De ‘kip van De Palingbeek’ bezwijkt onder storm Ciara

Hugh Shipman en Marlies Boink staan beteuterd en triest bij de gesneuvelde kip. © EG
Redactie KW

Storm Ciara heeft een slachtoffer geëist. De gigantische kip die uitkeek op het oerei van ‘Coming World Remember Me’ in De Palingbeek is bezweken door de wind.

Net naast het provinciaal domein De Palingbeek in Zillebeke bij Ieper stond tot zondagnamiddag een gigantische kip van 2,5 meter groot. De kip keek naar het reuzegrote ei dat deel uitmaakt van de land-artinstallatie ‘Coming World Remember Me’. Met dat kunstwerk – dat 600.000 beeldjes telde – herdacht kunstenaar Koen Vanmechelen vorig jaar de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Hugh Shipman en Marlies Boink, de dichtste buren van het kunstwerk, zorgden kort daarop dat het oerei een dichte bewoner kreeg. “Het leek ons gewoon leuk om een kip te maken die over de haag keek naar het ei”, zeggen Hugh en Marlies. “De kip was gemaakt van kippengaas, papier-maché en tegellijm. De kip was hol, maar wel waterdicht. Ze heeft veel regenvlagen doorstaan, maar tegen de recente zware storm bleek ze niet bestand. Het ei heeft de kip dus overleefd, maar we vinden het wel triest dat onze kip het begeven heeft.”

De befaamde kip in betere tijden, met gebreide muts en sjaal door de breiclub Hoflak.
De befaamde kip in betere tijden, met gebreide muts en sjaal door de breiclub Hoflak.© EG

Het dier keek tot zondagnamiddag gefascineerd naar het reuzegrote ei en de overgebleven 200.000 beeldjes van het kunstproject. “Zelf werden we er niet over aangesproken, maar er kwamen wel wat reacties op de sociale media“, vervolgt Marlies Boink. “Sommigen namen aanstoot aan de kip, maar dat was absoluut niet zo bedoeld. Wij werden gewoon geïnspireerd door het ei en we vonden het een mooie aanvulling. Je kan nooit iedereen tevreden stellen, dat is met dit soort dingen altijd zo. Mensen die er niet van hielden, hoefden er gewoon niet naar te kijken en nu is het toch te laat.” Kunstenaar Koen Vanmechelen kon er wel mee lachen en vond het grappig dat iemand de moeite doet om zijn kunstwerk te overtreffen. Of er straks een andere kip komt, is nog niet zeker. “Onze eerste reactie was om een nieuwe kip te maken”, zegt Marlies Boink. “Maar het zal nooit meer hetzelfde worden. Misschien komen we nog op een idee, wie weet.” (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier