DE KETTING VAN DE KRAK (34): Onze jongste krak Arno Huyghelier wil loonwerker worden

Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Arno Huyghelier uit Avelgem over hoe hij het leven van zijn vader redde.

Arno Huyghelier woont met zijn ouders Geert Huyghelier en Marleen Buyck en zijn zus Sarah op een boerderij in de Langestraat in Avelgem. Hij helpt zijn ouders graag een handje op de boerderij. “Ik herinner me nog dat ik heel wat positieve reacties kreeg toen ik als Krak van Avelgem werd verkozen. Alle vrienden van mijn school hadden het gelezen en ook mijn familie was laaiend enthousiast. Ik zit intussen in het eerste middelbaar beroepsonderwijs. Ik vind school nu leuker dan toen ik nog in het lager zat“, klinkt het.

Boerderij met 130 koeien

“Ik hou ervan om met mijn handen te werken. De vakken metaal, houtbewerking, koken en elektriciteit spreken me dan ook erg aan. Later zou ik graag aan de slag gaan als loonwerker. Ik zie hoe loonwerkers bij ons thuis maïs komen dessen en die job spreekt me wel aan. Op onze boerderij hebben we 130 koeien. Verder doen we ook akkerbouw en kweken we aardappelen en graan. Het ziet er niet naar uit dat ik de boerderij van mijn ouders later zal voorzetten, al kan mijn standpunt nog altijd veranderen natuurlijk. Ik ben nog jong en ik zie wel wat er op me afkomt”, gaat Arno verder.

Bewustzijn verloren na zware klap

Op een doodgewone zaterdag in april gingen Arno en Sarah hun vader een handje helpen bij het snoeien van bomen op de boerderij waar het gezin woont. De routineklus nam een vreselijke wending toen een gesnoeide knotwilg omviel in de verkeerde richting en op vader Geert terechtkwam. Hij verloor door de zware klap het bewustzijn. Panikeren deed Arno niet, in plaats daarvan ging hij onmiddellijk tot actie over. “Ik ben achter het stuur van onze Manitou gekropen. Dat is een soort heftruck. Zo heb ik de boom van het lichaam van mijn vader kunnen verwijderen.”

Geert werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht, maar kon het hele verhaal navertellen dankzij het snelle ingrijpen van zijn zoon. Hij had een gebroken schouderblad, acht gebroken ribben en een kleine klaplong. Zonder Arno was hij er niet meer geweest.

Interesse voor motors en machines

Na het ongeval had de vader van de Krak negen weken nodig om te herstellen. In die periode kon hij niet gaan werken met een maand loopbaanonderbreking voor Marleen als gevolg. Dat Arno in staat was om het leven van zijn vader te redden, heeft hij te danken aan zijn interesse in alles wat een stuur en een motor heeft. Een interesse die ontstaan is door het opgroeien op een boerderij waar dergelijke machines nooit ver uit de buurt zijn. “Het liefst van al voer ik taken uit met een gemotoriseerd voertuig. Ook van andere werkjes ben ik niet vies”, geeft de jongste krak van 2014 nog mee.

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Soms zou ik vroeger in mijn bed moeten kruipen.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Als er iets aan de hand is op de boerderij.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Het lijkt me wel leuk om de hele cast van de Ketnetreeks Helden eens te ontmoeten.”

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

“Ik wil zeker nog eens naar Brazilië gaan. Het land ziet er erg mooi uit.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Op niemand.”

Wat is je grootste angst?

“Ik heb momenteel weinig zorgen eigenlijk.”

(MF – Foto PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.