DE KETTING VAN DE KRAK (38): Caroline Decan steekt de handen uit de mouwen in de zorgsector

Caroline Decan is vooral actief in de thuiszorgsector, iets wat door de Diksmuidse inwoners fel gewaardeerd wordt. We zien ook burgemeester van Diksmuide Lies Laridon en Lieven Focquaert, Carolines partner. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in deze rubriek die lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Caroline Decan uit Diksmuide over hoe graag ze knutselt met kinderen.

De Ketting van de Krak dendert verder, al is het eindstation in de verte in zicht. Binnenkort starten onze elf lokale edities opnieuw met de zoektocht naar een nieuwe Krak van je gemeente. Intussen blikt Caroline Decan uit Diksmuide terug én vooruit op haar nominatie in 2014. “Ik word nu nog steeds af en toe aangesproken over mijn nominatie als Krak, zelfs door onbekenden. Dat toont aan dat de wedstrijd wel degelijk gevolgd werd”, steekt Caroline van wal.

Huishoudelijke taken en karweien

De uit Lampernisse afkomstige laureate volgde de opleiding polyvalent verzorgende-zorgkundige. Caroline werkt vandaag deeltijds bij Familiezorg West-Vlaanderen. “Ik ga thuis bij gezinnen langs om hen bij te staan bij de nodige huishoudelijke taken en karweien. Elke werkdag is het opnieuw even bekijken wat er te gebeuren staat: boodschappen doen, het huishouden helpen ondersteunen… Ik doe soms twee plaatsen in dezelfde voormiddag”, klinkt het.

Besparingen en beknottingen

“Soms haalt stress de bovenhand, want ook deze sector blijft niet gespaard van besparingen en beknotting van subsidies. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen en naar het einde van het jaar toe is er meer en meer een tekort aan uren. Geen spek naar mijn bek, want ik voer mijn opdrachten graag grondig uit. Af en toe stellen we onze poetsopdrachten uit omdat de maaltijden primeren”, stelt Caroline.

Knutselnamiddag voor kinderen

Caroline is erg actief bij de ouderraad van het VTI in Diksmuide. Ze vult haar dagen verder met werken op de boerderij thuis en haar drie kinderen opvoeden. “Ik ben de initiatiefneemster van de Landelijke Bengeltjes. Samen met enkele anderen pakken we een keer per maand uit met een knutselnamiddag voor de kinderen van Oostkerke en Lampernisse. Sinds er in deze dorpen geen lagere school meer is, en ook al geen jeugdbeweging, was er eigenlijk niets voor de kinderen. Ik zocht iets wat kinderen bij elkaar kon brengen en kwam zo op het idee van een knutselnamiddag. Intussen zijn we bijna twee jaar verder. Creatief bezig zijn, knutselen, handwerken, bloemschikken en koken schuif ik naar voor als mijn grootste hobby’s”, aldus nog Caroline Decan.

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Ik moet dringend leren stoppen met nagelbijten.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Voor alles dat te maken heeft met mijn gezin.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Met Koen Wauters. Ik ben inderdaad een grote fan van Clouseau.”

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

“Niets specifieks, al zou ik meer daguitstappen maken. Een citytrip naar Parijs staat sowieso nog op mijn lijstje, maar dat is door de recente gebeurtenissen daar wellicht niet voor direct.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Mieke van ‘Familie’, omdat ze er zo knap uitziet.”

Wat is je grootste angst?

“Dat ik vroegtijdig zou sterven. Daarvoor geniet ik te veel van het leven.”

(MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.