DE KETTING VAN DE KRAK (30): Zuster Cypriana put veel kracht uit het geloof

Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Maria Popelier hoe ze als zuster Cypriana ten diensten staat van anderen.

Zuster Cypriana (89) woont in het klooster van Meulebeke, maar Alveringem kent ze nog erg goed. In 1950 werd de zuster naar Alveringem gestuurd om er te helpen zorgen voor meer dan 50 zorgbehoeftige mannen en vrouwen. “Ik heb het hier nog altijd erg naar mijn zin in het klooster”, laat de zuster weten als we haar contacteren om te weten hoe het met haar gesteld is sinds haar verkiezing als Krak van Alveringem.

Krant paginagroot aan de muur

“Mijn gehoor ging er wat op achteruit, maar gelukkig kan ik me behelpen met een hoorapparaat. Ik draag het toestel al lang, het verbetert mijn levenskwaliteit. Ik was erg opgetogen toen ik als laureaat voor de Krak van Alveringem uit de bus kwam. Nadat ik in de krant kwam, heb ik heel wat telefoontjes gehad van mensen uit Alveringem en omstreken die mij daar nog gekend hebben”, vertelt de guitige zuster.

“Ze waren allemaal ontzettend lovend over het interview in Het Wekelijks Nieuws. Ze vonden dat ik het verteld heb zoals het in werkelijkheid was. Op de afdeling van de mensen met dementie hier in Meulebeke, waar ik tijdens het weekend soms nog help met eten geven, hing op een zekere dag de krant paginagroot aan de muur. Ik had er niets van gezegd omdat ik niet te koop wil lopen met mezelf. Maar het deed me wel plezier.”

Ten dienste van anderen

“Een keer per jaar ga ik nog eens naar Alveringem. Het is een jaarlijkse traditie geworden voor mij. Mijn hart ligt in Alveringem omdat ik daar als jonge zuster de mooiste tijd van mijn leven heb gehad. We hadden er veel werk, veel miserie, weinig of geen comfort en ik stond er dag en nacht ten dienste van anderen. Ik stond mensen bij als er een sterfgeval was in de verre buitenparochies zoals Gijverinkhove, Steenkerke of Eggewaartskapelle. Helemaal te velde waren we met twee al niet op ons gemak. De mobiele telefoon bestond toen nog niet en het was dikwijls op goed geluk aanbellen en nagaan of we juist zaten”, gaat ze verder.

Naam van een heilige

Zuster Cypriana is als Maria Popelier geboren in Aarsele, als tweede in een gezin van zeven kinderen. Ze woont nu in het klooster van de Zusters van het Geloof in Meulebeke. Ze legde haar geloften af in 1949 en werkte daarna in een rusthuis in Alveringem. Nadien werkte ze tot haar 75ste als verzorgster in het rusthuis van Meulebeke. Op haar 89ste is ze er nog steeds vrijwilliger. “De naam Cypriana komt van de heilige Cypriana. Zij was een bisschop. Dat ik zo lang in goede gezondheid mag blijven, voelt aan als een beloning door Onze-Lieve-Heer. Ik put veel kracht uit mijn geloof. Als het een keer minder goed gaat, zal ik met God spreken, veel sneller dan dat ik mijn medezusters ermee belast”, aldus nog zuster Cypriana.

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Elke slechte gewoonte probeer ik zo snel mogelijk af te leren.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Ik slaap altijd van 21 uur tot 5.30 uur, maar als ik iemand kan helpen dan zal ik het niet laten.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Ik kan niet direct iemand bedenken.”

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

“Ik ben niet bezig met de dood.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Op niemand.”

Wat is je grootste angst?

“Ik zou niet graag hebben dat er iets gebeurt met iemand van het klooster hier.”

(MF – Foto AB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.