‘De Klimop’ in De Panne weldra op straat

Zoals het er nu naar uit ziet, heeft De Klimop begin februari geen onderkomen meer. De vzw zet zich onder impuls van Werner Plysier al dertien jaar voor de kansarmen uit onze samenleving in. “Als er geen oplossing uit de bus komt en wij geen nieuw onderkomen vinden, dan zien we ons genoodzaakt de vzw op te doeken”, stelt de man.

Werner Plysier hoopt uit de grond van zijn hart dat zijn geesteskind vzw De Klimop binnenkort niet hoeft ophouden te bestaan. (Foto RLV) © Foto robert Laplasse

“Ik heb De Klimop eind 2002 opgestart toen vzw HAVA uit Koksijde ophield te bestaan”, vertelt Werner. “Ik ben van oordeel dat er onvoldoende gedaan wordt om de minderbedeelden onder de eigen bevolking in ons land een helpende hand te reiken. Veel organisaties die het voor de zwakkeren opnemen, kunnen rekenen op subsidies, maar wij niet. De instanties bij wie wij voor subsidiëring aankloppen, sturen ons van het kastje naar de muur.”

“Omdat wij zelf niet de middelen hebben en geen overheidssteun krijgen, doen wij een beroep op giften van de bevolking”, vervolgt hij. “Ook werken wij samen met het Belgisch Interventie- en Restitutiebureau in Brussel waar wij voedselpakketten krijgen van de voedselbank. Ik kan rekenen op de hulp van mijn dochter, twee nichten en een vrouw uit De Panne om de vzw draaiende te houden. Ook is er een vriendin die iedere dag voedsel met haar wagen ophaalt. Ikzelf ben terminaal ziek en kan dat niet meer. Maar ik laat het hoofd niet hangen. Ik heb zelf armoede gekend en blijf de zwakkeren uit onze samenleving helpen met de middelen waarover ik beschik.”

“Tegen 7 februari moeten wij het gebouw ontruimen. Het werd onteigend en wordt afgebroken met het oog op de verbreding van de Duinhoekstraat. Wij werden hiervan pas vorige maand op de hoogte gebracht.”

“Het is niet zo eenvoudig om een nieuw onderkomen te vinden, te meer omdat vzw’s zoals de onze op minstens zes km van elkaar moeten gehuisvest zijn. Zo is een verhuis naar Veurne bij voorbeeld uitgesloten. Als wij tegen 7 februari geen nieuw onderkomen gevonden hebben, dan zien wij ons genoodzaakt ‘De Klimop’ op te doeken. Als iemand in De Panne een leegstaand pand ter beschikking zou stellen, dan zouden wij daar vanzelfsprekend graag op ingaan. Ik hoop echt dat het hier voor de vzw niet ophoudt.”

(RLV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Wekelijks Nieuws Kust.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.