De Kleine Prins laat Knokke-Heist baden in het licht

In Knokke-Heist kan je van 8 december tot 6 januari de ogen volop de kost geven tijdens de eerste editie van een indrukwekkend Lichtfestival. Tijdens een verrassende reis rond het heelal met De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry tovert men Knokke-Heist om tot een adembenemende lichtkunstexpositie.

Polygonum. © Tom Dekyvere

De dienst Toerisme pakt tijdens de eindejaarperiode uit met een evenement van formaat. Met een exclusief lichtspektakel haalt men een nieuwigheid in huis die alles heeft om er een gezellige, betoverende en vooral stralende kerstmaand van te maken. “Met het organiseren van een eigen lichtfestival wil het gemeentebestuur van Knokke-Heist een gezellige en unieke kerstsfeer creëren. De winkelstraten, pleinen en torens van de gemeente worden feestelijk en feeëriek verlicht door planeten en glinsterende sterren. Het verschil met de vorige jaren zal gigantisch zijn”, aldus burgemeester Leopold Lippens.

Interactief

“Voor de eerste editie van het lichtfestival werd gekozen om te werken rond een thema met internationale weerklank: het boek De Kleine Prins, van Antoine de Saint-Exupéry. “Ogenschijnlijk is De Kleine Prins een kinderboek waarvan in de wereld meer dan 80 miljoen exemplaren verkocht zijn. Maar het boek kaart verschillende diepzinnige en idealistische punten over het leven aan. Het verhaal geeft in wonderlijke eenvoud een samenvatting over vriendschap, liefde en de zin van het leven”, weet schepen voor Toerisme Anthony Wittesaele.

Schepen van Toerisme Anthony Wittesaele.
Schepen van Toerisme Anthony Wittesaele.© DM

“Het poëtische sprookje van De Kleine Prins vormt straks de basis voor een drie kilometer lang interactief wandelparcours waarin jong en oud zich door internationale lichtartiesten en lichtdesigners laten onderdompelen in een verlichte fantasiewereld. De bezoeker reist langs de planeten en sterren en ontdekt bij elke installatie een deel van het verhaal.”

De reis langs planeten en sterren start in het kantoor van Toerisme Knokke-Heist. Speciaal voor het evenement werd in samenwerking met de Fondation Le Petit Prince een tentoonstelling van het leven en werk van Antoine de Saint-Exupéry samengesteld.

App

“Het lichtfestival onderscheidt zich door het gebruik van één specifiek entertainend verhaal dat een breed en divers publiek aanspreekt”, gaat de schepen verder. “Dit verhaal is de leidraad om door de creatie van belevingselementen het nachtelijke landschap voor inwoners en bezoekers te transformeren. Tijdens een bezoek aan het lichtfestival ervaart men verwondering, verrassing, emotie, poëzie en magie.”

De Sonic Bubble.
De Sonic Bubble.© GF

De bezoeker kan via de website van het lichtfestival een app voor de smartphone downloaden. Die biedt naast de praktische informatie ook een interactieve kaart die de locatie van de verschillende lichtkunstwerken aangeeft, alsook de informatie bij elk lichtkunstwerk. Die bestaat enerzijds uit het verhaal van De Kleine Prins en anderzijds de info over en de visie van de kunstenaar.”

(DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.