DE LIJSTTREKKER (5) : Logische logo’s van beestige bedrijven

Redactie KW

Naar aanleiding van Werelddierendag op zaterdag 4 oktober gingen wij eens na hoe ‘diervriendelijk’ de West-Vlaamse bedrijven en organisaties zijn. Wat betreft hun bedrijfslogo’s dan toch…

Dierenliefde

1


Van sommige zaken ligt het voor de hand dat er voor een beestje in het logo gekozen wordt. Dierenparken en pretparken waar de dieren ook daadwerkelijk te vinden zijn kunnen zo meteen de aandacht trekken, maar ook andere zaken die beroepshalve met de beestjes bezig zijn kiezen logischerwijs voor een passend logo. Dierenartsen bijvoorbeeld, of speciaalzaken voor de eigenaars van honden, katten en andere huisdieren.

Dierenleed

2

DE LIJSTTREKKER (5) : Logische logo's van beestige bedrijven


Ook bij een ander segment in het handelsleven is het niet onlogisch dat er pakweg vissen, runderen of andere smakelijke diersoorten opduiken in de huisstijl. Slagerijen, kip aan ‘t spit-kramen, slachterijen en viswinkels zijn dagdagelijks bezig met dieren, niet zo gek dus dat ook zij hun geliefkoosde beestjes prominent in beeld willen brengen. Doorgaans staat het dier in kwestie er iets vrolijker en in een andere hoedanigheid op dan de varianten die ze verkopen, maar je zet nu eenmaal geen karkas of een onthoofde vis op je visitekaartje natuurlijk.

What’s in a name

3

DE LIJSTTREKKER (5) : Logische logo's van beestige bedrijven


Soms moet je het overigens ook zonder ‘inhoudelijke’ link niet al te ver zoeken. Als je Vlieghe, Kiekens, Dehaene of Mol heet, dan zou je wel gek zijn om nog verder te zoeken naar een origineel bedrijfslogo. Idem voor mijnheer Gryspeerdt, mevrouw De Cat en ga zo maar door. Wel een beetje uitkijken natuurlijk, als je bijvoorbeeld Devos heet en een kippenkwekerij hebt. U hoeft zich overigens niet meteen vragen te stellen bij het logo rechts. Ja, de man heeft ‘Devos’ en ja, het logo toont wel degelijk een pauw, maar het restaurant van chef Patrick Devos heette vroeger ‘de Zilveren Pauw’ en hij verkoos het bekende logo te bewaren.

Kenmerken

4

DE LIJSTTREKKER (5) : Logische logo's van beestige bedrijven


Nog andere ondernemers kiezen voor een dier in hun logo omwille van de eigenschappen van dat beest. Als je business vriestemperaturen nodig heeft, dan is een ijsbeer een goeie keuze en een ander bekend voorbeeld is natuurlijk diepvriesbedrijf Pinguïn, waar de zaakvoerder meteen ook een passie voor pinguïns ontwikkelde.

Sport

5

DE LIJSTTREKKER (5) : Logische logo's van beestige bedrijven


Ook de sport blijft niet achterwege. Heel wat sportclubs hebben een ‘bijnaam’ die refereert naar de dierenwereld, denk maar aan de Kielse ratten of de Yellow Tigers, maar sommige clubs hebben die naam ook meteen tot hun officiële logo gebombardeerd. Dat is bijvoorbeeld zo bij basketclub BVV Bevers Oedelem, The Red Sharks uit Koekelare en de Groene Leeuwen uit Ruiselede.

De overheid

6

DE LIJSTTREKKER (5) : Logische logo's van beestige bedrijven


Bij de overheden zijn dieren in het logo al lang geen nieuw gegeven meer. Op de wapenschilden van steden, gemeenten en de provincie prijken niet zelden dieren, zoals de (West-)Vlaamse leeuw, het Brugse beertje of de beertjes van Beernem. In moderne logo’s van onze overheden vinden we merkelijk minder viervoeters en andere dieren. Een spijtige zaak, want vermoedelijk vallen er wel beestjes te associëren met onze schone steden en gemeenten. Suggesties in die zin zijn uiteraard altijd welkom.

De horeca

7

DE LIJSTTREKKER (5) : Logische logo's van beestige bedrijven


Wie er niet voor terugdeinst massaal het quasi integrale dierenrijk te gebruiken, is de horeca. Tavernes, cafés, B&Bs, hotels en restaurants plukken de ark van Noah zowat kaal en serveren niet alleen pluimvee op uw bord, maar ook in groten getale op pancartes, lichtreclame en websites. Hier overigens geen beperking tot enkele soorten, maar het hele scala aan gevogelte, reptielen, zoogdieren en vissen. De Bonte Os, De Witte Merel,… U kent vast ook een voorbeeld in uw buurt!

De grote jongens

8

DE LIJSTTREKKER (5) : Logische logo's van beestige bedrijven


Uiteraard is het gebruik van dierenlogo’s verre van exclusief voor West-Vlaanderen. Ook nationale en internationale ketens en organisaties maken er graag gebruik van en velen ervan zijn intussen iconische beelden geworden. Vaak sta je er zelfs niet meer bij stil bij de leeuw van Delhaize of de uil van Standaard Boekhandel.

Nog meer

9

DE LIJSTTREKKER (5) : Logische logo's van beestige bedrijven


En eigenlijk kunnen we zo nog wel een eindje doorgaan. Want soms kiezen handelszaken ook gewoon voor een dier als naam (het moet niet altijd ingewikkeld zijn) en komt het bijhorende logo als vanzelf. Grote, nieuwe of kleine beren, olifanten, krokodillen, wijze en andere uilen… het aanbod is schier oneindig. West-Vlaanderen telt honderden, zoniet duizenden zaken met een beestig logo, moeilijk te ontkennen dat we een diervriendelijke provincie zijn.

>> Ken je zelf nog een grappig of origineel logo waar een verhaal aan vastzit? Laat het gerust weten aan frederic.vansteenkiste[at]kw.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.