DE KETTING VAN DE KRAK (32): Delphine Slosse koestert het Roeselaars als eerbetoon aan opa

Delphine Slosse met zoontje Sasha en haar broer Alexander Slosse bij het beeld van Roger Slosse op de Vismarkt in Roeselare. © SB
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Delphine Slosse over haar overleden pepe aan wie ze uiteindelijk de nominatie te danken had.

Delphine Slosse blikt nog altijd met veel tevredenheid terug op het moment toen ze vorig jaar als winnaar van de Krak van Roeselare uit de bus kwam. “Ik nam deel uit eerbetoon voor mijn pepe Roger Slosse, die in 2014 zijn honderdste verjaardag zou vieren, maar nu misschien – jammer genoeg niet meer zo bekend is. Daarom is het goed dat we gewonnen hebben. Op die manier maken de mensen misschien opnieuw kennis met hem en met zijn werk”, klinkt het.

Schrijver in De Weekbode

“Ik denk niet dat deze verkiezing mijn pepe zaliger zou interesseren. Hij maakte graag plezier, schreef vertelsels en stond graag op de planken, dat was het bijzonderste. Wat de mensen daarvan dachten, dat vond hij niet zo belangrijk. Hij deed gewoon zijn ding.” Roger Slosse, ook wel bekend als Juul Plastiek, werd geboren op 27 maart 1914 in Krottegem. “Hij groeide uit tot een volksvriend, waarbij hij de mensen op zijn eigen manier beroerde. Zo schreef hij van 1956 tot 1988 de ‘Hoekskes van Juul Plastiek’ in De Weekbode. Verhalen in het Roeselaars dialect, soms met een lach, soms met een traan. Als schrijver heeft hij een waaier nagelaten van boeken over volksdevotie en volkskunde en over Roeselare en het dialect. Hij vond het erg belangrijk dat het Roeselaars dialect bleef bestaan. Zelf hecht ik er ook veel belang aan, al besef ik dat mijn dialect verre van origineel is”, zegt ze.

Vrienden van Juul Plastiek

Juul Plastiek overleed op 12 mei 2005. “Vorig jaar zou hij dus zijn honderdste verjaardag vieren. Dat werd herdacht met tal van activiteiten, zoals de theaterwandeling of de vertelavonden”, aldus Delphine. “Dat zijn werk niet verloren gaat, is onder meer dankzij de Vrienden van Juul Plastiek. Zo konden we enkele jaren geleden al een standbeeld realiseren. Ik zet me er met plezier mee voor in, al was dat de eerste jaren na zijn dood niet altijd vanzelfsprekend. Je wordt toch telkens geconfronteerd met het verlies en het gemis, maar ondertussen kan ik het plaatsen. Nu kan ik genieten en voel ik me trots als ik zie wat hij allemaal heeft gerealiseerd“, geeft Delphine toe.

Nieuw samengesteld gezin

In januari 2016 zal Delphine vijftien jaar aan de slag zijn bij Wyffels, ze werkt er op de lay-outafdeling. “Mijn vrije tijd gaat sinds kort grotendeels naar mijn kooklessen. Ik wil graag de basiskeuken onder de knie krijgen en sloof me dan ook vaak uit achter het fornuis”, klinkt het.

“Ook op privévlak is er een en ander veranderd sinds mijn nominatie als Krak. Ik heb een nieuwe partner en ontferm me sinds een tijdje over mijn twee plusdochters. Ik heb zelf een eigen zoon. Ons nieuw samengesteld gezin zorgt voor een gezellige drukte in huis“, aldus nog Delphine Slosse.

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Dat ik soms te weinig tijd heb voor mezelf.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Om vrienden of familieleden uit de nood te helpen.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Als ik zou mogen kiezen, dan zou ik graag mijn pepe een avondje terughalen.”

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

“Ik zou een grote reis maken en veel met vrienden afspreken.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Op niemand.”

Wat is je grootste angst?

“Dat ik een van onze kinderen zou verliezen.”

(MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.