DE KETTING VAN DE KRAK (29): Paul Demeyere zou graag eens aan de toog hangen met Etienne Vermeersch

© Foto EDK
Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Paul Demeyere over zijn sociale bewogenheid.

Voor De Panne kwam Paul Demeyere uit Adinkerke vorig jaar uit de bus als Krak. Zijn engagement voor onder meer vzw Gust leverde Paul de titel op. Samen met zijn partner Helena is Paul erg geëngageerd. Als er acties of evenementen van een van hun verenigingen zijn, dan helpen ze elkaar. Dat engagement gaat heel ver. Paul is actief bij de werkgroep Broederlijk Delen, de plaatselijke CM-werking, Beweging.net en vzw De Kei. “Ik heb soms tijd tekort, dat klopt”, lacht Paul als we met hem terugblikken op zijn nominatie een klein jaar geleden. “Ik ben met heel wat dingen tegelijk bezig. September is goed en wel begonnen en mijn agenda staat alweer bol van de afspraken en projecten. Soms denk ik eraan om mijn aantal activiteiten en bezigheden wat te minderen“, klinkt het.

Kansarmoede bij kinderen terugdringen

“Het is een hele eer om als aangespoelde toch de Krak van je gemeente te worden”, zegt hij. “De vzw Gust ligt me na aan het hart. Ik ben secretaris, onze burgemeester Ann Vanheste is de voorzitter en initiatiefnemer en verder zijn er ook nog de ondervoorzitter Kathy Velle, penningmeester Fernand Popieul en de leden Frans Duyck, Micheline Claeys, Veronique Vandevoorde en Patrick Olivier. Gunst vzw bestaat bijna twee jaar en wil kansarmoede bij kinderen terugdringen in de streek”, klinkt het.

Reizen met gehandicapten

“Elk jaar organiseren we met onze werkgroep een Broederlijk Delen-weekend. De werkgroep is bijzonder gemotiveerd. Mijn appreciatie gaat dan ook naar alle medewerkers. Samen met mijn vrouw Helena begeleid ik reizen voor mensen met een mentale beperking. We deden dat al voor we elkaar kenden. Sinds we samen zijn kan vzw De Kei op ons rekenen”, schetst Paul.

“We gaan toch wel drie tot vier keer per jaar mee als begeleider. Dat zijn echt mooie reizen naar bestemmingen zoals Nederland, Tunesië, Portugal of Tsjechië. Het zijn geen zwaar gehandicapte personen. Ze moeten zelfredzaam zijn. Wij begeleiden hen op vlak van algemene organisatie, uitstappen, centen en medicijnen,… We bieden hen ook een luisterend oor. Door die vele reizen ontbreekt het mijn vrouw en ik aan tijd om zelf eens op reis te gaan.”

Sociale cohesie is soms ver te zoeken

Paul werkt als logistiek medewerker in het AZ Sint-Augustinus in Veurne. “Het merendeel van mijn vrije tijd gaat naar sociale doelen. “De huidige maatschappij is een en al verbrokkeld. Veel gezinnen gaan uiteen en dat zorgt voor verdoken armoede en financiële ongelijkheid. De sociale cohesie in de samenleving is soms ver te zoeken. Het neoliberalisme viert hoogtij en het individualisme primeert”, gaat de geëngageerde krak de filosofische toer op.

“Ik probeer op mijn manier mijn steentje bij te dragen. Kijk naar de situatie met de vluchtelingen tegenwoordig. Het westen heeft ook boter op zijn hoofd in die problematiek, want wij hebben de situatie in Syrië op zijn beloop gelaten”, aldus nog Paul Demeyere.

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

Ik durf al eens een sigaret opsteken en ik moet leren om vroeger in mijn bed te kruipen.

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

Als er iemand van mijn omgeving in moeilijkheden verkeert.

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

Etienne Vermeersch. Ik ben een soort ‘volgeling’ van hem en zijn standpunten.

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

Ik zou alles leeghalen en zorgen dat mijn vrouw het goed stelt. Ook een reisje zou wel aangewezen zijn.

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

Mensen die zich belangeloos en zonder eigenbelang inzetten voor het goede doel.

Wat is je grootste angst?

Ik ben niet meteen bang van iets concreets.

(MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.