DE LIJSTTREKKER (11) : 10 tips om de verveling tegen te gaan bij een stroompanne

Redactie KW

Vorige week vrijdag kreeg een deel van West-Vlaanderen al een voorsmaakje van wat er kan gebeuren als de stroom uitvalt. Maar wat doe je dan als het licht uit is en er geen tv of internet is? Wij bieden jullie graag deze tips om de uren (dagen?) tijdens een eventuele afschakeling aangenaam door te komen!

Bereid je voor

1


Niet onbelangrijk, maar je hebt natuurlijk niets aan de geniaalste tips om een stroomonderbreking door te komen, als je ze op het moment dat het zover is niet kan raadplegen. Daarom raden we je aan deze tien tips tijdig af te printen, over te schrijven of uit het hoofd te leren. Daarnaast zorg je ook dat je wat noodverlichting in de buurt hebt. Kaarsen, lampen die wordt opgeladen via zonnecellen, hout voor de eventuele open haard en een zaklamp.

Doe iets van sport

2

DE LIJSTTREKKER (11) : 10 tips om de verveling tegen te gaan bij een stroompanne


Geen mogelijkheid om languit in de zetel voor het scherm te hangen? Dan is het misschien het geschikte moment om dat voornemen eens in de praktijk om te zetten en aan sport te doen. Neen, naar de Champions League kijken telt niet, en lukt trouwens ook niet, maar je kan wel zelf aan de slag. Fietsen is een goed idee, zo zorg je meteen voor je eigen verlichting, maar ook een toertje gaan lopen kan. Wat fluo accentjes zijn misschien geen overbodige luxe, want je wilt natuurlijk niet in het pikkedonker van je sportsokken gereden worden.

Doe een dutje

3

DE LIJSTTREKKER (11) : 10 tips om de verveling tegen te gaan bij een stroompanne


Het omgekeerde kan natuurlijk evengoed. Geen televisie, geen computer,… éindelijk eens tijd om wat rust in te halen! En gezien je in het donker toch niks kan zien, kan je al zo wel de ogen sluiten. Even dutten, powernappen, een tukje doen of meteen voor een vroegslaapdag kiezen, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Als je thuis bent, dan doe je trouwens sowieso wat je wilt. En als je op je werk bent, dan zal je baas het toch niet opmerken omdat het te donker is.

Patience met échte kaarten

4

DE LIJSTTREKKER (11) : 10 tips om de verveling tegen te gaan bij een stroompanne


Het populairste tijdverdrijf ter wereld, alleen spijtig dat dat natuurlijk op je computer is. Patience (solitaire) is nochtans goed voor ùren tijdverdrijf, al dan niet tijdens de kantooruren. Maar geen nood : er bestaat ook een versie met échte kaarten. Best dus wel even dat smoezelige kaartspel van de plaatselijke bankier (je weet wel, dat pak dat je won met de tombola op het schoolfeest zes jaar geleden) uit de schuif en vanonder het stof halen. Wie zich niet meer zou herinner hoe je patience speelt, vindt hier het reglement.

De dansende kaartenrijen op het einde zal je wel zelf moeten forceren natuurlijk.

Lees een boek

5

DE LIJSTTREKKER (11) : 10 tips om de verveling tegen te gaan bij een stroompanne


Misschien wel de beste tip, want eindelijk eens een kans om die stapel ‘nog te lezen klassiekers’ op je nachtkastje aan te vallen. Als er niet naar een scherm te staren valt, dan laat je beter je eigen fantasie nog eens werken en duik je beter in de wondere wereld van een spannend boek. Energiebesparend, rustgevend en als je wat voorraad hebt goed voor vele, vele uren boeiend ingevulde stroompannetijd. Zorg vanzelfsprekend dat je over een goed leeslampje beschikt en als je met kaarsen werkt : kijk dan uit dat de vlam niet te dicht bij de bladzijden zit. Want anders wordt het misschien iets té spannend.

Eet de frigo en diepvries leeg

6

DE LIJSTTREKKER (11) : 10 tips om de verveling tegen te gaan bij een stroompanne


Niet alleen een fijne tip, maar als het wat duurt ook gewoon een pure noodzaak. Geen stroom betekent ook dat je koelkast en diepvries uitvallen en om voedselverspilling tegen te gaan, eet je dan beter meteen alles op. Een mooier excuus om eens drie magnums op een avond te eten, zal je moeilijk vinden. Er kan uiteraard enige creativiteit aan te pas komen, want wie elektrisch kookt zal merken dat het niet eenvoudig is om die bevroren kabeljauwfilets te bereiden en ook de frietketel is even geen optie. Een kampeervuurtje op gas kan een optie zijn, misschien kan er zelfs een kampvuurtje in de tuin aangelegd worden. Bedenk nieuwe receptjes (Kipfilet met traag, zéér traag gegaarde kroketjes en koude diepvrieserwtjes, wie weet is het een smaakbom!) en laat het je vooral smaken. Als er écht veel is, kan je ook buren of vrienden inschakelen om een mondje te komen helpen. Sociale cohesie en al, woot woot!

Speel verstoppertje

7

DE LIJSTTREKKER (11) : 10 tips om de verveling tegen te gaan bij een stroompanne


Als we dan toch al spelen met zaklampen, dan kunnen we al zo goed het kind in ons helemààl loslaten. Spelletjes spelen in het donker, niks dat leuker is, en verstoppertje is in deze een prima keuze! De duisterenis vormt de zo vertrouwde woning om tot onbekend en onherbergzaam gebied met verrassende hoekjes en zelden ontdekte plekjes. Misschien vooraf wel goed tellen met hoeveel je start, zodat je de jongste per ongeluk geen uren in de kleerkast laat zitten wachten.

Dansen (maar pas op van het meubilair)

8

DE LIJSTTREKKER (11) : 10 tips om de verveling tegen te gaan bij een stroompanne


Bruce Springsteen zong het al : ‘You can’t start a fire, worryin’ about your little world falling apart… This gun’s for hire even if we’re just dancing in the dark’. Wie al graag eens de beentjes strekt, maar zich soms wat onzeker voelt over zijn/haar dansmoves, vindt nu de geschikte parameters terug om lekker loos te gaan. Zwaai ongegeneerd met die armen, laat die heupen shaken en wring je benen in de vreemdste bochten voor ronduit revolutionaire danspassen, want geen kat zal het zien. Wel uitkijken waar je het doet en misschien preventief wat meubilair aan de kant schuiven, want anders kan het wel eens uitdraaien op ‘Dancing ip het spoed’…

Creaclub

9

DE LIJSTTREKKER (11) : 10 tips om de verveling tegen te gaan bij een stroompanne


We hadden het daarnet al over het bovenhalen van het innerlijke kind (Neen mijnheer pastoor, blijf gerust waar u bent), ook deze tip heeft daarmee te maken. Knutselen, kliederen, kleuren,… allemaal plezante bezigheden waar je geen ene volt/ampère stroom voor nodig hebt. Probeer nog eens uit te vissen of er een artiest in je schuilt, ga eens aan de slag met die restjes verf die je nog hebt staan van de kinderen voor een stilleven van een ‘niet-brandend peertje’ of probeer een flatterend portret van je partner te tekenen. Als de dageraad komt of de stroom terugkeert, zie je dan al snel of het de moeite waard is om het (meester)werk in te kaderen, dan wel om het bekliederde papier te gebruiken om er de kachel mee aan te steken.

Maak een ambachtelijke twitterfeed

10

DE LIJSTTREKKER (11) : 10 tips om de verveling tegen te gaan bij een stroompanne


En tot slot : als je voldoende batterijen hebt voor je zaklamp, dan kan je misschien ook een alternatief bedenken voor je smartphone. Want lang voor Facebook, Twitter of …eh… telefonie, bestonden er natuurlijk ook al manieren om met elkaar te communiceren op afstand. Fris je kennis van morse code op, of begin er aan, en start een ambachtelijke twitterfeed met je overbuurman of die snelle deerne van het appartement schuin tegenover je.Nu wel nog de juiste code voor ‘@’ en ‘#’ proberen uit te vissen!

A .-

B -…

C -.-.

D -..

E .

F ..-.

G –.

H ….

I ..

J .—

K -.-

L .-..

M —

N -.

O —

P .–.

Q –.-

R .-.

S …

T –

U ..-

V …-

W .–

X -..-

Y -.–

Z –..

0 —–

1 .—-

2 ..—

3 …–

4 ….-

5 …..

6 -….

7 –…

8 —..

9 —-.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.