk op dinsdag 4 november van 15 uur tot 17 uur op stand 302 van Booxxe.

Herr Seele

10

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


© BENNY PROOT

Peter Van Heirseele, beter bekend als Herr Seele, is een man met veel talenten. Hij is kunstenaar, programmamaker, presentator, mediafiguur en pianostemmer, maar op de Boekenbeurs is hij vooral striptekenaar. Samen met Kamagurka is hij verantwoordelijk voor de avonturen van Cowboy Henk die in weekblad Humo verschijnen. Maar ook andere personages zoals Dikke Billie vloeiden voort uit hun uitgebreide fantasie. Veel van die verhalen zijn in boekvorm gebundeld en terug te vinden op de Boekenbeurs.

Herr Seele is op de Boekenbeurs van de partij om uw boeken te signeren op dinsdag 11 november van 11 uur tot 13 uur op stand 401 van WPG Uitgevers België.

Hilde Demurie

11

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Hilde Demurie uit Kortrijk motiveert haar lezers om een gezonder leven te leiden. Op haar website omschrijft ze haar missie als volgt. “Bij mijn advies, leer ik je hoe ‘VOEDING’ je lichaam en geest kan sturen zodat je weer vrolijk en gezond wordt, met een ideaal gewicht als aangenaam gevolg.” Ze schreef al meerdere boeken waarvan Natuurlijk zoet en Vrolijk gezond! twee voorbeelden zijn.

Hilde Demurie zal haar boeken bijna elke dag signeren van 10 uur tot 18 uur op stand 308 van uitgeverij Davidsfonds. Enkel op maandag 3 en woensdag 5 november zal ze niet op de Boekenbeurs aanwezig zijn.

Hilde Vandermeersen

12

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs
© Lona Alders


© Lona Alders

In 2001 schreef Hilde Vandermeersen die nu in Torhout woont haar eerste kinderboek. Verschillende van haar titels vielen al in de prijzen en werden onder meer bekroond met een Zilveren Griffel, een Vlag en Wimpel, een Boekenwelp en een White Raven. De laatste jaren schrijft ze vooral thrillers voor een iets volwassener publiek. Haar debuut in dat genre Als alles duister wordt won de Hercule Poirot Publieksprijs in 2013. Haar nieuwste werk De Toeschouwers kreeg in de pers uitsluitend positieve kritieken.

Hilde tekent present op de boekenbeurs op vrijdag 31 oktober van 13 uur tot 15 uur op stand 414 van WPG Uitgevers België, op zaterdag 1 november van 13u30 tot 16u30 op stand 308 van uitgeverij Davidsfonds, op zondag 2 november van 10u30 tot 13u30 op stand 214 van De Eenhoorn/Kapitein Winokio – Lemniscaat en van 16 uur tot 18 uur op stand 414 van WPG Uitgevers België en op dinsdag 11 november van 10u30 tot 13u30 op stand 214 van De Eenhoorn/Kapitein Winokio – Lemniscaat en van 14 uur tot 16 uur op stand 414 van WPG Uitgevers België.

Johan Desseyn

13

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Kortrijkzaan Johan Desseyn is een gewaardeerd auteur van horrorverhalen. Sinds zijn debuut in 1999 heeft hij al een elftal boeken op zijn naam staan. Hij schreef ook al enkele verhalen voor Het junior monsterboek 1 en 2 dat vooral de jongere lezers als doelgroep heeft. Hij zit naar eigen zeggen nog boordevol ideeën om zijn lezers ook in de toekomst te blijven verrassen en vooral de stuipen op het lijf te jagen.

Johan signeert zijn werk op zaterdag 1, zondag 9 en maandag 10 november van 14 uur tot 18 uur, op zondag 2 en zaterdag 8 november van 10 uur tot 14 uur en op donderdag 6 november van 11 tot 21 uur telkens op stand 222 van Kramat uitgeverij.

Jozef Deleu

14

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


© EVR

Jozef Deleu uit Roeselare was jarenlang hoofdredacteur van Ons erfdeel dat als ambitie heeft de cultuur van Vlamingen en Nederlanders in het buitenland bekend te maken en het bevorderen van de culturele samenwerking tussen alle sprekers van de Nederlandse taal. Als auteur publiceert hij vooral gedichten, proza en cultuurpolitieke essays en dit sinds 1962. Bekende titels van de auteur zijn het Groot Verzenboek en Liegend Konijn.

Op donderdag 6 november is hij aanwezig om zijn boeken te signeren van 18u30 tot 21u30 op stand 312, 320 en 321 van Van Halewyck Uitgeverij.

Kelly Eeckhaut

15

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Blogster Kelly Eeckhaut is het schoolvoorbeeld van een creatieve ziel. Ze maakt en ontwerpt allerlei zaken zoals washandjes, badjassen, sjaaltjes, maar ook pannenkoeken, interieurstukjes en gezichtsmaskers behoren tot haar repertoire. Alles wat ze knutselt, wil ze op een milieuvriendelijke manier verwezenlijken. Hoe dit concreet gedaan moet worden, schreef ze neer in haar boek Art d’Eco.

Kelly Eeckhout is ook op de Boekenbeurs van de partij op zondag 2 november van 13u30 tot 16u30 en op dinsdag 11 november van 11u30 tot 13 uur op stand 308 van uitgeverij Davidsfonds.

Korneel De Rynck

16

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


© Foto BWB

Deze jonge Kortrijkzaan behaalde in 2008 zijn diploma moderne Geschiedenis aan de KU Leuven. Het eerste boek van Korneel De Rynck verscheen drie jaar later en draagt de titel De tuin van Tito; Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo. Afgelopen voorjaar verscheen zijn tweede boek naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. IJzeren oogst; Een reis door Europa en de Grote Oorlog. In dat boek neemt Korneel de lezer mee op een tocht langs plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Eerste Wereldoorlog die de wereld op haar grondvesten deed daveren.

Signeren zal Korneel op de Boekenbeurs niet doen, maar op zondag 2 november geeft hij om 15 uur wel een lezing over zijn boek op het auteurspodium.

Kris Kowlier

17

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


De meeste auteurs op de Boekenbeurs houden zich enkel bezig met het neerschrijven van hun verhalen op papier. Bij Kris Kowlier is er echter meer aan de hand, want deze auteur is ook zaakvoerder van boekhandel Jeukiboek in Zedelgem. Hij verkoopt er boeken in alle genres, maar als auteur behoren vooral kinderen tot zijn doelgroep. Zo heeft deze schrijver al enkele jeugdboeken op zijn naam staan in verschillende genres. Hoe appelsienen de toekomst voorspellen, Het Grote buitengewoon beangstigende Bibberboek en zijn medewerking aan Het Junior Monsterboek staan al op zijn palmares.

Op de Boekenbeurs signeert hij op maandag 10 november van 13u30 tot 15u30 op stand 222 van Kramat Uitgeverij.

Kristof Devos

18

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Boeken bestaan niet alleen uit papier, een kaft en een goed verhaal. Ook vrolijke tekeningen en prachtige illustraties vormen er een onmisbaar onderdeel van, en dit vooral bij boeken die voor kinderen geschreven worden. Daarom tekenen ook illustratoren present op de Boekenbeurs. Iemand die tot die categorie behoort is Kristof Devos. Deze tekenaar is verantwoordelijk voor de tekeningen bij verschillende kinderboeken zoals onder andere Het weerjongetje en Feel en de Feelvraat.

Bij Kristof kan je niet alleen terecht voor handtekeningen, hij zal op de Boekenbeurs ook live werken aan zijn nieuwe boek. Dit doet hij op zaterdag 1 en 8 november van 13u30 toto 16u30 op stand 308 van uitgeverij Davidsfonds.

Lara Taveirne

19

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs
© Jurgen Rogiers


© Jurgen Rogiers

Lara Taveirne werd door haar ouders vernoemd naar het hoofdpersonage van de literatuurklassieker Dokter Zhivago van Boris Pasternak. Lara is germanist en was in het begin van haar carrière vooral actief als theaterauteur en -regisseur en de liefde vormt de rode draad doorheen haar werk. Na vier toneelstukken vond ze dat de tijd rijp was om haar eerste roman op papier te zetten en debuteerde ze met De kinderen van Calais en ook daarin is liefde als thema nooit veraf. Het vertelt het verhaal van een tragisch ongeval die de band tussen twee hartsvriendinnen voorgoed verbreekt.

Lara komt haar debuutroman op de Boekenbeurs signeren op zaterdag 1 november van 12 uur tot 14 uur en op zaterdag 8 november van 15 uur tot 17 uur op stand 414 van WPG Uitgevers België.

Lectrr

20

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Cartoonist Lectrr is huistekenaar van de krant De Standaard. Daarin drijft hij dagelijks de spot met de actualiteit aan de hand van gevatte cartoons. Die dagelijkse tekeningen zijn nu samengebundeld in een gloednieuw boek Lectrr Gromt dat op dinsdag 11 november voor het eerst te koop zal zijn op de Boekenbeurs. Daarnaast kwam dit jaar ook de tiende editie van Hara Kiwi uit, eveneens een verzamelbundel van de beste cartoons afkomstig uit de ongebreidelde fantasie van deze tekenaar.

Lectrr signeert zijn werk op zaterdag 1 november van 10 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 14 uur op standen 102, 103 en 109 van Pinceel stripverspreiding. Hij zal ook zijn kersverse’Lectrr Gromt’ signeren op dinsdag 11 november van 11u30 tot 13 uur op stand 308 van uitgeverij Davidsfonds.

Luc Devoldere

21

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


© FOTO HOL

Essayist Luc Devoldere uit Kortrijk studeerde Oude Talen en Wijsbegeerte en sinds 1996 is hij lid van de stichting Ons Erfdeel waarvan hij sinds 2002 hoofdredacteur en afgevaardigd bestuurder is. Hij staat vooral bekend voor zijn verschillende bijdragen in culturele en literaire tijdschriften en in krantenbijlagen. Op de Boekenbeurs is hij in de eerste plaats auteur natuurlijk. Zijn boeken als Wachtend op de barbaren en Mijn Italië die voor verschillende prijzen in aanmerking kwamen, zijn er te ontdekken.

Luc signeert zijn werk op dinsdag 11 november van 14 uur tot 15 uur op stand 414 van WPG Uitgevers België.

Luc Swinnen

22

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Iedereen krijgt ooit wel eens in grote of kleine mate met stress te maken en dat is voor niemand een aangename ervaring. Daarom ging auteur Luc Swinnen de strijd aan tegen dat verschijnsel. Sinds meer dan twintig jaar is hij bedrijfsconsulent en coach. In die periode heeft hij een heel brede kennis over stress, emoties en geluk opgebouwd. Over dit onderwerp schreef hij meerdere boeken zoals 100 manieren om uit de knoop te raken over het bestrijden en voorkomen van een burn-out, Te vriendelijk! over het te vriendelijk zijn tegen bepaalde mensen en Burn-out en Stress is geen probleem.

Wie Luc Swinnen graag van dichtbij wil ontmoeten, kan terecht op zijn signeersessies op dinsdag 4 november van 18 uur tot 21 uur en op zondag 9 november van 11u30 tot 16u30 op stand 308 van uitgeverij Davidsfonds.

Marc Monballieu

23

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Bruggeling Marc Monballieu is een fervent fietser. Jaarlijks heeft deze directeur ICT van het AZ Maria Middelares in Gent meer dan 14.000 kilometer in de benen. Ook hij draagt zijn steentje bij aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en dat doet hij op zijn eigen manier. In zijn boek De Groote Tocht neemt hij zijn lezers mee op verschillende fietstochten langs honderd oorlogsmonumenten in de West-Vlaamse velden. Alle routes in het boek werden door Marc zelf samengesteld. Ook Radio 1-journaliste Annemie Peeters schreef een boek dat dezelfde titel draagt en dat ook kadert in dezelfde reeks van De Groote Tocht.

Marc zal aanwezig zijn op de Boekenbeurs op dinsdag 11 november van 13u30 tot 16u30 op stand 308 van uitgeverij Davidsfonds.

Marc Descheemaecker

24

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


© BELGA

De dienstverlening bij de NMBS loopt niet altijd op wieltjes. Duizenden Belgische pendelaars nemen elke dag de trein en krijgen regelmatig vertragingen en wilde stakingen te slikken. Voormalig gedelegeerd bestuurder van de NMBS Marc Descheemaecker pende zijn frustraties en problemen in verband met de Belgische spoorwegen neer in een boek Dwarsligger. Het boek wordt als volgt omschreven: “Geen technisch of juridisch verhaal, maar wel een glasheldere analyse van hoe het is om voortdurend te schipperen tussen publieke dienstverlening en de economische eisen van een overheidsbedrijf.”

Descheemaecker signeert zijn boek op zaterdag 1 november en dinsdag 11 november van 13 uur tot 17 uur op stand 321, 312 en 320 van Van Halewyck Uitgeverij.

Marc A. Juncker

25

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Marc A. Juncker stelt in zijn boek Terra Incognita een vraag aan alle aardbewoners. “Kunnen we de aarde redden in tachtig dagen tijd?” De auteur doet de problemen waar onze planeet mee te maken krijgt uit de doeken en stelt ook oplossingen voor om die op te lossen. Het boek werd geschreven in een periode van amper vier maanden om het dringende karakter van de informatie die erin staat te benadrukken.

Marc A. Juncker neemt de tijd om zijn boek te signeren op de Boekenbeurs en doet dit op zaterdag 9 november van 12 uur tot 17 uur op stand 203 van Mens & Cultuur Uitgevers.

Marec

26

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


De naam Marc De Cloedt uit Brugge zal bij de meeste mensen onbekend in de oren klinken. Zijn pseudoniem Marec zal bij velen echter wel een belletje doen rinkelen. Zijn cartoons verschijnen immers dagelijks in Het Nieuwsblad en wekelijks in Dag Allemaal. In zijn nieuwste boek Leve Selfië neemt hij de Belgische actualiteit en vooral de politiek op de korrel. Zo hebben onder andere De Rode Duivels, het bezoek van Obama aan ons land en de onrust op de Krim er een plaatsje in gekregen.

Signeren doet Marec op zaterdag 1 en 8, zondag 2 en 9, maandag 10 en dinsdag 11 november telkens van 13 uur tot 17 uur op de standen 312, 320 en 321 van uitgeverij Van Halewyck.

Michel Deruyttere

27

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Michel Deruyttere schreef een opvallend portret over machtige vrouwen in de geneeskunde, een vak dat eeuwenlang een mannenbastion is geweest. In Markante vrouwen in de geneeskunst komen een tachtigtal pioniers aan bod die als eerste vrouwen hun plaatsje opeisten in de medische wereld. Dankzij onder andere Isala van Diest en Aletta Jacobs vinden wij het vandaag de dag niet meer dan normaal dat vrouwen even belangrijk zijn als mannen in de geneeskunde. Een dergelijke prestatie verdient natuurlijk een eerbetoon.

Michel Deruyttere voorziet zijn boek van een handtekening op zaterdag 8 november van 15 uur tot 16 uur op stand 314 van Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep België.

Patrick Lagrou

28

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Patrick Lagrou uit Brugge staat vooral bekend om zijn kinderboeken en griezelverhalen die al meer dan twintig jaar de fantasie van jeugdige lezers prikkelen. Zijn inspiratie haalt hij uit de vele reizen die hij maakte naar allerlei exotische locaties. Zijn debuut dateert van 1992 en draagt de titel Het dolfijnenkind en is inmiddels aan de 30ste editie toe. Dolfijnen en griezels zijn vaak gebruikte onderwerpen in zijn werk, maar ook de Eerste Wereldoorlog vormt stof voor verhalen. In zijn meest recente boek Milans Groote Oorlog komt een jongen middenin de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog terecht.

Patrick Lagrou is amper weg te slaan van de Boekenbeurs en is er dan ook regelmatig te vinden voor een handtekening. Een overzicht.

Op vrijdag 31 oktober en dinsdag 11 november signeert hij van 11 uur tot 12 uur op stand 302 van Booxxe en van 13 uur tot 15u30 op stand 212 en 223 van Clavis Uitgeverij.

Op zaterdag 1 november is hij van 11u30 tot 13 uur op stand 212 en 223 van Clavis Uitgeverij te vinden en van 14 uur tot 16 uur op stand 302 van Booxxe.

De volgende dag zondag 2 november signeert hij van 11u30 tot 13 uur op stand 223 en 212 van Clavis Uitgeverij en van 13 uur tot 15 uur op stand 302 van Booxxe.

In de tweede week is hij op zondag 2 november te vinden van 11u30 tot 13 uur op stand 223 en 212 van Clavis Uitgeverij en van 13u30 tot 15u30 op stand 302 van Booxxe.

Op maandag 10 november ten slotte tekent hij present van 11u30 tot 13 uur op stand 212 en 223 van Clavis Uitgeverij en van 13 uur tot 14u30 op stand 302 van Booxxe.

Philippe De Gryse

29

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Behalve de liefde is de titel van het eerste boek van Philippe De Gryse uit Tielt. De zestigjarige auteur schreef een verhaal over een man die zijn relatie na meer dan 34 jaar op de klippen ziet lopen. Om die gebeurtenissen te verwerken, grijpt het personage naar de pen. In totaal schrijft hij een twintigtal brieven naar evenveel vrouwen waarmee hij stuk voor stuk een relatie probeert op te bouwen. Het is een verhaal over de schoonheid en vooral het drama dat de liefde kan zijn.

Philippe is aanwezig op de Boekenbeurs op vrijdag 7 november van 14 uur tot 16 uur op stand 225 van Witsand Uitgevers.

Renaat Ramon

30

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Bruggeling Renaat Ramon is wat we een manusje-van-alles noemen. Hij is niet alleen auteur van diverse gedichten, maar schrijft ook visuele poëzie, aforismen, monografieën, essays en is ook performer en beeldend kunstenaar. Zijn werk is gebundeld in titels zoals Ongehoorde gedichten, Geheim besogne en meer recent Klemteken. Zijn dichtbundels bestaan niet altijd uit klassieke verzen, maar zijn allemaal voorzien van een abstracte en kunstzinnige toets.

Renaat signeert zijn dichtbundels op zondag 9 november van 14 uur tot 16 uur op stand 121 van Poëziecentrum.

Sabine Martens

31

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Sabine Martens uit Brugge is voedingscoach, apotheker en medeauteur van De Gezondheidsster. Een boek dat als ambitie heeft het leven van de lezers bewust te veranderen om zo komaf te maken met overgewicht en vermoeidheid. Zo zouden veel mensen hun dieet verkeerd aanpakken met als gevolg dat het gewenste lichaamsgewicht een utopie blijft. Fouten als deze en andere misvattingen willen de auteurs dan ook graag bestrijden.

Sabine signeert haar boek en geeft demonstraties over het gebruik ervan op zaterdag 1, zondag 2, zaterdag 8, maandag 10 en dinsdag 11 november telkens van 12 uur tot 16 uur op stand 225 van Witsand Uitgevers.

Sergio Herman

32

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Sergio Herman behoort tot de beste koks ter wereld. Zo kreeg zijn inmiddels opgedoekte restaurant Oud Sluis een perfecte score van 20/20 van restaurantgids Gault Millau en drie felbegeerde Michelinsterren toegekend. Vandaag heeft hij twee nieuwe restaurants The Jane in Antwerpen en Pure-C in Cadzand. Maar Sergio Herman is naast kok vooral een mediafiguur die het tot BV schopte door zijn optreden als ervaringsdeskundige in diverse kookprogramma’s op VTM. Over zijn liefde voor de betere gastronomie schreef hij diverse kookboeken zoals Pure C kookboek, Pimp your f**king kotfood en L’amour des moules over de betere gastronomie.

Sergio Herman signeert op zaterdag 1 en 8 november van 15 uur tot 16 uur en op donderdag 6 november van 20 uur tot 21 uur op stand 117 van Vrijdag/Elkedag Boeken Uitgeverij.

Sofie Vanrafelghem

33

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Dat vrouwen ook bierdrinkers zijn, is nog steeds een soort van taboe. Volledig onterecht, want vrouwen drinken echt wel meer dan alleen zoete en fruitige drankjes. Bierkenner en -sommelier Sofie Vanrafelghem wil bewijzen dat ook vrouwen graag pintjes drinken. Ze schreef al enkele boeken over dat onderwerp. In het boek Bier vrouwen weten waarom! wil zij alle clichés omtrent bier de kop indrukken. Zo word je van bier helemaal niet zo dik als velen denken en drinken we bier niet enkel op café. Ook het boek over het derde seizoen van het televisieprogramma Tournée Générale staat op haar naam.

Signeren op de Boekenbeurs doet ze op dinsdag 4 november van 19 uur tot 21 uur op stand 312, 320 en 321 van uitgeverij Van Halewyck.

Stéphanie Coorevits

34

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs
© Bart Bearelle


© Bart Bearelle

De zus van ex-miss België Annelien Coorevits uit Wevelgem verloor in 2013 nipt de finale van De Beste Hobbykok van Vlaanderen. Stéphanie Coorevits moest toen nipt de duimen leggen tegen kandidaat Bram Bonamie. Maar deelnemen is belangrijker dan winnen en het staat vast dat wie zo ver geraakt in een dergelijke wedstrijd een aardig potje kan koken. Dat bewijst Stéphanie nog eens in haar boek Good cooking dat geschreven is voor alle mensen die dromen van het perfecte lichaam. In haar boek staan erg gezonde recepten, maar ook zoete zondes hebben er een plaatsje in gekregen.

Stéphanie signeert op zondag 9 november van 15 uur tot 16 uur op stand 101 van Exhibitions International.

Tom Simoens

35

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Van 1914 tot 1918 werd ons land het strijdtoneel van een oorlog die de wereld hevig door elkaar zou schudden. Honderd jaar later is het haast onmogelijk om naast de herdenkingen van de gebeurtenissen die toen plaatsvonden te kijken. Veel mensen hebben die geschiedenis en vooral de details ervan niet meer zo goed in hun geheugen zitten en hebben er dan ook een heleboel vragen over. Tom Simoens schreef mee aan een boek over die oorlog dat al die vragen van een gepast antwoord voorziet. Andere auteurs van het boek zijn Luc De Vos, Dave Warnier en Franky Bostyn. Die laatste komt ook uit onze provincie en is dan ook opgenomen in onze lijst. Wat dit boek volgens de auteurs zo uniek maakt, is dat het de eerste keer is dat alle militaire operaties die zich op Belgisch grondgebied voltrokken in één toegankelijk boek besproken worden.

Tom en collega Franky Bostyn signeert op de Boekenbeurs op zaterdag 1 november van 13u30 tot 16u30 op stand 308 van uitgeverij Davidsfonds.

Tom Vandooren

36

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


Tom Vandooren behaalde zijn diploma maatschappelijk werk in 1999 aan de hogeschool Vives in Kortrijk, die toen nog de naam KATHO droeg. Nadien deed hij heel wat ervaring op in het werkveld en schreef hij een boek. Sturen en stuwen; 101 vragen over HRM in social profit richt zich vooral tot professionelen en leidinggevenden in het bedrijfsleven.

Zijn boek signeren doet Tom niet, maar op donderdag 6 november om 20 uur een lezing over op het Auteurspodium. Dit doet hij samen met Martijn Wauters de auteur van De 38 puntenweek.

Tomas Termote

37

De Lijsttrekker: Deze West-Vlamingen signeren op de Boekenbeurs


De Eerste Wereldoorlog staat bij de meeste mensen vooral bekend als een loopgravenoorlog. Velen zijn dan ook vergeten dat ook de wereldzeeën tot het strijdtoneel behoorden. Over dat onderdeel van de Eerste Wereldoorlog schreef onderwaterarcheoloog Tomas Termote een boek. Voor Oorlog onder water dook hij naar allerlei wrakken van onderzeeërs op de bodem van de zee. Hij schetst een beeld over het leven aan boord van die U-boten en hun belang in de oorlog.

Tomas ondertekent zijn boek op donderdag 6 november van 18 uur tot 21 uur op stand 308 van uitgeverij Davidsfonds.

(RDM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.