De Ketting van de Krak (3): Nele De Jonghe hoopt binnenkort een zesde kindje te verwelkomen

Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. En zo vormen we de Ketting van de Krak. Nele De Jonghe, Krak van Oudenburg, is deze week aan de beurt.

Nele De Jonghe, krak van Oudenburg, geeft antwoord op de vraag van Lowie Beirnaert. Nele is pleegouder en momenteel draagt ze zorg over vijf pleegkinderen.

Lowie Beirnaert -Krak van Izegem- stelt de vraag: Hoe verwerk je dat voor jezelf, als een kindje van 14 beslist om weg te gaan en waar gaan ze dan meestal naar toe?

Nele haar pleegouderverhaal begon met een jongetje en drie zussen. Twee van die zussen beslisten toen ze 14 waren het huis van Nele te verlaten. Voor Nele was dat een echte mokerslag. “Het is hoe dan ook een grote klap als een meisje van 14 beslist om je huis te verlaten. Je hebt tenslotte heel erg je best gedaan om het zo goed mogelijk te maken voor die kinderen. Als ze dan beslissen hun heil ergens anders te zoeken, doet dat natuurlijk ook pijn.”

De Ketting van de Krak (3): Nele De Jonghe hoopt binnenkort een zesde kindje te verwelkomen


Nele zegt dat vooral positief blijven belangrijk is in het verwerkingsproces. “Je probeert vooral de goede herinneringen te onthouden en veel praten helpt ook. Vrienden en familie stonden altijd voor ons klaar voor een goede babbel.” Om de wonde niet nog groter te maken, blijft de deur definitief gesloten voor de twee zusjes. “Omdat ik toch wel geschokt was dat ze het huis verlieten. Mochten ze nu plots weer aan mijn deur staan, zou dat emotioneel bijzonder zwaar zijn. Daarom heb ik beslist dat ze niet meer welkom zijn. Beide meisjes zijn trouwens in een instelling beland.”

Zesde pleegkind op komst?

Nele, die door medische redenen zelf geen kinderen kan krijgen, heeft momenteel vijf pleegkinderen onder haar dak wonen. Ondanks alle drukte die dat met zich meebrengt, hoopt ze toch dat er nog een zesde kindje bijkomt. “Een zesde kind zou fantastisch zijn. Liever vroeger dan later zelfs. Ik hoop dat we nog een babytje krijgen. De emotionele band die je daar mee opbouwt, is niet te evenaren”, aldus Nele.

Curieuzeneuzen als wij zijn bij KW, hebben ook wij nog enkele vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je? “Ik denk niet dat ik er een heb. Hoewel, mijn man vindt dat ik veel te veel poets.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen? “Om kinderen in nood te helpen.”

Wat moet bij wet verboden worden? “Mensen die blijven kinderen maken, maar zich dat niet kunnen permitteren. Daar moet dringend iets aan gedaan worden.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen? “Met de minister van Welzijn. Zodat ik met hem eens kan praten over die mensen die te veel kinderen maken zonder het zich te kunnen veroorloven.”

Wie zou je graag weer tot leven wekken? “Mijn mama. Ze overleed 28 jaar geleden. Ze was amper 34.”

Als je nog een jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen? “Een mooie reis maken, ergens naar de zon.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom? “Op niemand. Ik ben tevreden met wat ik heb.”

Volgende week geeft Maarten Veys, Krak van Bredene, antwoord op de vraag van Nele.

(DS)

De Ketting van de Krak (3): Nele De Jonghe hoopt binnenkort een zesde kindje te verwelkomen


Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.