DE KETTING VAN DE KRAK (42): Dorine Verschuere in de bres voor vrouwen in Senegal

Matthias Feyen

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Dorine Verschuere over gaat niet-aflatende inzet voor de Afrikaanse vrouw.

Bijna een jaar geleden kwam Dorine Verschuere uit de bus als Krak van Anzegem. Dorine woont sinds 2005 in de Klijtberg in Ingooigem. “Ik studeerde boekhouden en werkte jarenlang als zelfstandig agente bij ING. Vandaag ben ik bediende bij de Nederlandse bank. Het leeuwendeel van mijn vrije tijd gaat naar vzw Keur Tippi, maar ik steek ook de handen uit de mouwen bij Markant Vichte“, klinkt het bij Dorine, als we haar contacteren om terug te blikken op haar nominatie.

Opleidingscentrum voor vrouwen

“Mijn verkiezing tot Krak bracht heel wat met zich mee. Ik werd op verschillende plaatsen aangesproken over mijn nominatie, zelfs door mensen die ik niet ken. Het initiatief van Krant van West-Vlaanderen vond ik een heel mooie erkenning”, gaat Dorine verder.

“Van kindsbeen af heb ik interesse in het onbekende. Ik stap vlugger op een vreemde af dan op bekenden. Ik trok al heel veel naar Senegal op reis. We logeerden er bij Belgen en daar merkten we dat de Senegalese vrouw niet kon lezen of schrijven. Kinderen moeten er al heel vroeg mee instaan voor het huishouden en alle huiselijke taken, zodat ze niet lang naar school kunnen. Thuis gekomen besloot ik om daar iets aan te doen. We zouden een opleidingscentrum voor vrouwen oprichten. Vijf jaar geleden werd een vzw opgericht, met de bedoeling een klas voor Senegalese vrouwen op te starten”, klinkt het.

Mbaye Leye legt eerste steen

“Als we naar Senegal trekken, dan betalen we onze eigen kosten. Onze vzw telt intussen tientallen leden. Iedereen kent zijn opdracht en heeft zijn specialisatie. Ik stuur de organisatie aan. Twee jaar geleden kon begonnen worden met de bouw van Keur Tippi, letterlijk ‘huis van het kind van Afrika’. In mei 2013 werd de eerste steen gelegd door Mbaye Leye, onze peter. Midden volgend jaar hopen we te starten met de vormingen. Keur Tippi is een project dat mogelijk werd door de steun van heel wat mensen. Ik ben iedereen ongelofelijk dankbaar voor de steun en inzet. We hebben het hier toch zo goed in ons land. Daar moeten we meer bij stilstaan”, aldus nog Dorine.

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Ik ben soms te ordelijk. Af en toe krijg ik de opmerking dat ik te geprogrammeerd ben.” (lacht)

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Om anderen te helpen.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Het lijkt me heel prettig om een lang gesprek te hebben met de Senegalese zanger en muzikant Youssou N’Dour en hem vervolgens uit te nodigen.”

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

“Ik zou heel veel reizen.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Niemand eigenlijk, ik ben tevreden met wat ik heb.”

Wat is je grootste angst?

“Dat ik vroeg zou sterven. Ik wil nog van alles doen in mijn leven.”

(MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.