De Kortrijkzaan: “Ik hou van mode,maar ik ben geen poppemie”

Voornaam Familienaam
Voornaam Familienaam
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Van de wereld van bouwvakkers en houten panelen tot die van een stijlvol Instagramaccount. Joke Laebens (27) is een Kortrijkzane in hart en nieren en keerde, na een korte periode, terug naar wat volgens haar één van de mooiste steden ter wereld is. “Ik probeer steevast goed voor de dag te komen want foto’s die je online gooit, blijven online”, klinkt het vol zelfvertrouwen.

Een modieuze muts, een smaakvolle handtas en een outfit die piekfijn in orde is. Toch werkt Joke niet in de mode-industrie maar is ze aan de slag als administratief bediende in een houtverwerkend bedrijf. “ Den bouw, zoals ze zeggen, maar zelf sta ik niet op werven hoor”, grapt ze. Haar professionele leven staat haaks op het imago van een ruwe, mannelijke wereld waar macho’s de plak zwaaien. “Ja, ik geef toe dat ik echt wel aandacht besteed aan de manier waarop ik buiten kom”, pikt ze in. “Pas op, ik ben geen poppemie, verre van zelfs, maar een eerste indruk is en blijft erg belangrijk. Ik probeer knappe foto’s te nemen voor mijn Instagramaccount waarbij ik steevast Kortrijk als decor gebruik. Het is belangrijk te beseffen dat die foto’s voor altijd online zullen staan, zelfs al probeer je ze eigenhandig te verwijderen. Ik denk dus altijd aan hoe mijn ouders of mijn grootouders zouden reageren, mochten ze me ergens in één of andere compromitterende pose of in bikini zouden zien.”

Een outfit met enkele strakke elementen waarbij het prijskaartje meteen ter sprake komt. “Duur? Designermerken? Maar neen jong!” Joke is resoluut wanneer ze over haar kledijkeuze spreekt. “Ik krijg het vaak op mijn heupen van ‘fanboygedrag’, het regelrecht verslaafd zijn aan iets, enkel en alleen omdat er een merk op staat. Sommige mensen gaan heel erg ver hierin en zouden eender wat om hun lijf gooien, zolang het maar van hun favoriete designer is. Dat het uiteindelijk ronduit lelijk is, daar staan ze niet bij stil. Neen, op dat gebied ben ik erg eenvoudig. Als het mooi is, dan is het mooi en is de afkomst of het merk van geen belang. In winkels zoals Primark kun je echt knappe dingen vinden voor weinig geld en dat is het enige wat van belang is voor mij.”

Kortrijk staat centraal in de foto’s die Joke via haar sociale media deelt, een erg bewuste keuze zo blijkt. “Kortrijk heeft eigenlijk alles in huis”, lacht ze. “Je hebt de stad en je hebt de natuur, je hebt de moderne kant en dan heb je de hoekjes die verzadigd zijn met geschiedenis. Ik ben hier geboren maar mijn ouders kozen er op een bepaald ogenblik voor om in Zwevegem te gaan wonen. Toen ik uiteindelijk besloot om het ouderlijke nest te verlaten, keerde ik uiteindelijk terug naar Kortrijk.”

In deze onzekere tijden waar heel wat mensen angstig naar de toekomst kijken, durft Joke wel volop te dromen. “Ik moet bekennen dat ik tijdens de eerste lockdown ook wel echt schrik had. Ik sloot me volledig op en was ook een tijdje technisch werkloos”, zegr ze. “Nu verdraag ik het wat beter en ben ik volop aan het plannen. Ik zou me graag lanceren als zelfstandig juwelenontwerpster, iets wat ik al een tijdlang voor mezelf met veel passie doe. De juwelen die ik draag zijn geen exemplaren die je in de winkel kunt vinden, ik heb ze stuk per stuk zelf gemaakt.”

Download KW_Kortrijkzaan_klein

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier