De Kleine Tovenaar in Emelgem ruilt oud complex voor nieuwbouw

Zo zal de schoolomgeving er gaan uitzien.©Valentijn D (gf)
Zo zal de schoolomgeving er gaan uitzien.©Valentijn D (gf)
Valentijn Dumoulein

Deze zomer verdwijnt freinetschool De Kleine Tovenaar in de Tinnenpotstraat in Emelgem. In het schooljaar dat er op volgt moet er op dezelfde locatie een volledig nieuw schoolcomplex verrijzen. In die periode zullen leerlingen les krijgen in kasteel Wallemote en het Trefpunt in Emelgem.

De freinetschool heeft sinds zijn opstart in 2015 een grote aantrekkingskracht op ouders die houden van dat specifieke lessysteem. Toen startte ze op met 114 kinderen, op vandaag zitten er 190 in tien klasjes op de schoolbanken. “We konden terecht in het voormalig Tinnenpotschooltje, dat na de stop ook nog even dienst deed als locatie voor de Stedelijke Leergangen”, zegt directeur Jan Devos. “Vroeger was er ook een klooster van de zusters van de Heilige Sint-Vincentius à Paolo, net als een wijkkerkje. Dat laatste maakt nu deel van de schoollokalen uit. Alleen merken we dat de tand des tijds zijn sporen op het gebouw na laat. Er beginnen steeds meer structurele mankementen op te duiken. Verbouwen zou dat niet verhelpen en dus hebben we de drastische beslissing genomen om het hele complex op ons terrein van ongeveer 4.000 m² te slopen en voor een nieuwbouw te kiezen.”

ouders architect

De school kan daarbij rekenen op een team van ouders, waarvan er twee als architect de plannen uittekenden. “De nieuwe school zal uit evenveel klasjes bestaan”, zegt Jan. “We willen niet groeien, maar net onze kleinschaligheid koesteren. De nieuwe klassen worden in de opstelling van een vierkantshoeve gebouwd, met telkens plaats voor een duplex in elk lokaal. De klasjes zullen met elkaar in verbinding staan door veranda’s. Die zullen zowel fungeren als overdekte speelplaats, als samenwerkingsruimte tussen de klasjes. In het midden is er plaats voor één grote, groene speelruimte, met wilgenhutten, heuvels… Er komt ook een schoolgebouw dat dienst zal doen als ingang, maar waar ook de refter en polyvalente zaal onderdak in zullen vinden.”

“We willen niet groeien, maar onze kleinschaligheid koesteren”

De bouwplannen houden ook in dat de containerklasjes die nu op de parking van de school staan, zullen verdwijnen. “Onze kinderen kunnen vanaf september 2021 een schooljaar lang op twee locaties terecht. Dankzij bouwbedrijf Spriet kunnen de lagere schoolkinderen in het Trefpunt in Emelgem les volgen. De kleuters zullen onderdak vinden in kasteel Wallemote. De verhuis start na de laatste schooldag in juni. Daarna krijgt de aannemer een paar weken om het complex af te breken, waarna de bouwwerken kunnen beginnen. In september 2022 kunnen we hopelijk onze nieuwe school in gebruik nemen.” Het project heeft een prijskaartje van 3,1 miljoen euro.

De school kan voor 70 % rekenen op huursubsidies van de Vlaamse regering.

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.