DE KETTING VAN DE KRAK (23): Stijn De Neve is dit jaar zelf de hoofdact op Edewalle Kermis

Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. En zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week antwoordt Stijn De Neve op onze vragen.

Kortemark koos eind 2014 Stijn De Neve, de bezieler van Edewalle Kermis, als Krak van je Gemeente. In het interview dat in januari in De Weekbode Torhout verscheen, liet Stijn optekenen dat hij als dank ‘t Vliegerke live ten berde zou brengen op de eerstvolgende editie van Edewalle Kermis. We belden hem eens op om te horen hoe ver het daar mee staat.

“Heel goed eigenlijk”, lacht Stijn als hij onze vraag hoort. “Ikzelf hoef eigenlijk niet meer te repeteren. Ik ben van oorsprong Oost-Vlaming, ‘t Vliegerke zit er dus goed ingebakken. Maar ik heb begrepen dat mijn begeleider wel nog wat werk voor de boeg heeft. Jullie medewerker, Jeffrey Dael, zal me begeleiden op accordeon. Ik heb hem vorige week gezien en hij zei dat hij er best eens ging aan beginnen.”

Voor de zekerheid hebben we dat maar niet op de affiche vermeld

In elk geval zit het wel snor voor Edewalle Kermis op zondag 16 augustus, ook met de rest van het programma. “We verwelkomen de zondag Jennifer, Matthias Lens, Danny Fabry en Jettie Pallettie”, aldus Stijn. “Daarna ben ik aan de beurt. De hoofdact? Zo kan je het stellen, maar voor de zekerheid hebben we dat maar niet op de affiche vermeld.”

Stijn De Neve beleeft overigens sowieso een vrij drukke zomer. Als vertegenwoordiger voor biertjes Kwak en Tripel Karmeliet vertoeft hij vaak aan de kust voor een promotietour en hij is ook mede-organisator van de koers in Edewalle op 15 augustus. Datzelfde kermisweekend is er bovendien ook bierweekend in Zwevegem. Druk druk druk dus, maar zo heeft Stijn het wel graag. Het aangename aan het nuttige koppelen, of van je hobby je beroep maken, ‘t zijn twee uitdrukkingen die wel op de man van toepassing zijn.

Maar is er dan geen ontspanning? “Toch wel. Vorige week ben ik een weekje naar de Alpen geweest, om er met mijn zoon de Tour te gaan volgen“, vertelt Stijn. “Mijn vriendin houdt een restaurant open, dus zij kon niet mee. Maar ze heeft wel alles voor ons geregeld. Ik heb niet echt een grote favoriet, maar geniet gewoon van de sfeer, de koers op zich.”

“Zo ben ik gisteravond ook naar het natourcriterium in Roeselare gaan kijken”, besluit Stijn.

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je??

“Ik kan nooit neen zeggen. Maar eigenlijk weet ik zelfs niet of dat een slechte gewoonte is.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Dat maakt niet uit, ik ben het al gewend. Het gebeurt regelmatig dat klanten dat doen, soms voor hele simpele dingen. Dan merken ze bijvoorbeeld dat ze binnen enkele dagen een feest hebben en glazen van Tripel Karmeliet te kort hebben. Ze merken dat als ze hun zaak sluiten en bellen me dan op, vergetend dat het dan soms al erg laat is. Maar ik vind dat niet erg.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Ik kom sowieso af en toe al eens een bekende mens tegen aan de toog, maar als ik echt zou mogen kiezen, dan misschien Eddy Merckx. Dat blijft iemand die voor veel mensen een held blijft. En anders bijvoorbeeld ook liever Nairo Quintana dan Chris Froome. Dat heb ik gisteren ook gemerkt op het natourcriterium. Quintana lijkt mene grappigen, een eenvoudige mens. Froome kwam veel ingetogener en gesloten over.”

Als je nog een jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen??

“Een reis rond de wereld dan. Maar niet naar ‘t Midden-Oosten, ik wil dan dat jaar wel uitzingen natuurlijk. Voor de rest is ‘t gelijk. Noord-Europa, Zuid-Amerika,… noem maar op. Nu komt het er niet van omdat de verlofperiode telkens veel te kort is.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Op soigneurs, bijvoorbeeldeen Peter Desmet van Topsport Vlaanderen, of andere mensen die het hele jaar door mee zijn in de koers. “

Wat is je grootste angst?

“Dat er iets zou gebeuren met mijn familie.”

(FV – Foto Kurt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.