De Lastigen Bruggeling geeft straatnaambordjes van Leopold II de ondertitel ‘massamoordenaar’

Stefan Vankerkhoven

‘De Lastigen Bruggeling’, een rebel die anoniem wil blijven, heeft de voorbije dagen straatnaambordjes bevestigd in de Leopold II-laan in Brugge, met als ondertitel ‘massamoordenaar’. Cultuurschepen Nico Blontrock reageert: “Er komt een officieel duidingsbord.”

“Het heeft nu al lang genoeg geduurd”, met die woorden heeft De Lastigen Bruggeling zelf de straatnamen van Leopold II in Brugge voorzien van een duidingsbordje. Wie achter deze daad van rebellie schuilt, is nog niet duidelijk.

30 juni was de verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo. Nog steeds worden er straatnamen genoemd naar Leopold II die zich volgens de actievoerder schuldig gemaakt heeft aan misdaden tegen de menselijkheid in Congo. “Meer nog, Leopold II deed er alles aan om zijn misdaden tegen de menselijkheid te verbergen. Zo heeft hij om mogelijke bewijzen van wangedrag te verbergen tijdens zijn tijd als heerser van zijn privékolonie, het hele archief van de Congo Vrijstaat verbrand. Ook bij de overdracht aan de Belgische staat was Leopold II niet te beroerd om er vele miljoenen Belgische frank voor te vragen ter compensatie die de toenmalige Belgische regering gewillig betaalde”, stelt De Lastigen Bruggeling.

Koning Filip betuigde spijt voor de wandaden die tijdens het bewind van zijn voorganger werden aangericht, maar dat is volgens de actievoerder niet voldoende. “Er is ondertussen een jaar verstreken en er is schijnbaar nog weinig veranderd. Het zou alvast blijk geven van goede intenties en slechts een kleine stap als de straatnamen al worden veranderd. Slechts in een stad, Kortrijk, werd er een naamswijziging doorgevoerd.”

De Lastigen Bruggeling heeft dan zelf maar actie gevoerd aan de Leopold II laan en doet een oproep aan het Brugse stadsbestuur voor een naamswijziging. Hij hoopt dat het met deze actie voldoende zal zijn, en verwacht dan ook snel een reactie.

Duidingsbord

Cultuurschepen Nico Blontrock, bevoegd voor de straatnamen, reageert: “Nadat het stadsbestuur vorig jaar heeft beslist om de straatnaam Leopold II-laan te behouden, willen we nabij het eerste straatnaambord, komende van de Komvest, een duidingsbord plaatsen. De tekst die op dit duidingsbord moet komen is van groot belang, want deze zal door velen met een vergrootglas bekeken worden. Kortom: elk woord, elke komma in deze tekst zal belangrijk zijn. Het Stadsarchief coördineert dit en is daarvoor momenteel in gesprek met een aantal experten om deze tekst te schrijven. Binnenkort zullen we daarrond met meer concreet nieuws naar buiten komen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier