De kust is van iedereen maar niet iedereen mag dat zeggen

© (Foto Belga)
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Het wordt nog een heel avontuur, vandaag, voor dagjestoeristen, om tot bij het strand in Blankenberge of Knokke-Heist te geraken. De burgemeesters van beide kustplaatsen willen hen vandaag weren. Treinen richting Blankenberge en Knokke-Heist hoeven niet meer. Mochten ze kunnen, de burgemeesters passen zelf de dienstregeling van de NMBS aan. Maar dat kan niet.

Aanleiding om die dagjestoeristen te weren waren de vechtpartijen zaterdag op het strand van Blankenberge en van Knokke. Toen de zee tegen de avond bij hoogtij de helft van het strand inpalmde, dreigde het te druk te worden op wat restte van het ‘droog strand’. En dus moest er, in coronatijden, ontruimd worden. Dat was tegen de zin van enkele groepen jongeren die niet aarzelden om met de politie tegen de vuist te gaan.

Naar gevoel

Onze stad heeft een time-out nodig, vindt burgemeester Dumery. Dagjesmensen zijn er vandaag (zondag) niet welkom. Het wordt nog een hele klus om die maatregel te handhaven. De kust is van iedereen, luidde het tot voor kort. Maar sinds de coronadreiging gaat dat niet langer op. Als iedereen zegt dat de kust van iedereen is, is er een probleem.

Het moet verdomd naar voelen om er ongewenst te zijn

Wij hebben natuurlijk makkelijk praten vanonder een boom in de tuin. Ook in coronatijden. Een deel van de mensen hoeft niet naar de kust om verkoeling te vinden, de eigen tuin biedt soelaas. Anderen kunnen de koelte en de luwte van een nabij bos of park opzoeken. Hoewel… ook die worden wel eens afgesloten omwille van een te grote toeloop van mensen.

Maar voor gezinnen die in flats in de stad wonen is zo’n uitstapje naar zee in deze heetste dagen van de coronatijd de enige mogelijkheid om hun kinderen een dagje verfrissend waterplezier te gunnen. En dan zijn de kustplaatsen met een treinstation natuurlijk het meest voor de hand liggend. Maar vandaag kan dat dus niet voor die mensen. Ze hebben niets te maken met de vechtpartijen gisteren, ze gedragen zich allicht keurig naar de voorschriften, maar ze zijn ongewenst. Het is niet alleen vervelend voor hen dat ze niet naar kust kunnen, het moet verdomd naar voelen om er ongewenst te zijn.

Nood aan recreatiegroen

Een oplossing is er niet meteen. We begrijpen de burgemeesters – ze zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in hun gemeente – maar we volgen hen niet. De kans dat de toeloop zich naar andere kustgemeenten verlegt, is groot en wat dan? De maatregel om dagjesmensen te weigeren is te eenzijdig en te drastisch, vinden wij.

Maar het is wel duidelijk dat wij in Vlaanderen nood hebben aan meer, veel meer recreatiegroen. In onze steden maar ook in veel van onze plattelandsgemeenten. Het is meer dan tijd om daar eindelijk eens werk van te maken. En bouwpromotoren mogen op dat vlak ook wat creatiever zijn als ze het zoveelste appartementsgebouw in onze dorpscentra of in onze steden neerpoten: is er voldoende ruimte gereserveerd om de bewoners een minimum aan buitengroen in de onmiddellijke nabijheid te garanderen?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier