De Koekuit maakt zich zorgen: “Wij zijn de vuilnisbak van Menen”

Redactie KW

De wijkraad Alerte Koekuit zet zich in voor een wijk waar het goed is om te wonen. Maar ze ziet donkere wolken opdoemen, die de leefbaarheid van de buurt in het gedrang brengen: geluidsoverlast, luchtvervuiling, een nieuwe industriezone, waterellende… Met de verspreiding van een folder wil de raad de omwonenden hierover informeren en hen voorbereiden op een hete herfst.

“Door de onmiddellijke nabijheid van de industriezone Grensland is er hier veel geluidsoverlast”, zegt Filippe Verfaillie, woordvoerder van de wijkraad. “Bedrijven als Berry Floor, All Flor, Hofkip en Plastic Union hebben al mooie inspanningen geleverd om de geluidsoverlast en de geurhinder te beperken. Ze hebben luidruchtige dieselmotoren en filters ingekapseld achter panelen of de ventilatie aangepast. Ook het dicht houden van poorten tijdens het nachtwerk maakt een groot verschil voor de omwonenden. Maar ‘s nachts is er nog veel lawaai van machines en vallend metaal op de site-Ropswalle. De firma Galloo belooft wel oplossingen, maar de situatie is nu slechter dan ooit“, meent Filippe.

Historische hoeve

Het recyclagebedrijf Galloo heeft plannen om de site-Ropswalle uit te breiden met 4,3 hectare, gelegen aan de Wervikstraat tussen de huidige site en hofstede D’hondt. Rik Vandamme, voorzitter van Alerte Koekuit, is erg kritisch voor die plannen. “Voor die uitbreiding moet landbouwgebied omgezet worden in industriegebied. Een aangrenzende natuurzone langs de Leie wordt bedreigd en een geklasseerde historische hoeve zal in haar uitzicht aangetast worden. Er is ook een capaciteitsuitbreiding op Ropswalle voorzien.”

“Officieel betreft het een ‘kleine wijziging’, die niet in aanmerking komt voor bijkomend onderzoek. Maar volgens ons gaat het over een grote uitbreiding, die in kleine stukjes wordt aangevraagd, zonder enige vorm van openbaar onderzoek of bevraging van omwonenden. We krijgen de belofte dat de bijkomende geluidsoverlast verwaarloosbaar zal zijn, maar er is nu al te veel lawaai. Elke nieuwe stap naar uitbreiding betekent voor ons een verslechtering. Daarom hebben we bij de provincie bezwaren ingediend tegen de goedkeuring van deze plannen. Tegen eind oktober hopen we hierover meer te weten. Maar tegen dan zal Galloo ons alweer drie stappen voor zijn…”, besluit hij.

Vervuilende windmolens?

Ook de twee windmolens op de industriezone Grensland blijven voor veel opschudding zorgen in de buurt. Aan beide zijden van de Leie klagen de buurtbewoners over slagschaduw, geluidshinder en trillingen. Maar de wijkraad vreest ook voor het effect dat de 108 meter hoge mastodonten hebben op de verspreiding van opwaaiend metaal- en cementstof.

Door vervuiling vanuit de industriezone mogen we in de buurt al langer geen scharreleieren of groenten uit de eigen tuin eten. Sinds de komst van de windmolens merken omwonenden dat hun sparren aan één kant vol hangen met stof”, weet Rik Vandamme te vertellen. “De windturbines verspreiden die luchtvervuiling over een nog groter gebied naar verder gelegen stadsdelen van Menen, met mogelijk nadelige gevolgen voor de volksgezondheid.”

“Elke nieuwe stap naar uitbreiding betekent voor ons een verslechtering” – Rik Vandamme, voorzitter Alerte Koekuit

Voor het eerst wordt dat nu wetenschappelijk onderzocht. “De VUB is bezig om het effect van de windturbines op de verspreiding van de luchtvervuiling in kaart te brengen. Het spreekt voor zich dat we, net als onze Franse buren, de mogelijke komst van een derde windmolen op de industriezone absoluut niet zien zitten. En het is voor ons onduidelijk of de stad al dan niet beroep heeft aangetekend tegen de plannen voor die windturbine.”

Tweede Grensland

En dat is nog niet alles waarover de wijkraad zich zorgen maakt. Zo hangt de mogelijke komst van een groot regionaal bedrijventerrein nog altijd als een zwaard van Damocles boven de buurt. Menen-West, dat begrensd wordt door de Ieperstraat, N58, Ringlaan en Bloemenwijk, is één van de vijf mogelijke locaties. Danny Neyrinck, die in de Bloemenwijk woont, legt uit: “Volgens de planning zou een studie over het nieuwe MER-plan (milieueffectenrapport) nu af moeten zijn. Later in het najaar volgt dan een openbaar onderzoek, waarbij gedurende zestig dagen bezwaren kunnen ingediend worden. Onze wijkraad wil de buurtbewoners correcte informatie geven over de situatie en hen aansporen tot actie. Het is een publiek geheim dat het gebied achter de Bloemenwijk de voorkeurszone is. Het onderzoek naar een geschikte locatie zou een ‘farce’ zijn“, gaat hij verder.

De Koekuit maakt zich zorgen:

Hier zit niemand te wachten op een tweede industriezone Grensland. Het stadsbestuur ziet die nieuwe zone wel zitten. Het permanent afsluiten van de Koekuitstraat, die door Menen-West loopt, ter hoogte van de N58 lijkt al een stap in die richting. Plannen om diezelfde N58 te uit te breiden tot een viervaksbaan passen ook perfect in dat plaatje.”

Overstromingsbekken

Het vol bouwen van Menen-West betekent ook dat er een massa water moet afgevoerd worden. Al dat water moet richting Charles Capelle en Lageweg. Nancy Matthews uit de Charles Capellestraat vreest voor zware wateroverlast in de omgeving. “Er wordt een overstromingsbekken voorzien, maar dat zal hoger liggen dan een nieuwe verkaveling. Die is op haar beurt weer gepland in moerasgebied en zal ook voor bijkomende wateroverlast zorgen”, zegt ze. “Naast de wijk Betlehem wil een bouwpromotor een grote verkaveling realiseren. Die wijk heeft nu al vaak te kampen met wateroverlast.”

Rik Vandamme besluit: “Het lijkt wel alsof de Koekuit de vuilnisbak van Menen is. Daarom willen we met een folder de mensen sensibiliseren en hen voor bereiden op een hete herfst. We riskeren niet alleen luchtvervuiling en geluidslast, we dreigen ook nog eens met onze voeten in het water terecht te komen.”

“Geen capaciteitsuitbreiding”

Vanessa Van Lierde, woordvoerster van Galloo nv, reageert op de kritiek die de wijkraad op het recyclagebedrijf uit. “Met de uitbreiding van de site willen we onze recyclageprocessen optimaliseren, beantwoordend aan de milieutechnische normen. Door betere scheidingstechnieken en ook door de evolutie in het te recycleren materiaal neemt de diversiteit aan recyclagestromen toe. Loodsen op de nieuwe locatie zullen dienen om die stromen binnen te verwerken en te sorteren. Op die manier wordt ook de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk beperkt. Daarnaast wordt dertig procent van het uitbreidingsgebied voorbehouden voor een groen-en bufferzone. De site biedt bovendien toegang tot de Leie, waardoor Galloo verder kan inzetten op transport over het water. Dankzij die keuze hield de firma de afgelopen vijf jaar meer dan 16.000 vrachtwagens van de weg.”

“Los van de aanvraag om de site uit te breiden, loopt er ook een milieuprocedure voor een aanpassing in de scheidingslijn op het bedrijf. Aanpassingen aan installaties zijn wettelijk niet mogelijk zonder het indienen van de passende vergunningsaanvraag. Hieraan is dus geen enkele vorm van capaciteitsuitbreiding gekoppeld. De milieuprocedure loopt binnen het kader van de geldende milieuregelgeving”, aldus Vanessa Van Lierde.

Schepen Mieke Syssauw bevestigt maar sust: “De tijd van alles betonneren is voorbij”

Schepen voor Ruimtelijke Ordening en Milieu Mieke Syssauw (Open VLD) is duidelijk over de mogelijke komst van een derde windmolen op Grensland: “Ondanks negatief advies van de stad Menen, heeft de provincie destijds toch een milieuvergunning afgeleverd voor de bouw van een derde turbine. De stad is zich daar tegen blijven verzetten en heeft wel degelijk tegen die plannen beroep aangetekend bij de Raad van State.”

Over de uitbreiding van de firma Galloo zegt Mieke Syssauw: “De omzetting van landbouwgrond naar industriegrond is een provinciale bevoegdheid. Als stad mogen we enkel adviseren. Er zijn overigens ook adviezen van de departementen leefmilieu en landbouw vereist.” De schepen roept op om bij klachten over geluidsoverlast of milieuhinder gebruik te maken van het meldpunt Milieu en Gezondheid Menen, de milieudienst te verwittigen of de politie te bellen. “Klachten op Facebook posten volstaat niet. Het is belangrijk dat we vaststellingen kunnen doen ter plaatse en op het moment dat de overlast gebeurt”, haalt ze aan.

Pro’s en contra’s

“De nieuwe industriezone in Menen komt er. En het zal op één van de vijf zoekzones zijn: Menen-West, Menen-Noord, Menen-Oost, langs de Groenestraat of langs de Ringlaan”, aldus Mieke Syssauw. Opnieuw hebben we als stad in die keuze enkel een adviserende rol. Welke zone het wordt? Dat weet ik echt nog niet. Feit is wel dat het plaatje moet kloppen. Elke zoekzone heeft haar pro’s en haar contra’s. Dat geldt ook voor Menen-West, dat op bepaalde punten beter scoort, maar op andere punten dan weer slechter scoort.”

“Waar het nieuwe bedrijventerrein ook komt, de tijd van alles betonneren is voorbij. Alles moet voldoen aan de watertoets met watervertragende maatregelen, waterbuffers en infiltratievoorzieningen, waarbij water eerst opgevangen wordt om dan langzaam in de grond te sijpelen. Er moet ook niet gevreesd worden voor een industriezone zoals Grensland, waar je geconfronteerd wordt met het historisch gegeven van aanpalende huizen en achtertuintjes. Rond een nieuw industrieterrein worden tegenwoordig brede bufferstroken en uitgebreide groenschermen voorzien”, verzekert de schepen.

“Ik weet dat de studie over het nieuwe MER-plan vertraging heeft opgelopen. Zelf willen we als stadsbestuur graag zo snel mogelijk duidelijkheid over de nieuwe locatie. Want het uitblijven van de beslissing werkt ook verlammend voor andere dossiers in onze stad”, besluit ze.

Eoliennes de la colère

De windturbines van Grensland staan op minder dan 500 meter van heel wat huizen aan Franse zijde. Dat is niet in overeenstemming met de geldende Franse normen, die strenger zijn dan de soepele 250-meterregel die Vlaanderen hanteert. Een Frans actiecomité eist met steun van lokale politici en Europarlementsleden de afbraak van deze éoliennes de la colère. Een commissie van het Europees parlement onderzoekt de klacht, maar een uitspraak kan nog lang op zich laten wachten.

(Carlos Berghman)

Schepen Mieke Syssauw bevestigt maar sust: “De tijd van alles betonneren is voorbij”

Schepen voor Ruimtelijke Ordening en Milieu Mieke Syssauw (Open VLD) is duidelijk over de mogelijke komst van een derde windmolen op Grensland: “Ondanks negatief advies van de stad Menen, heeft de provincie destijds toch een milieuvergunning afgeleverd voor de bouw van een derde turbine. De stad is zich daar tegen blijven verzetten en heeft wel degelijk tegen die plannen beroep aangetekend bij de Raad van State.”

Over de uitbreiding van de firma Galloo zegt Mieke Syssauw: “De omzetting van landbouwgrond naar industriegrond is een provinciale bevoegdheid. Als stad mogen we enkel adviseren. Er zijn overigens ook adviezen van de departementen leefmilieu en landbouw vereist.” De schepen roept op om bij klachten over geluidsoverlast of milieuhinder gebruik te maken van het meldpunt Milieu en Gezondheid Menen, de milieudienst te verwittigen of de politie te bellen. “Klachten op Facebook posten volstaat niet. Het is belangrijk dat we vaststellingen kunnen doen ter plaatse en op het moment dat de overlast gebeurt”, haalt ze aan.

Pro’s en contra’s

“De nieuwe industriezone in Menen komt er. En het zal op één van de vijf zoekzones zijn: Menen-West, Menen-Noord, Menen-Oost, langs de Groenestraat of langs de Ringlaan”, aldus Mieke Syssauw. Opnieuw hebben we als stad in die keuze enkel een adviserende rol. Welke zone het wordt? Dat weet ik echt nog niet. Feit is wel dat het plaatje moet kloppen. Elke zoekzone heeft haar pro’s en haar contra’s. Dat geldt ook voor Menen-West, dat op bepaalde punten beter scoort, maar op andere punten dan weer slechter scoort.”

“Waar het nieuwe bedrijventerrein ook komt, de tijd van alles betonneren is voorbij. Alles moet voldoen aan de watertoets met watervertragende maatregelen, waterbuffers en infiltratievoorzieningen, waarbij water eerst opgevangen wordt om dan langzaam in de grond te sijpelen. Er moet ook niet gevreesd worden voor een industriezone zoals Grensland, waar je geconfronteerd wordt met het historisch gegeven van aanpalende huizen en achtertuintjes. Rond een nieuw industrieterrein worden tegenwoordig brede bufferstroken en uitgebreide groenschermen voorzien”, verzekert de schepen.

“Ik weet dat de studie over het nieuwe MER-plan vertraging heeft opgelopen. Zelf willen we als stadsbestuur graag zo snel mogelijk duidelijkheid over de nieuwe locatie. Want het uitblijven van de beslissing werkt ook verlammend voor andere dossiers in onze stad”, besluit ze.

Eoliennes de la colère

De windturbines van Grensland staan op minder dan 500 meter van heel wat huizen aan Franse zijde. Dat is niet in overeenstemming met de geldende Franse normen, die strenger zijn dan de soepele 250-meterregel die Vlaanderen hanteert. Een Frans actiecomité eist met steun van lokale politici en Europarlementsleden de afbraak van deze éoliennes de la colère. Een commissie van het Europees parlement onderzoekt de klacht, maar een uitspraak kan nog lang op zich laten wachten.

(Carlos Berghman)

Schepen Mieke Syssauw bevestigt maar sust: “De tijd van alles betonneren is voorbij”

Schepen voor Ruimtelijke Ordening en Milieu Mieke Syssauw (Open VLD) is duidelijk over de mogelijke komst van een derde windmolen op Grensland: “Ondanks negatief advies van de stad Menen, heeft de provincie destijds toch een milieuvergunning afgeleverd voor de bouw van een derde turbine. De stad is zich daar tegen blijven verzetten en heeft wel degelijk tegen die plannen beroep aangetekend bij de Raad van State.”

Over de uitbreiding van de firma Galloo zegt Mieke Syssauw: “De omzetting van landbouwgrond naar industriegrond is een provinciale bevoegdheid. Als stad mogen we enkel adviseren. Er zijn overigens ook adviezen van de departementen leefmilieu en landbouw vereist.” De schepen roept op om bij klachten over geluidsoverlast of milieuhinder gebruik te maken van het meldpunt Milieu en Gezondheid Menen, de milieudienst te verwittigen of de politie te bellen. “Klachten op Facebook posten volstaat niet. Het is belangrijk dat we vaststellingen kunnen doen ter plaatse en op het moment dat de overlast gebeurt”, haalt ze aan.

Pro’s en contra’s

“De nieuwe industriezone in Menen komt er. En het zal op één van de vijf zoekzones zijn: Menen-West, Menen-Noord, Menen-Oost, langs de Groenestraat of langs de Ringlaan”, aldus Mieke Syssauw. Opnieuw hebben we als stad in die keuze enkel een adviserende rol. Welke zone het wordt? Dat weet ik echt nog niet. Feit is wel dat het plaatje moet kloppen. Elke zoekzone heeft haar pro’s en haar contra’s. Dat geldt ook voor Menen-West, dat op bepaalde punten beter scoort, maar op andere punten dan weer slechter scoort.”

“Waar het nieuwe bedrijventerrein ook komt, de tijd van alles betonneren is voorbij. Alles moet voldoen aan de watertoets met watervertragende maatregelen, waterbuffers en infiltratievoorzieningen, waarbij water eerst opgevangen wordt om dan langzaam in de grond te sijpelen. Er moet ook niet gevreesd worden voor een industriezone zoals Grensland, waar je geconfronteerd wordt met het historisch gegeven van aanpalende huizen en achtertuintjes. Rond een nieuw industrieterrein worden tegenwoordig brede bufferstroken en uitgebreide groenschermen voorzien”, verzekert de schepen.

“Ik weet dat de studie over het nieuwe MER-plan vertraging heeft opgelopen. Zelf willen we als stadsbestuur graag zo snel mogelijk duidelijkheid over de nieuwe locatie. Want het uitblijven van de beslissing werkt ook verlammend voor andere dossiers in onze stad”, besluit ze.

Eoliennes de la colère

De windturbines van Grensland staan op minder dan 500 meter van heel wat huizen aan Franse zijde. Dat is niet in overeenstemming met de geldende Franse normen, die strenger zijn dan de soepele 250-meterregel die Vlaanderen hanteert. Een Frans actiecomité eist met steun van lokale politici en Europarlementsleden de afbraak van deze éoliennes de la colère. Een commissie van het Europees parlement onderzoekt de klacht, maar een uitspraak kan nog lang op zich laten wachten.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier