De korte keten komt plots heel dichtbij in Heuvelland

Koen Hardeman (rechts) verkoopt groentepaketten van lokale landbouwers en stimuleert zo de korte keten; Marnix Deswarte is de chauffeur van dienst. © (foto EF)
Redactie KW

Koen Hardeman van Camping de Nachtegaal verkoopt groentepakketten van lokale landbouwers en brengt zo wat vlugger dan verwacht de korte keten op gang. “Het was een denkproces waar we al langer mee bezig waren. Voor de aanvang van de coronacrisis waren we al gesprekken met de gemeente Heuvelland opgestart, plots gaat alles een versnelling hoger.”

De bedoeling is om in de toekomst op een tweetal centrale plaatsen te starten in Heuvelland. Deze week verloopt de verkoop van de groentepakketten en de vispakketten vanop Camping de Nachtegaal in Westouter. “In de serre worden alle producten verzameld en dan verkocht. Op dit moment zijn dat groenten van het bedrijf Monde des Milles Couleurs in Dikkebus en vis van Northseachef Angus Wittevrongel vishandel Mare Nostrum uit Koksijde. Zelf ben ik technisch adviseur in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde waardoor de contacten met Angus vlug gelegd werden.”

Naar de toekomst toe wil Koen het aanbod uitbreiden met vleespakketten van Hoeveslagerij ‘t Lindenbos en zuivelpakketten van de Baljuwhoeve uit Reningelst. “Verder gaan we binnenkort samen Bart Mostaert van l’Heritage en enkele lokale producenten van Poperinge een nieuw initiatief ondersteunen, met name ‘Koket’. Op dit moment zijn het de producenten die de inhoud van de pakketten bepalen, met Koket zal de samenstelling ook door de consument bepaald worden.”

Hart onder de riem

Met zijn initiatief wil de Westouternaar de lokale producenten een hart onder de riem steken. “De afzet naar de horeca is dan ook sterk afgenomen. Daarom willen we de landbouwers, vissers en bij uitbreiding alle producenten die rechtstreeks voor de consumenten werken een duw in de rug geven via onze vzw Liaison. Maar je voelt dat het bewustzijn van de consumenten aan het groeien is, wat we alleen maar kunnen toejuichen. Op een week tijd hebben we al 30 groentepakketten en 30 vispakketten verdeeld. Volgende week is vlees en zuivel aan de orde. En wij hebben dit enkel aangekondigd via wat sociale media in het dorp. Onze droom is om binnenkort een kleine community te kunnen starten met bewuste consumenten. Liaison wil op termijn ook de allerjongsten, onze kinderen inspireren met gezonde, lokale voeding. Maar goed stap voor stap dus, dat is ook eigen aan het kleinschalige, het lokale.”

Onze droom is om binnenkort een kleine community te kunnen starten met bewuste consumenten

“We willen in elk geval verbindend werken, niemand uitsluiten, maar wel met één gezamenlijke missie: duurzaam werken. Vandaar Liaison, wat verbinding betekent. Dit woord is tevens een vakterm, een mengsel van room en eigeel om sauzen en soepen mee af te werken. Daarom werken we ook samen met Vrijstaat Heuvelland, een prachtig initiatief van Henk Vandaele, waar we binnenkort met een team van Vives-studenten zullen kijken om deze initiatieven verder uit te werken.”

Koen wil dus duidelijk iets veranderen aan de voedselketen. “Die zou duurzamer en korter moeten, volgens ons. In de ons omringende landen, zelfs in Brussel en Wallonië zijn organisaties zoals Slow Food een succes. In Vlaanderen nog niet. Het paradoxale is zelfs dat in onze streek de meeste van onze landbouwers voor de veilingen werken. Met alle respect, daar is niets fout mee, maar wij kopen liever lokaal. Bij de korte keten bepaalt de boer zelf zijn prijs en de consument weet perfect waar het vandaan komt. Het initiatief moet ook de mensen opnieuw aan het koken brengen.”

Verbinden

“Onze prachtige stiel, die onder druk staat, terug op de voorgrond stellen dat is de bedoeling. Want als er eens iets dat eten en gastronomie met ons doet, is het verbinden. Samen in de keuken, samen rond tafel, samen aperitieven en samen de afwas doen. Er is nog heel wat werk aan de winkel, maar de eerste initiatieven werden op veel enthousiasme onthaald. Dus we zijn alvast goed begonnen.”

Koen Hardeman sloot door de coronamaatregelen ook zijn camping. “Opvallend hierbij dat wie boekte het geld niet terugwil maar gewoon op een ander moment wil terugkeren. Ik hoop tegen de zomer opnieuw open te zijn. We zijn een kleinschalige camping en bieden ook caravans te huur aan. Het zou naar mijn aanvoelen wel eens druk kunnen worden en laten we dat hopen voor iedereen een mooie zomer kan worden.”

Koen spreekt tenslotte niet over een persoonlijk initiatief en vermeldt graag deze personen die mee de soms logge kar trokken. “In het bijzonder ‘believer’ van het eerste uur Marnique Deswaerte (oud-bestuurder Folkfestival), Steven Reynaert van Krachtboer voor de subsidiedossiers, Bert Doise en toekomstig burgemeester Wieland De Meyer voor de krachtige link met de gemeente, Henk Vandaele van Vrijstaat Heuvelland voor de samenwerking en Roderick Dhoore van Horeca Totaal voor de steun.” (MD)

Bestellen kan via koen.hardeman@hotelschoolkoksijde of 0471 59 03 10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier