Ooit ontvluchtte ze samen met haar ouders een wereld van corruptie en onzekerheden, op zoek naar een betere toekomst. Ondertussen staat ze, samen met duizenden collega's, aan het front in de strijd tegen het coronavirus. De 26-jarige Elena Graborova kijkt dankbaar terug op de kansen die ze heeft gekregen, en schaterlachend op haar pogingen om potten te bakken.

Doet de naam Mie Bogaerts je een belletje rinkelen? De kans bestaat dat je, als je onlangs in Kortrijk op wandel was, een van haar werken hebt gezien. De kunstenares, met uitvalsbasis in Heule, stond aan de wieg van een kunstproject dat in lijn ligt met haar unieke manier van in het leven staan. "Mijn beelden hebben geen penis, moet dat dan?" De toon van het gesprek was gezet.

Wie denkt aan activisme, denkt doorgaans aan iemand die is blijven steken in de wilde jaren 70. Kortrijkzane Maria Dermaut (28) is begaan met het welzijn van de planeet en de mensen die erop leven, maar geitenwollen sokken draagt ze enkel wanneer het kouder wordt. "Ik, een hippie? Zie ik er dan zo uit misschien?" De frisse Kortrijkse is alvast niet op haar mond gevallen.

In Heule kennen heel wat mensen de 52-jarige Eddy Vens. Eddy - Eddietje of zelfs dien die oltid kwoad is - is wat we in de volksmond "een figuur" zouden kunnen noemen en vaak lijkt het erop dat hij geen geheimen meer heeft. Toch kennen slechts weinig mensen de echte Eddy, een man die meer is dan alleen maar de façade van zijn club de Poco Loco. "Op mijn leeftijd ben je uiteindelijk niet meer bezig met de toekomst, zolang je maar gezond en gelukkig kan zijn", klinkt het bijna als een lijfspreuk bij de Kortrijkse spraakwaterval.

Een buitenkeuken, een trein die eigenlijk ook een vliegtuig is en een echte boomhut met een vijver in aanleg. Het klinkt niet meteen als de standaard dingen die je in een klaslokaal terug kan vinden maar dankzij Liesbeth Vantieghem (38) bestaat de kans dat het in Heule misschien wel eens de norm zou kunnen worden. Lesgeven met een klas in openlucht? Voor Liesbeth helemaal geen utopie. "Slecht weer bestaat niet, er bestaat alleen slechte kledij" klinkt het met een brede glimlach op het gezicht.

De verlaagde Leieboorden oefenen een aantrekkingskracht uit op heel wat mensen die er komen ontspannen en genieten van het weer. Kortrijkzaan Thomas 'soft' D'Halluin (30) rekent zichzelf bij die mensen en vindt er inspiratie voor zijn kunstwerken en zijn muziek. Toch kijkt deze artiest ook met een kritisch oog naar zijn eigen stad. "We hebben dringend meer nood aan plaats voor kleur in deze wereld van grijs beton" klinkt het onomwonden.