DE KETTING VAN DE KRAK (9): Flore Stappers hekelt discriminatie van dovengemeenschap

Flore Stappers pakte tweemaal goud op het EK voor doven en slechthorenden in Trabzon. © AD
Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. En zo vormen we de Ketting van de Krak. Flore Stappers antwoord deze week op de vraag van Jill.

Flore Stappers, Krak van Oostkamp, is deze week de schakel van de ketting.

Jill Merckx, Krak van Blankenberge, stelt de vraag: Kan je met atletiek genoeg geld verdienen om je er je beroep van te maken? Hoe ver reiken je ambities in de atletiek? En als je niet genoeg geld kan verdienen met atletiek, wat wil je dan later doen als beroep?

“In de atletiekwereld moet je in mijn geval minstens onder 11.50 seconder lopen op de 100 meter om ervan te kunnen leven. Je moet naast een trainer ook een manager hebben die je wedstrijden regelt. De manager vraagt meestal 10 procent van je winstpremie. Als je kans hebt om naar de Olympische Spelen te gaan, kan je ingelijfd worden bij Topsport Vlaanderen. Zij betalen dan meestal ook een maandloon en dikwijls regelen ze ook een wagen”, vertelt Flore.

Laborante

Allemaal niet zo simpel, en dus zijn haar ambities eerder bescheiden. “Ik sta nog niet op dat niveau. Nu kan ik wat drinkgeld verdienen, maar ik heb vooral veel plezier aan mijn sport. Mijn ambities in de atletiekwereld zijn eigenlijk niet zo groot, ik doe het meer als hobby. Mijn trainer hamert er wel altijd op dat ik meer dan talent genoeg heb om bij de toppers te geraken, maar dat eist veel aandacht op voor de sport, terwijl ik mijn aandacht meer vestig op mijn studies. Ik studeer momenteel biomedische laboratoriumtechnologie. Het woord zegt het zelf: ik zou graag laborante worden.”

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je? “Dingen uitstellen die eigenlijk dringend moeten gebeuren. Vooral naar de examens toe heb ik moeite om vooraf te studeren.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen? “Wanneer mijn dierbaren in nood zijn, of als er iets ergs gebeurd is, mogen ze mij altijd wakker bellen.”

Wat moet voor jou bij wet verboden worden? “Discriminatie tegenover de dovengemeenschap, niet alleen hier maar ook binnen andere culturen. Er wordt te veel gekeken naar mensen die ‘anders’ zijn. Mensen die ‘anders’ zijn, moeten overal even veel kansen krijgen als een gewone mens. Jammer genoeg gebeurt dit niet: mensen met een beperking worden overal in een lagere categorie geplaatst. Het onderscheid tussen mensen met een beperking en gewone mensen zou niet mogen bestaan. Zo werd ik zelfs niet geselecteerd door het provinciaal comité voor beste West-Vlaamse atlete in de atletiekwereld, “omdat personen met een beperking niet toegelaten worden.” Op zo’n moment besef je wel dat de wereld hard kan zijn.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen? “Lieven Scheire, een wetenschapper. Ik ben enorm geïnteresseerd in wetenschappen en zijn programma’s zijn fantastisch. Vooral ‘Scheire en de schepping’ vond ik fenomenaal!”

Als je nog een jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen? “De wereld ontdekken! Cultuur opsnuiven, mooie landschappen bewonderen, culinaire gerechten proeven… Ook zou ik graag mooie momenten meemaken met mijn dierbaren. Genieten van het leven dat nog resteert.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom? “Eigenlijk ben ik niet bepaald jaloers op een persoon, wel op alle mensen met een handicap die een sport uitoefenen, mensen die deelnemen aan Paralympics. Wat zij daar verrichten met hun handicap is onbeschrijfelijk.”

Wat is je grootste angst? “Dierbaren verliezen die heel nauw bij mijn hart liggen.”

(DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.