De Lijn stuurt minder bussen door Sint-Jorisstraat en Vlamingdam

Er is al langer protest tegen de vele bussen door de Sint-Jorisstraat en de Vlamingdam. © Davy Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

De stadslijnen 2 en 13 rijden vanaf maandag 1 juli niet meer door de Vlamingdam en de Sint-Jorisstraat in Brugge. Met deze aanpassing wil De Lijn inspelen op de vraag van het stadsbestuur om minder bussen door die straten te laten rijden.

De stadslijnen 2 (Brugge centrum – Station – Assebroek Oude Stelplaats) en 13 (Station – AZ Sint-Jan) rijden vanaf maandag niet meer via de Vlamingdam en Sint-Jorisstraat. De lijnen zullen een meer directe reisweg volgen naar de ziekenhuizen Sint-Jan en Sint-Lucas.

Concreet zal stadslijn 2 niet langer de lus maken via de Zuidzandstraat, Steenstraat, Sint-Jorisstraat, Vlamingdam en kleine ring. Bijgevolg zal lijn 2 de haltes Brugge Sint-Salvatorskerk, Markt, Stadsschouwburg, Kipstraat, Poitevinstraat, Howest, N. Gombertstraat, Ezelpoort, Beenhouwerstraat en Hoefijzer niet langer bedienen. Ook haltes die op een aangepast traject van lijn 2 liggen (Brugge O.L.V. Kerk, Dijver, Vismarkt en Sint-Jansplein) vervallen. Via de halte Brugge ‘t Zand kunnen reizigers overstappen op de lijnen 1, 4, 6, 11, 14 (via Katelijnestraat) en 16.

Ook lijn 13 zal niet langer de lus maken via de Zuidzandstraat, Steenstraat, Sint-Jorisstraat en Vlamingdam. Lijn 13 komt bijgevolg niet langs de haltes Brugge Sint-Salvatorskerk, Markt, Stadsschouwburg (richting AZ Sint-Jan), Kipstraat, Poitevinstraat, Howest, N. Gombertstraat en Ezelpoort. Ook haltes die op een aangepast traject van lijn 13 liggen (Brugge O.L.V. Kerk, Dijver, Vismarkt en Sint-Jansplein) vervallen.

Lijn 13 zal vanaf 1 juli vanaf ‘t Zand in de richting van AZ Sint-Jan rijden via de Hoefijzerlaan, de Gulden Vlieslaan en de Scheepsdalelaan. Daarna volgt lijn 13 de huidige reisweg. Dit betekent dat er op de nieuwe route van lijn 13 twee nieuwe haltes zijn: Brugge Hoefijzer en Brugge Beenhouwersstraat.

Door de twee buslijnen niet meer door de Sint-Jorisstraat en de Vlamingdam te sturen, komt De Lijn tegemoet aan de vraag van het stadsbestuur. Buurtbewoners protesteren al langer tegen de vele bussen die dagelijks door hun straten rijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier