Volg de ontmoetingen van onze stadsreporter Kurt Vandemaele met de Kortrijkzaan in de krant en online. Ontvang KW Kortrijk-Menen in de brievenbus en lees alle artikels op kw.be. Nu supervoordeling: 6 weken voor 10 euro. Klik hier

Walter Vandenberghe: "Volgens mijn identiteitskaart word ik 105. Ze is geldig tot 2044"

Walter Vandenberghe staat in zijn deurgat in Kapel ter Bede 24, te praten met zijn buurvrouw wanneer ik passeer. Of een van hen wil praten, vraag ik. De vrouw zegt: 'Zeg jij het maar, Walter. Ik ben daar niet voor.' Hij gniffelt van achter zijn walrussnor en zegt: 'Wat is het, dat je wil weten?' Ik zeg hem dat ik wil weten wie hij is en hij begint aan zijn betoog. Een vol uur hang ik in zijn deurgat aan zijn lippen. Diezelfde lippen waar op een gegeven moment de uitspraak uitrolt: 'Toen ik vroeger op café ging, zat ik altijd alleen aan de toog. Ik ben geen groot prater, ik ben meer een eenzaat.' Waarmee meteen ook bewezen is dat ook eenzaten grote vertellers kunnen zijn.

Veronique Denhaerinck: Maak er het beste van, je weet niet wat er morgen komt

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: Veronique Denhaerinck, de vrouw diehaar beroepsleven opofferde voor het geluk van haar zoontje Max-Milan.

Karen Vermeersch: "Zonder verwachtingen kan je niet teleurgesteld worden"

Karen Vermeersch wil sprankelend door het leven gaan, zegt ze. En ze slaagt daar wonderwel in. Het is alsof je een warme zonnegloed voelt zodra je deze jongedame aanspreekt. Niet toevallig, want Karen werkt aan zichzelf. Ze is een yogini, een toegewijde beoefenaar van de kunst van de yoga. Je voelt dat ze lichaam, geest en gevoel beheerst. Geen esoterisch gebrabbel bij haar, maar heerlijke humor en gulle scheuten warmmenselijkheid. Plek van het gesprek: een kruispunt in Bissegem. Van waaruit je alle richtingen uitkan. Net zoals met deze babbel met een jonge avonturierster die weldra voor onbepaalde tijd naar India vertrekt om er zich verder te verdiepen in de yoga en om er vrijwilligerswerk te verrichten.

Sybil Leperre: Als je kinderen gelukkig zijn, ben je zelf ook gelukkig

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: Sybil Leperre.

Steven Gerard Tanghe: "Verhuizen? Ik ben immens content met wie en waar ik ben"

We kennen ze, de artiesten. Vaak hebben we geen idee van wat ze precies doen, hoe vaak en met wie, maar we weten: deze daar, die doet iets met kunst. En die doet iets met muziek. Steven Tanghe is ook zo iemand. Iemand van wie we weten dat hij iets met muziek doet. Rond de eeuwwisseling wisten we het beter. Toen was hij de frontman van Moonlake, een rockband die slag om slinger op StuBru en ook wel eens op Radio 1 te horen was. Een Kortrijkse band die op podia kwam waar streekgenoten toen nog maar zelden geraakten. Steven Tanghe zie je dezer dagen wel vaker met de fiets door Kortrijk bollen. Onlangs stapte hij even van zijn tweewieler om ons te vertellen waar hij zich nu mee bezighoudt.

Sophie Lanckriet: "Ik denk dat iedereen zijn geluk kan maken"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: Sophie Lanckriet.

Robert Vermoortele: "Marke wordt op alle vlakken tekortgedaan door Kortrijk"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: Robert Vermoortele.

Jonathan D.: "Het is niet omdat ik invalide ben, dat mijn hoofd en mijn hart niet werken"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: Jonathan D. Jonathan is invalide. Normaal is hij carrossier, maar doordat hij geen kracht meer heeft in zijn handen kan hij bijvoorbeeld geen twee uren meer schuren.

Natalia Shalikashvili: "In mijn land had ik geen toekomst"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: Natalia Shalikashvili. Natalia komt uit Georgië en kan prachtig piano spelen. Door de grijze toekomst in haar moederland trok ze naar België. Eerst woonde ze in Ingelmunster, daarna trok ze naar Kortrijk.

Frank Vandenbroucke: "Ik was de eerste non-verbale trainer in Vlaanderen"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: Frank Vandenbroucke. De man die in 1984 uitpakte met het non-verbale. Hij leerde zakenmensen hoe ze lichaamstaal konden lezen.

Koster Ginette Vermeeren: "De hemel? Als je dood bent, ben je dood"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: koster Ginette Vermeeren.

Els Cottenier: "Hoe meer je reist, hoe meer je wil reizen"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: globetrotter Els Cottenier.

Agnes doceert pedagogie aan de HoGent: "We moeten leren zien wat we hebben"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: Agnes Biltris.

Gudrun Van Iseghem: "Vijf jaar geleden overleed mijn zoon..."

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: Gudrun Van Iseghem.

Francis Destoop: "Als je de vreemdelingen niet kent, moet je er niet tegen stemmen"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Vandaag: Francis Destoop, de organisator van muziek- en kunstenfestival Textival.

Nathalie Gryspeert: "Ik voel me goed in het ziekenhuis"

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: "wie ziej gie?". Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks 'De Kortrijkzaan'. Leer de mensen uit je buurt kennen. Maak kennis met Nathalie Gryspeert. Ze is 50 jaar en werkt in het ziekenhuis in Kortrijk en voelt zich daar naar eigen zeggen prima. Daarnaast zorgt Nathalie iedere woensdag voor haar kleinkinderen. Ze gaat dan eens zwemmen in het nieuwe zwembad in Kortrijk.