DE KETTING VAN DE KRAK (36): Walter Winnock koestert het dialect van de Westkust

Walter Winnock is de huidige Krak van Veurne. © CCV
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Walter Winnock over zijn liefde voor het Veurns dialect.

“De verkiezing tot Krak van Veurne was voor mij een verrassing. Ik blik er met veel genoegdoening op terug. Ik ben benieuwd wie mij over enkele maanden zal opvolgen”, klinkt het bij Walter Winnock als we hem contacteren voor deze rubriek. Walter werkte al als bouwkundig tekenaar, als MP tijdens zijn legerdienst, als tekenaar bij de technische dienst van De Panne en als politieagent in Veurne tot 1990. Toen opende hij met zijn vrouw ‘Ateljee, copy en print’ in Veurne.

Meer dan 500 leden bij Bachtn de Kuupe

“Het leeuwendeel van mijn vrije tijd gaat naar het Dialectgenootschap Bachtn de Kuupe. In april dit jaar bestond ons Dialectgenootschap tien jaar. Vandaag hebben we meer dan 500 leden. Vorige maand nog vierden we bovendien de vijfde verjaardag van Confrérie Eversam, een broederschap in de schoot van Bachtn de Kuupe. De confrérie heeft als doel het dialectgenootschap meer bekendheid te geven buiten ons werkgebied, dus buiten ‘Bachtn de Kuupe’. Met de confrérie willen we ook een stijlvolle vriendenkring van dialectminnaars uitbouwen”, gaat de Krak van Veurne verder.

Woordenboek in 2016

“Onlangs hebben we een academie opgericht met de bedoeling om op termijn een dialectwoordenboek uit te brengen. Digitalisering is ons niet vreemd, maar we willen het boek wel degelijk op papier uitbrengen. We mikken op het voorjaar van 2016 rond maart-april met een link naar onze tegen dan vernieuwde website. We willen zo snel mogelijk het alfabet online krijgen, maar we gaan secuur tewerk. Ik werk niet graag halsoverkop”, klinkt het.

Schoonheid van dialect koesteren

“De werkgroep binnen ons gezelschap komt twee keer per week samen. Met een kleine groep mensen willen we op die manier het lokale dialect in stand houden. Ons dialectgenootschap is absoluut niet tegen het Nederlands. Kinderen moeten Nederlands leren op school en de media moet in hun berichtgeving zeker het Algemeen Nederlands hanteren. Geen tussentaal dus, maar wel correct Nederlands. Ons dialectgenootschap heeft als voornaamste doel om ons dialect verder te laten leven en dat vooral binnen het gezinsleven, in de vriendenkring en de plaatselijke verenigingen en in het uitgaansleven. De onwaarschijnlijke schoonheid van ons dialect mag niet verloren gaan.”

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Slechte gewoontes zijn er om af te leren.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Als ik mijn medewerking aan activiteiten kan verlenen.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Idolatrie is mij vreemd. Ik ben niet meteen ‘fan’ van een bepaald iemand.”

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

“Ik zou gewoon verder doen met de dagdagelijkse dingen waarmee ik bezig ben.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Op niemand.”

Wat is je grootste angst?

“Dat er iets zou gebeuren met mijn naaste omgeving.”

(MF)