De Lijn stopt busvervoer naar bibliotheek en zwembad

De Lijn stopt speciaaal schoolvervoer. "Het is al een hele klis om ons reguliere busvervoer geregeld te krijgen", klinkt het bij De Lijn. (foto AB)
Redactie KW

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft aan alle Alveringemse scholen laten weten dat men vanaf 2020 geen busvervoer meer kan aanbieden voor klassikale uitstappen naar bib en zwembad. Gezien het de gemeente is die al vele jaren voor alle scholen van groot-Alveringem dit busvervoer regelt en bekostigt, is het ook de gemeente die naar een alternatief aan het zoeken is.

In alle vrije en gemeentelijke basisscholen van groot-Alveringem – Stavele, Beveren, Izenberge, Leisele en Alveringem zelf – gaan de leerlingen eens per maand naar de bibliotheek in de hoofdgemeente. Directie en leerkrachten vinden dat een meerwaarde, vooral voor de kinderen die zonder die klassikale bezoeken niet in een bibliotheek zouden komen. De kinderen blijven een halfuurtje in de bib, brengen de boeken die ze de voorbije maand uitleenden terug of verlengen ze en nemen nieuwe boeken mee. In de bibliotheek zelf moeten symbolen de kinderen helpen om wegwijs te raken in het grote aanbod. Als ze daar niet op eigen houtje in slagen, zijn de leerkrachten of bibliotheekmedewerker er om hen te helpen. En zo waren vorige donderdag de acht leerlingen van Beveren aan de beurt, samen met de kinderen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar uit vrije basisschool De Libel in Leisele. Een bus van De Lijn met opschrift ‘speciale dienst’ haalde hen op aan hun school, reed hen naar de bib en bracht hen een goed halfuur later terug. Terwijl de kinderen hun ding doen, wacht de chauffeur een half uur op het dorp. De gemeente betaalt over een heel schooljaar een forse bijdrage voor dit vervoer. Om maar een voorbeeld te geven: een zwembadbezoek vanuit Alveringem kost 128 euro, vanuit Stavele is dat al 153 euro. Dat loopt op als je alle ritten samentelt. Dorpsscholen hebben voor politiek Alveringem echter altijd en overal de hoogste prioriteit. En dus betaalt de gemeente met de glimlach.

Reactie De Lijn

“In september hebben wij alle scholen in de Westhoek verwittigd”, reageert Sonja Loos, woordvoerder van De Lijn. “De hoofdreden dat we stoppen met deze dienstverlening is dat dit niet onze kerntaken behoort. Maar vooral omdat het voor ons al een hele tijd alle hens aan dek is om het reguliere busvervoer geregeld te krijgen. In bepaalde provincies zijn we al langer aan het afbouwen. En ook voor Alveringem stopt het eind dit jaar.”

Verheugd

“Wij vinden die maandelijkse bibliotheekbezoeken toch erg belangrijk om te kunnen blijven doorgaan”, reageert directeur Sofie Maes van De Libel in Leisele met wijkafdeling in Izenberge en Beveren. “Ik denk daarbij vooral aan de kinderen die zonder deze klassikale bezoeken nooit in een bibliotheek zouden komen. Lezen wakkert bij een kind fantasie, taalvaardigheid en eventueel zelfs leesplezier aan. Zeker nu de bibliotheek in Alveringem zo’n mooi en groot aanbod heeft, is het nog meer de moeite om te gaan. Zelfs al is onze school geen gemeentelijke school, wij hebben toch het geluk dat de gemeente reeds jaren lang de facturen betaalt van onze bus verplaatsingen naar de Alveringemse bibliotheek en naar het zwembad in Veurne. Ik hoor dat men voor een andere oplossing aan het kijken is nu de Lijn vanaf januari dit soort vervoer niet meer zal doen. En dat verheugt ons.”

Privébedrijven

Burgemeester Liefooghe zegt dat de gemeente vanaf januari 2020 een beroep zal doen op privébedrijven. Alle zaakvoerders in de regio – het zijn er vijf – werden aangeschreven en konden tot eind deze week hun prijzen aan het gemeentehuis overmaken. De burgemeester zegt niet te verwachten dat de prijzen van de privébedrijven veel hoger zullen uitvallen dan die van De Lijn. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier