De kinderen van Mercedes Van Volcem: “Mama is geen keukenprinses, maar we komen niks te kort”

Mercedes Van Volcem met haar kinderen Elliott (20) en Maxime (18). © Repro PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

“Mijn kinderen hebben altijd een heel uithuizige mama gehad en zelden lekker gegeten.” Het was een van de meest opvallende passages in het persbericht dat Mercedes Van Volcem verstuurde, kort nadat ze vernam dat een nieuwkomer ‘haar’ plaats zou krijgen op de federale kieslijst van Open VLD. “Maar wij kwamen nooit iets te kort”, reageren haar kinderen Elliott en Maxime.

Het moeten turbulente dagen geweest zijn ten huize Mercedes Van Volcem. Het verloop van de lijstvorming van Open VLD voor de verkiezingen van 26 mei heeft er dan ook stevig ingehakt bij de Brugse. Kort nadat ze eind vorige week te horen kreeg dat niet zij, maar politieke nieuwkomer Kathleen Verhelst de tweede plaats op de federale lijst zou krijgen, stuurde ze een emotioneel persbericht de wereld in. “Elke minuut vrije tijd heb ik in de uitbouw van de partij gestoken. Mijn kinderen hebben altijd een heel uithuizige mama gehad en zelden lekker gegeten”, was misschien wel de meest opvallende passage in het persbericht waarin Van Volcem vooral de West-Vlaamse partijtop viseerde.

Geen keukenprinses

Maar wie dacht dat Elliott (20) en Maxime (18), de kinderen van Mercedes, er verwaarloosd en uitgehongerd bij lopen, komt bedrogen uit. “Mijn moeder is inderdaad geen keukenprinses en natuurlijk is ze als politica vaak weg. Maar papa en onze grootouders sprongen vaak in de bres”, zegt Elliott. Wat hij van dat bewuste persbericht vond? “Ik vond het niet zo erg dat mijn zus en ik daarin vernoemd werden. Dat zal een beetje de emotie van het moment geweest zijn”, zegt hij. “Maar ik werd er wel over aangesproken, vooral door mensen die ons niet zo goed kennen. Of het waar was van dat eten, vroegen ze. Maar dan heb ik uitgelegd dat dat eigenlijk wel meeviel. Mijn vrienden kennen mijn thuissituatie en weten dat wij altijd goed verzorgd zijn geweest.” Zijn zus vult aan: “Ze is natuurlijk vaker weg dan de gemiddelde mama, maar ik heb er alle begrip voor dat ze gaat voor haar ambities en idealen. En daarnaast hebben wij als gezin wel een hechte band, hoor. Wij komen zeker niks te kort.”

Elliott en Maxime hebben hun moeder dan ook nooit anders gekend dan als drukbezette politica. Mercedes Van Volcem was zwanger van haar dochter toen ze haar eerste stappen in de politiek zette. “Die eerste jaren was ik natuurlijk te jong om dat actief te beleven”, vertelt Elliott. “Maar in de eerste periode dat ze schepen was in Brugge, had ik de indruk dat iedereen toch wel heel positief was over mama. Ik hoorde alleen maar goede dingen.”

Mercedes Van Volcem, omringd door haar dochter Maxime, echtgenoot Francis Missault en zoon Elliott.
Mercedes Van Volcem, omringd door haar dochter Maxime, echtgenoot Francis Missault en zoon Elliott.© Repro PDV

“Toen ik wat ouder werd, begon dat te veranderen”, vervolgt hij. “Op school hoorde ik toen ook soms lelijke dingen over haar. Ik heb er geen problemen mee dat mensen het niet eens zijn met haar politieke ideeën, maar ze moeten geen persoonlijke verwijten maken. Het doet me pijn als ze mijn moeder arrogant of zelfs een bitch noemen. Dat zijn uitspraken van mensen die haar niet kennen. Zij hebben misschien snel een verkeerde indruk van haar. Andere politici lachen altijd en zijn meer voorzichtig in hun uitspraken. In debatten is ze heel gedreven en dan gaan de decibels al eens de hoogte in. (lacht) Misschien komt het daardoor… Maar wij kennen haar op een andere manier.”

Ook Maxime werd al geconfronteerd met negatieve opmerkingen over haar moeder. “Dan gaat het nogal vaak over foto’s waarbij er commentaar wordt geplaatst op de sociale media. Echt ongepaste commentaren. In het begin heb ik daar een paar keer op gereageerd, maar ik ben daarmee gestopt. Het heeft toch geen zin”, zegt ze.

Harde wereld

Elliott was donderdag bij zijn moeder toen ze het slechte nieuws vernam. “Toen was ze natuurlijk heel verdrietig. We hebben toen de mogelijkheden besproken om het provinciaal bestuur te overtuigen de ontwerplijst af te keuren. Het zag er niet goed uit, maar het is toch gelukt. Dat typeert mama ook wel.”

“Ik praat soms wel eens over politiek met haar, maar ik ben daar minder in geïnteresseerd dan mijn broer”, zegt Maxime. “Mama heeft me zelfs afgeraden om de politiek in te gaan. Ze zegt dat het een te harde wereld is voor mij. En ik geloof haar eigenlijk wel. Zeker als ik zie hoe ze nu behandeld werd.” En Elliott? “Ik volg het wel graag en ben lid van Jong VLD. Maar ik ben er nog niet uit of ik zelf een actieve rol wil gaan spelen. Nu schrik ik nog soms van de hardheid die ook wel deel uitmaakt van de politiek…”

Mercedes Van Volcem: “Applaus deed enorm veel deugd”

Mercedes Van Volcem bekomt van een emotionele rollercoaster. Donderdagavond door de lijsttrekkers afgeserveerd als verkiesbaar parlementslid, om nog geen 24 uur later tijdens een woelige vergadering door de provinciale bestuursleden terug op het schild te worden gehesen.

“Als advocaat heb ik al veel gepleit voor anderen, maar nu heb ik ook eens voor mezelf gepleit. Ik heb gewezen op mijn jarenlange inzet, mijn toewijding en mijn nog altijd groeiende electorale score”, blikt Mercedes Van Volcem terug op de fameuze emotionele vergadering van het West-Vlaamse partijbestuur, vorige vrijdag in Roeselare, waar ze alsnog een verkiesbare plaats uit de brand sleepte. “Het doet wel wat met een mens als je dan een staande ovatie krijgt van bijna 200 mensen. De vergadering was voor iedereen emotioneel. Bij een aantal bestuursleden rolden de tranen over de wangen. De steun die ik kreeg, deed me echt deugd. Ik geef eerlijk toe dat het me veel pijn deed te moeten vernemen dat er me geen verkiesbare plaats meer werd gegund. Er is me daarvoor trouwens nooit een echte uitleg gegeven.”

“In mijn persbericht heb ik mijn verdriet en onbegrip ook niet verbloemd, integendeel, maar ik heb geen spijt van mijn woorden. Het is nu wel een bladzijde die ik wil omdraaien. Die strijd is gestreden is en we willen er samen met de hele Open VLD-ploeg voor gaan. Natuurlijk ben ik Francesco Vanderjeugd heel dankbaar voor zijn geste. Ik zal hem dan ook in Brugge enorm steunen en roep iedereen op hem met een stem te belonen voor zijn moed en durf. We zullen er heel hard voor moeten knokken, maar een vierde zetel is volgens mij een haalbare kaart.” (PDV)

De kinderen van Mercedes Van Volcem: