De Leest is al tien jaar het kloppend cultureel hart in Izegem

V.l.n.r. Rik Bruwier, Kurt Himpe en Geerwin Vandekerckhove enkele jaren geleden bij het kapelletje van Tillo de Backstagekabouter. (foto Frank) © (foto Frank)
Redactie KW

De Leest viert op zaterdag 21 december haar 10-jarig bestaan en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Met een groot feest: ‘Feestbeest De Leest’. Met onder andere optredens van de Ertebrekers, Guy Swinnen, Sherman, vuurartiesten en dies meer. De Leest, een site waar ooit afval gestort werd, groeide uit tot het kloppend cultureel hart van de regio.

Tien jaar geleden op 18 december 2009 werd Dienstencentrum en Cultuurhuis De Leest officieel geopend door Prinses Astrid. We zien het nog voor onze ogen hoe schoenfabrikant Georges Vanacker van Mareno de prinses een paar gemakkelijke ‘Belgian Shoes’ deed aantrekken in plaats van haar ‘gevaarlijke’ hoge hakken. En ze vond het nog leuk ook!

“Vijftig jaar geleden was deze plek een troosteloos landschap, een site waar ooit een steenbakkerij gelegen was en waar later nog afval werd gestort”, zei burgemeester Gerda Mylle (CD&V) toen. “Nu is het een accommodatie voor jongeren, sportievelingen, senioren en cultuurliefhebbers.”

“Senioren kunnen zich hier in het dienstencentrum voortaan via allerlei cursussen en activiteiten bijscholen om beter gewapend naar de buitenlandse costa’s te trekken”, zei de ludieke OCMW-voorzitter Marc Vanlerberghe (SP.A) toen.

Eén jaar vóór de opening

Eén jaar vóór de opening was ik eigenlijk al bezig met De Leest”, zegt cultuurconsulent Geerwin Vandekerckhove.

“Klara in Izegem mag je een voorloper noemen van wat het toekomstige Cultuurhuis kon bieden aan de mensen uit de regio die al jaren op hun honger zaten om hier een eigen cultuurhuis te hebben. Met Rik Bruwier haalden we hier bij de opstart iemand in huis die via de vzw Oorzaak in Lendelede al contacten had met artiestenbureau’s en beginnende artiesten.”

Het cultuurcafé is een trefplaats in de stad

Dat zijn twee mensen van het eerste uur, pioniers die het Cultuurhuis wel met stadsgeld maar zonder Vlaamse subsidies moesten runnen. Onder andere omdat Izegem door diezelfde Vlaamse overheid niet erkend is als centrumstad. Maar Izegem zou nu ons inziens wel die erkenning mogen krijgen met zijn regionaal buitenzwembad, zijn regionale sportaccommodatie en zijn regionale Cultuurhuis. “Er zijn zoveel mooie dingen die bij me binnenkomen als we terugblikken op het voorbije decennium”, zeggen Geerwin Vandekerckhove en Rik Bruwier. “Een succesverhaal van een team vaste medewerkers maar vooral ook van vele vrijwilligers die hier een decennium lang bergen werk verzetten. We bouwden een in de Vlaamse culturele wereld een netwerk op en zijn nu een vaste waarde voor de theater- en artiestenbureaus. En het was voortdurend vechten: als we 100.000 euro uitgaven voor optredens evenementen, moesten we zorgen voor evenveel inkomsten. Dat vereiste creativiteit en commercieel inzicht. Zoals bijvoorbeeld met de voorstellingen Aspe 1 en 2 die hier in De Leest in elkaar gemonteerd werden en ons huis daardoor de voorstellingen aan een spotgoedkope prijs kon aanbieden. Hetzelfde met de Musical Aladdin. En zo waren er nog tal van voorbeelden.”

Verwend

De artiesten die optreden in De Leest worden volgens Geerwin en Rik heel goed verwend. “Ze eten hier lekker dankzij de kookkunsten van het kookteam van De Tatsevoet uit de Ommegangstraat. Geen hoogdravende kookkunsten, maar lekkere gezonde dagelijkse kost. En het kookteam houdt wel degelijk rekening met vegetariërs, veganisten, artiesten met allergieën voor bepaalde voedingswaren…”

Grillige artiesten? “Dat viel nogal mee. Herman van Veen trad hier een keer op, maar die wilde niet logeren in Izegem maar wel in zijn vertrouwde hotel in Brugge. Twee productieassistentes in hun deux-pièce-kostuum vonden het nogal al raar dat wij zomaar naar Van Veen durfden gaan om iets te vragen. Een vreemde vogel, maar een topartiest. Naast de optredens waren er nog de vele bedrijven die hier kwamen voor hun congressen, de Izegemse Dansscholen die hier optraden, de bedrijven die het peter- of meterschap van een Te Gast-voorstelling op zich namen, de fanfares en de harmonieën die hier concerten gaven, de succesvolle filmavonden, de duizenden leerlingen die hier in de loop van het schooljaar over de vloer kwamen, de goede samenwerking met Kunstenacademie Art’Iz…”

Ontmoetingsplaats

“De Leest is in die 10 jaar uitgegroeid tot dé ontmoetingsplaats voor cultuur in Izegem”, zegt schepen Kurt Himpe. “Het cultuurcafé is een trefplaats in stad, het dienstencentrum zorgt voor vele ontmoetingsmomenten en initiatieven. Het cultuurhuis is een vaste waarde geworden voor heel wat bekende namen uit de culturele wereld. Door de technische mogelijkheden en de samenwerking met het teammedewerkers, voelen verenigingen en organisaties zich hier thuis. Vergeet ook niet dat het Izegemse cultuurhuis enkel met Izegemse financiële middelen werkt en geen subsidies. De voorbije jaren investeerde stad sterk in de technische uitrusting van het gebouw en in deze bestuursperiode komen er onder andere nieuwe zitjes voor de tribune in de grote zaal.”

Feestavond

De feestavond vindt plaats op zaterdag 21 december vanaf 20 uur. “Zowel in De Leest als op het plein ervoor zal het bruisen van de activiteiten”, verduidelijkt Geerwin Vandekerckhove. “Er zijn onder andere optredens van Guy Swinnen, Sax Minded People dat de prestigieuze ‘Adolphe Sax prijs’ won, Flip Kowlier en de Ertebrekers, De Noenkels XL en Sherman. Alle afdelingen van de Kunstacademie Art’Iz plegen die avond ook een theatrale, muzikale en visuele staatsgreep. Tickets voor de feestavond op 21 december kosten 20 euro en kunnen online besteld worden of aan de balie van De Leest.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier