"Moeje e gloazeke champagne ein?" Het is het soort interview waarvoor iedere reporter zou tekenen. Chique, klassevol en toch iets voor de werkmens? Volgens Kortrijkzaan Paul Delplancke (66) wel. "Als je kijkt wat een goed glas bier kost en je rekent het om, dan merk je snel dat een goed glas champagne echt niet veel hoeft te kosten." Een gesprek over architectuur, Kortrijk en heel wat geschiedenis, met zicht op de gloednieuwe Budabrug.

Cloud Strife, Tidus en Barret Wallace doen niet meteen een belletje rinkelen? Geen nood, heel wat mensen zullen het horen donderen in Keulen. Neen, het zijn geen Aziatische ziektes of chemische componenten maar personages uit een imaginaire wereld. Een wereld waar digitale helden het opnemen tegen het kwaad. Het is de wereld van Final Fantasy en ook die van Kortrijkzaan Kevin Dewachtere (28). Vanuit zijn appartement op het Sint-Amandsplein redde hij, samen met zijn groep, al ettelijke keren de wereld van de ondergang.

Frivool, knap, koket en verzorgd. Febe Vandewalle (24) heeft, op het eerste gezicht, alles met zich mee om het te maken in het leven. De realiteit is helaas van een volledig ander kaliber. Als alleenstaande moeder is haar leven een dagelijkse strijd. "Ik word continu geconfronteerd met een regelgeving die me straft als ik wil werken, ik laat me echter niet zomaar kennen", klinkt het strijdvaardig.

Als Kortrijkzaan is Nico Sanders (41) een nobele onbekende, maar als zijn alter ego Nicolle de Cnock stond hij al op de grootste podia van het land. Na de werkuren wisselt hij zijn nette kostuum voor glitters en pluimen. "Dan word ik ook echt iemand anders. Als Nicolle bloei ik helemaal open en doe ik dingen die ik in het dagelijks leven nooit zou durven."

Een jeugdig enthousiasme, een volwassen kijk op de wereld en een hoofd vol internationale plannen, met fundering in Kortrijk. Jonathan Heck (25) droomt ervan om de daken in zijn geboortestad te veranderen in zijn eigen Eldorado, maar is niet te beroerd om ondertussen het leven aan te pakken. Met vallen en opstaan, want daar leer je uit.

"De jeugd van vandaag? Daar zit geen toekomst meer in!" Al te vaak wordt er vanuit bepaalde hoek nogal scherp op de hedendaagse jongeren gereageerd. Geen werklust, gepamperd, verslaafd aan spelletjes of fuifbeesten? De benamingen zijn legio. Kortrijkzane Abigael Van Eycken (18) countert deze vooroordelen. "Mijn doel in het leven? De eerste vrouwelijke, Belgische ambassadeur worden in Congo!"

"Of ik in Kortrijk woon? Nu stel je een moeilijke vraag! Vanachter niet en aan den overkant ook niet. Maar ja, mijne zetel staat in Kortrijk", vertelt de goedlachse Connie Beernaert (45) als we haar aanspreken in de Izegemsestraat. "Waarom ik zo een mooi kleurtje heb? Dat is dankzij 70.000 Tons of Metal!" Onze onbegrijpende blik levert ons een uitnodiging voor een kop koffie op.