DE KETTING VAN DE KRAK (28): Slager Bart Buyse begrijpt de betogende boeren

Bart Buyse, samen met echtgenote Nathalie, dochter Laura en zoon Lewie. © FODI
Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden één per één nog eens aan het woord. Zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week vertelt Bart Buyse over zijn drijvende kracht achter de Mennefeesten en zijn job als slager.

Bart Buyse, de Krak van Ingelmunster, schrok toen hij vorig jaar als laureaat uit de bus kwam. Heel wat mensen leverden serieuze inspanningen om de joviale slager uit de Brigandsgemeente te steunen.

“Er gebeurde niet echt iets speciaals in mijn leven sinds mijn nominatie vorig jaar”, vertelt hij. “Paardrijden slorpt nog altijd een flink stuk van mijn vrije tijd op. Dat ik heb gewonnen is niet mijn verdienste, maar wel de verdienste van heel wat mensen. Mijn dochter Laura riep via Facebook heel wat mensen op om voor mij te stemmen. Ook mijn personeelsleden deden hun uiterste best om me te steunen. Mijn personeelslid Benny zette zelfs in zijn voortuin een bord voor mij. Ik keek nogal op toen ik daar eens passeerde en dat zag staan”, lacht Bart.

Schrik van Yves Lampaert

Bart haalde het met voorsprong van de tweede kandidaat Lies Defreyne. “Van Lies en Yves Lampaert had ik het meeste schrik”, geeft de zoon van Pierre en Christèle Buyse-Vanderbeke uit de Zwanestraat toe. “Maar het moet toch zijn dat veel mensen mij genegen waren. Akkoord, ook ik ben er voor de plaatselijke verenigingen. Hebben ze iets nodig op vlak van materiaal, dan help ik hen. Wanneer ik dan zo’n monsterscore zie, dan doet het mij deugd dat er veel mensen in alle stilte hun stem uitbrachten.”

Vreugde en verdriet in comité

“Elk jaar begroet ik iedereen met de glimlach tijdens onze Mennefeesten. Als kind groeide ik op met dat evenement. Mijn vader is er ook al vele jaren bestuurslid en ook eresecretaris. In 2001 kwam ik in het bestuur en sinds 2008 ben ik voorzitter in opvolging van Géry Vanneste. Wat hebben wij al plezier gehad met de hele groep. Maar ook ons verdriet delen we met elkaar. Dat is de sterkte van een goed comité. Tijdens het tweede weekend van augustus vonden opnieuw de Mennefeesten plaats en ook dit jaar werd het een voltreffer.”

Gezellig samenzijn in de straat

“Komend weekend komen we samen met het straatfeestcomité in de straat waar mijn slagerij is gevestigd. Het wordt een kleinschalig evenement met een barbecue en een orkestje. Een gezellig samenzijn onder elkaar”, klinkt het.

De slager heeft begrip voor de actie van de landbouwers eerder deze week in Brussel. “De sector heeft het inderdaad niet gemakkelijk. Ik begrijp hun furieuze actie wel, maar vandalisme en geweld kunnen we uiteraard niet toelaten. Niemand werkt voor niets, je moet een correcte prijs krijgen voor je product. Als slager sta ik niet echt onder druk, wij zijn pas de derde in de rij van het productieproces”, aldus nog Bart Buyse.

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Slechte gewoontes zijn er om af te leren”. (lacht)

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Mocht er iets gebeuren met de slagerij, mijn vrienden of familie.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Frans Bauer. Ik zou hem meteen een contract voor de Mennefeesten van volgend jaar onder de neus schuiven.”

Als je nog één jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

“Nog een laatste spetterende editie van de Mennefeesten beleven.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Op mensen die iets bereiken zonder er weinig moeite voor te moeten doen.”

Wat is je grootste angst?

“Dat er iets zou gebeuren met de mensen die mij dierbaar zijn.”

(MF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten