De Kosmos krijgt eindelijk nieuwe bestemming

© Eric Flamand EF
Redactie KW

Er is eindelijk nieuws over de Kosmos in Westouter. Vanaf 2025 krijgt de site een state-of-the-art totaalinvulling. Eigenaar Natuur en Bos sloot daarover een overeenkomst af met de eigenaars van het bekende vakantiehuis Blauwpoort in Westouter.

Het is nu goed drie jaar stil geweest rond de plannen voor de bovensite van de Kosmos in Westouter. Toen was een projectontwikkelaar bezig met een fietsgerelateerde bestemming. Het dossier zelf zit vast sedert 2005, het jaar waarin alles dichtging op de site. Nu 16 jaar later krijgt de Kosmos eindelijk een nieuwe bestemming. Eigenaar Natuur en Bos sloot daarover een overeenkomst af met de eigenaars van het bekende vakantiehuis Blauwpoort in Westouter. Centrale begrippen worden natuur, erfgoed, modernistische kunst, circulariteit en‘digitalism’. “Vanaf 2025 krijgt de site een state-of-the-art totaalinvulling,” zegt Hendrik Daem (51) van de Blauwpoorthoeve.

De investeerders tekenen present voor de renovatie van Kosmos op de Rodeberg in Heuvelland en hebben hemelhoge ambities met het iconische gebouw en de directe buitenomgeving ervan. Hoe Kosmos er in de toekomst gaat uitzien zal in juni 2022 worden voorgesteld tijdens een voorstelling in het amfitheater op de Rodeberg. “Wij stellen dan de filosofie, de visie, het masterplan en het wendbare traject van de herbestemming voor,” duidt Hendrik Daem.

Nu al wil de uitbater van de Blauwpoorthoeve een tipje van de sluier lichten. “De Kosmos wordt een verhaal van 12 concepten. De eerste twee mogen alvast het daglicht zien. We trekken in een eerste concept de kaart van het modernisme steeds met respect voor het erfgoed en de natuur. Curatoren zullen tegen de zomer de concrete plannen voorstellen. We spiegelen ons aan bestaande projecten in Europa zoals het museum voor moderne kunst in Kopenhagen en willen de sfeer die daar hangt ook meenemen naar de Kosmos. Het tweede concept is de renovatie van het bestaande hotel. Ook hier willen we niet wedijveren met bestaande mastodonten met vele sterren in grootsteden maar voluit kiezen voor een five billion hotel, een plek waar voluit kan genoten van de sterrenhemel aan de kosmos.” Er komt ook opnieuw een zwembad. “Maar dan wel aangepast aan de huidige tijd. Ik spreek dan ook liever over een waterpartij toegankelijk voor gasten en voor dagjestoeristen met een dagpas.” De aanleiding voor de aankoop van de site gaat terug op januari 2020. “Verhalen deden de ronde dat de Kosmos zou gedeclasseerd worden. En dat was zeker niet iets wat wij wilden. Nu 8 jaar geleden starten we met de restauratie van de Blauwpoorthoeve en we merken ondertussen dat onze liefde voor het erfgoed ook onze gasten kan bekoren.”

In de Blauwpoorthoeve werd in 2018 de serie Taboe van Philippe Geubels opgenomen. Het verhaal van de Kosmos gaat terug op het jaar 1934. Het centrale gebouw werd opgetrokken in modernistische stijl en deed dienst als jeugdhotel, restaurant en bar. Het vakantiedomein werd voornamelijk bekend om z’n openluchtzwembad, het enige in de streek.

De Kosmos was tussen 1960 tot 1980 een bekende en legendarische plaats voor jongerenvakanties. Vanaf de jaren zestig werd de Kosmos dan ook sterk uitgebreid. In 2005 legde de uitbater de boeken neer en raakte het vakantiecomplex in verval. In 2009 werd de Vlaamse Overheid eigenaar van het vakantiedomein en het hoofdgebouw. In 2013- 2014 legde Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid een recreatief landschapspark aan met een openluchtamfitheater en tunnels, glijbanen en spelelementen op de heuvel en heuvelflank. Het bleef tot vandaag echter zoeken naar een investeerder en nieuwe bestemming voor het gebouw en de omliggende buitenruimte. De voorbije 16 jaar circuleerden heel wat wilde plannen over de Kosmos maar die werden nooit concreet gemaakt. Het wildste verhaal is zeker dat van de Nederlander Bastiaan De Jeu. In 2008 kocht hij het hotel voor ongeveer 1,8 miljoen euro aan. Enkele weken later bleek dat de “nieuwe eigenaar” een fantast was en al meerdere dingen gekocht had, terwijl hij wist dat hij het geld niet had. De Jeu werd opgepakt en werd verdacht van oplichting.

Een jaar later vond een nieuwe openbare verkoping plaats. Het hoogste bod bedroeg toen 310.000 euro. Dat werd door de curator te licht bevonden. Op 26 mei 2009 werd een tweede zitdag gehouden. De Kosmos werd toen voor de som van 500.000 euro voorlopig toegewezen aan een projectontwikkelaar uit Dessel, die het domein zo snel mogelijk wou renoveren. Tot 10 juni 2009 kon een andere partij nog een hoger bod doen. De Vlaamse Land Maatschappij (VLM) had voorkooprecht en werd uiteindelijk eigenaar. Vele dossiers verder is er nu dus wel een doorbraak. “Lokale ondernemers zullen het gebouw en de omgeving onder handen nemen, en van de schandvlek van de gemeente opnieuw de parel aan de kroon maken. De vele georganiseerde activiteiten, vergaderingen en onderhandelingen die de we hierover voerden, werpen nu zijn vruchten af. We zien uit naar de toekomst en zullen met de gemeente er ook in de toekomst alles aan doen om hier een geslaagd project van te maken,” aldus burgemeester Wieland De Meyer. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier