DE LIJSTTREKKER (7): Tien dingen die je moet weten over het Lichtfront vanavond

Redactie KW

Vanavond stopt de wereld een heel klein beetje met draaien en wordt vanuit alle continenten over West-Vlaamse schouders meegekeken naar het totaalspektakel genaamd ‘Lichtfront’. KW.be belicht het geheel nu al in tien stappen, zodat u als kijker of als bezoeker weet wat u mag verwachten, aan de hand bovendien van beeldmateriaal vanuit de organisatie. Het geheel is vanavond ook live te volgen op Canvas. KW.be brengt ook uitgebreid verslag à la minute in woord en beeld.

Start van het Lichtfront aan de Ganzepoot

1


Tussen 19 uur en 20.30 uur wordt de frontlijn van eind 1914 in de Westhoek in vuur gezet. Over een afstand van 84 km, van het strand in Nieuwpoort tot aan ‘The Memorial to the Missing’ in Ploegsteert, wordt die frontlijn opgelicht door een mensenketting van 8.400 fakkeldragers. Om de 10 meter houdt een participant een fakkel vast. Vanaf 18.50 uur worden de fakkels in Nieuwpoort, Diksmuide, Houthulst/Lo-Reninge, Langemark-Poelkapelle aangestoken. Vanaf 19.30 uur volgen de fakkels in Zonnebeke, Ieper, Heuvelland, Mesen, Ploegsteert (Komen-Waasten).

Naast de frontlijn met fakkeldragers, wordt op negen plaatsen speciale aandacht besteed aan historische passages uit de Eerste Wereldoorlog: deze worden gemarkeerd met grote vuurkunstwerken. Deze installaties worden gedurende het tijdsverloop tussen 19 en 20.30 uur aangestoken. Er wordt begonnen in Nieuwpoort en geëindigd in Ploegsteert.

In Nieuwpoort speelt het spektakel zich af aan de Ganzepoot. Een doedelzakspeler staat aan het sluizencomplex en speelt een stuk van anderhalve minuut. De vuurmeesters staan op dat moment stil op de achtergrond van de doedelzakspeler. De genodigde hoge gasten – per locatie varieert dat van binnen- tot buitenlandse notabelen zoals eerste ministers en andere vooraanstaanden – staan klaar en steken hun fakkel aan aan de fakkellinie. Een 100-jarige groet hen en draait aan een hendel waardoor de projectie van de namenlijst van alle 600.000 gesneuvelden op het Albert-I monument start. Daarna starten de Vuurmeesters een vuurspektakel aan de Ganzenpoot.

Locatie 2 ter hoogte van de IJzertoren

2

DE LIJSTTREKKER (7): Tien dingen die je moet weten over het Lichtfront vanavond


De tweede locatie bevindt zich in Diksmuide bij de Paxpoort en de IJzertoren. Vips – die genodigden dus – steken hun fakkel aan bij de fakkellinie en stappen vervolgens door de (verlichte) Paxpoort via de crypte (links van de centrale ruïne) naar de aansteekplaats van een vuurschaal. Ze worden daar opgewacht door vijf andere vips met grote fakkels. Die steken dan de vuurschaal aan. Deze vuurschaal zorgt op zijn beurt voor het ontbranden van eerst een traag brandende lont, gevolgd door een snel brandende lont richting de houtensculpturen toe. Twee houten sculpturen van 5 meter hoog worden aangestoken via vuurlijnen op de grond. De sculpturen beginnen te gloeien en heftig te branden door het Bengaalse vuur aan de binnenkant. Eens het hout opgebrand verschijnt er een metalen kunstwerk, gemaakt door Patrick Steen.

De Drie Grachten in Houthulst/Lo-Reninge

3

DE LIJSTTREKKER (7): Tien dingen die je moet weten over het Lichtfront vanavond


Als eerbetoon aan de onbekende ‘Zouaaf’ werd een drie meter hoge ‘brandende man’ gebouwd. Deze zal, begeleid door de Vuurmeesters en gevolgd door een stoet van vips, over de brug stappen en de reis vervolledigen die hij in 1914 niet heeft kunnen afmaken, daar hij zijn makkers heeft verwittigd door te roepen. Dit moest hij echter met zijn leven bekopen.

De Duitse militaire begraafplaats in Langemark-Poelkapelle

4

DE LIJSTTREKKER (7): Tien dingen die je moet weten over het Lichtfront vanavond


Vips wandelen naar het centrale graf op de Duitse Militaire Begraafplaats. Ondertussen leest Wim Opbrouck een brief voor van Albert Lemke. Vips plaatsen een gedenkkaars. Voor het aanwezige publiek is er een wandeling voorzien op de begraafplaats met spiegels die een optisch effect creëren van oneindigheid.

Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke

5

DE LIJSTTREKKER (7): Tien dingen die je moet weten over het Lichtfront vanavond


Het Tyne Cot Cemetery wordt met 11.956 candlebags op indrukwekkende wijze verlicht. Ieder graf krijgt een candlebag. Een fenomenaal werk dat voor een serene sobere stilstand op de vuurlinie zorgt. Door de reflecties van het kaarslicht worden de graven en muren met de namen van de gesneuvelde soldaten uitgelicht. Acteur Jonas Van Thielen leest fragmenten voor uit het dagboek van Leonard Lewis Kilcoin.

Hill 60 in Ieper

6

DE LIJSTTREKKER (7): Tien dingen die je moet weten over het Lichtfront vanavond


In Ieper speelt het vuurspektakel zich af ter hoogte van ‘Hill 60’. Een compositie van vijftig brandende boomstammen van diverse hoogtes, werd opgesteld in de weide achter Hill 60. Tussen de gekleurde rookwolken zal een paard en ruiter, met vuurattributen, in draf zich een weg banen doorheen dit landschap, als herinnering aan de totaalvernietiging die de oorlog met zich meebrengt voor mens én dier. De 600.000 namen van slachtoffers worden intussen van 19 tot 24 uur geprojecteerd op het Belfort in Ieper.

De ‘Pool of Peace’ in Heuvelland

7

DE LIJSTTREKKER (7): Tien dingen die je moet weten over het Lichtfront vanavond


De ‘Pool of Peace’ in Heuvelland is de enige in de lijst locaties die niet vrij toegankelijk zal zijn, ook niet voor de pers. De vijver is immers niet zo makkelijk bereikbaar en ook qua parkeermogelijkheden is de situatie er erg beperkt. Het spektakel bestaat uit brandende lotussen op het water en een vuurschaal met een Iers vriendschapssymbool (Kladach), die worden aangestoken door de Ierse en Noord-Ierse delegaties. Maar dat volg je dus best sowieso op televisie.

Het Vredespark in Mesen

8

DE LIJSTTREKKER (7): Tien dingen die je moet weten over het Lichtfront vanavond


Tien vuur-perpetuum mobiles maken een draaiende, op en neer gaande beweging op het veld achter het Vredespark in Mesen. Rond deze installaties bewegen twee groepen van elk tien mensen, die zich vermengen op het moment dat de installaties uitdoven. Na een korte ‘speeltijd’ verlaten ze opnieuw het ‘speelveld’ en beginnen de perpetuum mobiles opnieuw te draaien. Hiermee wordt het ononderbroken oorlogsgeweld voorgesteld, dat op dat ene moment tot een vriendschappelijk stilstand kwam om daarna opnieuw in alle hevigheid los te barsten. Dit is de evocatie van het ‘Kerstbestand’ of Christmas Truce.

Memorial to the Missing in Ploegsteert, mét bezoek van de koning en koningin

9

DE LIJSTTREKKER (7): Tien dingen die je moet weten over het Lichtfront vanavond


Ploegsteert mag vrijdagavond de meeste ‘vips’ of notabelen ontvangen in het kader van Lichtfront. Niet alleen Hilde Crevits, Rudy Demotte, gouveurneur Carl Decaluwé en zijn voorganger Paul Breyne, en de burgemeesters van Wervik, Komen-Waasten en Armentières geven present, maar onder andere ook Koning Filip en Koningin Mathilde. Mensen uit het publiek zullen in eerste instantie kaarsjes in de rotonde zetten, tot kort voor de aankomst van het vorstenpaar. Filip en Mathilde zetten vervolgens zelf ook een kaarsje in de rotonde, dat ze door twee kinderen krijgen aangereikt. De koningin krijgt dit van een jongetje, de koning van een meisje. De vorsten zetten de kaarsjes midden op de tafel die staat opgesteld in de rotonde. Vervolgens weerklinkt de Last Post, gespeeld door de klaroeners van Ieper. Nog eens 15 kinderen wandelen naar de rotonde en zetten daar hun kaarsje op de tafel. Waarna het aan enkele kinderen is om teksten voor te lezen, in het Engels, Frans, Nederlands en Duits. Het evenement in Ploegsteert wordt afgesloten met de ‘reveille’, geblazen door de trompettisten uit Ploegsteert.

Arno concerteert in Nieuwpoort

10

DE LIJSTTREKKER (7): Tien dingen die je moet weten over het Lichtfront vanavond


Vanaf 21 uur is er vrijdagavond vervolgens ook nog een optreden van Arno onder de noemer ‘The Light Front’ in de Concerttent op de Zeedijk in Nieuwpoort. Arno Hintjens brengt enkele nieuwe bewerkingen van oorlogs- en vredesliederen. Hij brengt ook liedjes uit zijn eigen uitgebreide repertoire.

(FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.