DE KETTING VAN DE KRAK (37): Dorine Feryn wordt liever niet als directrice aangesproken

Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Dorine Feryn over haar drukke dagtaak als ‘mevrouw de directeur’. “Ik word liever niet als directrice aangesproken”, klinkt het.

Dorine Feryn zag het levenslicht op 12 september 1971 in Poperinge. Ze is gehuwd met Patriek Matthys en mama van Joachim en Astrid. “Ik kijk met heel wat voldoening terug op mijn verkiezing als Krak van Lo-Reninge. Uit de meest onverwachte hoeken kreeg ik respons, zelfs van heel wat mensen uit de buurgemeenten”, klinkt het bij Dorine als we haar bellen voor deze rubriek.

Pendelen tussen scholen

Dorine ging in 1992 aan de slag als leerkracht in het lager onderwijs in Oostvleteren. Tien jaar later begon de Krak van Lo-Reninge in de basisschool van Lo. Vandaag is Dorine de directrice van de basisscholen in Reninge, Lo, Pollinkhove en Nieuwkapelle. Tot vorig schooljaar was dat alleen Lo en Pollinkhove. “Dat betekent ook een verdubbeling van het aantal vergaderingen met ouderverenigingen, oudercontacten en personeelsvergaderingen. Het is een drukke dagtaak, al heb ik ‘s avonds ook mijn handen vol. Ik moet vaak pendelen tussen de verschillende afdelingen”, klinkt het.

Viering van Sint-Maarten

“Deze week nog vierden we Sint-Maarten op school. Ik kon onmogelijk bij elke passage van de Sint aanwezig zijn. Je zal me niet kunnen betrappen op een uitspraak dat ik mijn job niet graag doe”, lacht Dorine aan de telefoon.

Afgelopen jaar was het drukste jaar uit mijn hele schoolcarrière. Er was de bouw van de nieuwe kleuterschool, de viering van 250 jaar onderwijs in Lo en het ombouwen van de kapel in Pollinkhove tot klaslokaal. Ik word graag aangesproken als ‘mevrouw de directeur’ en niet als directrice. Waarom? Het is de officiële benaming van mijn functie”, klinkt het.

Opnames voor Fata Morgana

Als we Dorine polsen naar enkele memorabele herinneringen, dan denkt ze met veel plezier terug aan de opnames van het televisieprogramma Fata Morgana in augustus 2004. “We kregen vijf opdrachten voorgeschoteld. Mijn taak was ervoor zorgen dat honderden kussende koppels op het marktplein bedolven werden onder een regen van rozenblaadjes. Dat was een fantastische beleving. Ik ben nog altijd trots op wat we toen gerealiseerd hebben“, geniet Dorine nog na.

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Te weinig sporten.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Alles dat met de school gerelateerd is.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Dat mag gerust met Tina Turner zijn, ik ben nogal een fan van haar.”

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

“Ik zou stoppen met werken en genieten van het leven.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Op mensen die tijd hebben om te bewegen en te sporten.”

Wat is je grootste angst?

“Dat er iets met mijn kinderen zou gebeuren.”

(MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.