DE KETTING VAN DE KRAK (22): Filip Cardoen schildert het liefst Tom Boonen

Filip Cardoen met vrouw en kinderen © a-Jan Stragier
Frederic Vansteenkiste

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. En zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week antwoordt Filip Cardoen uit Moorslede op onze vragen.

Filip Cardoen, Krak van Moorslede, is deze week de schakel van de ketting. De grafisch ontwerper kleurt al jaren de West-Vlaamse wegen en winkelstraten met zijn wielerportretten en koerskoppen en sinds vorig jaar kwam daar ook een mooi project rond de Eerste Wereldoorlog bij. Wij wilden wel eens weten welke coureur hij nu het liefste van al schildert.

Geen eenvoudige vraag, want Filip Cardoen vereeuwigde in de voorbije 12 à 13 jaar vele tientallen, zoniet honderden renners, goed voor zo’n 80 portretten per jaar. In totaal schat Filip dat hij er al een duizendtal schilderde, de helden van nu, maar ook iconen uit de rijke wielergeschiedenis. Maar als hij echt moet kiezen, dan gaat Filip voor Tom Boonen. “Da’s nog altijd de populairste en degene waar het meeste reactie op komt“, aldus Filip. “Peter Sagan eigenlijk ook.” Maar eigenlijk maakt het Filip niet altijd zo veel uit wie hij moet schilderen. “Het leukst is natuurlijk als er ergens iets is wat een beetje opvalt. Een kenmerkende bril, een opvallende haardos, een karakteristieke neus…”

De lelijkste zijn de moeilijkste, maar ik maak ze allemaal wat mooier dan ze eigenlijk zijn

“De lelijkste zijn de moeilijkste, maar ik moet bekennen dat ik ze allemaal wat mooier maak dan ze eigenlijk zijn”, aldus nog Filip.

Momenteel overigens geen vakantie voor Filip, want hij is nog druk in de weer met zijn project rond de Eerste Wereldoorlog. “De zomer is normaal de kalmste periode, dus profiteer ik er nu van om voort te doen aan die oorlogsportretten. Er moeten er een pak klaar zijn tegen oktober en november, dus het is doorwerken geblazen. Ik heb recent een portret gemaakt van Harry Patch, een van de bekendste oud-strijders van Engeland, die enkele jaren geleden is overleden. Da’s echt een legende.”

Of het dan lukt om ook de Ronde van Frankrijk wat te volgen? “Ja, we zorgen dat dat lukt hé”, vertelt Filip. “Rond 15 uur ga ik aan de computer zitten. Ik heb twee schermen. Op het ene ben ik aan het werk en op het andere zet ik dan de Tour op. En als ik de stem van Wuyts of De Cauwer hoor ik de hoogte gaan, kijk ik snel wat er gebeurt.”

Filip Cardoen heeft het in de Tour vooral voor Sagan, en ook wel voor Van Avermaet en Greipel. Vorig jaar kwamen zijn Tourportretten aan het rondpunt bij het Spillebad in Roeselare overigens prominent in beeld tijdens de etappe door onze provincie en het doet hem dromen van meer. “Ik zou nog wel eens zo iets groots willen doen”, bekent hij. “Voor de Tour, of voor de Ronde van Vlaanderen. Volgend jaar is het de honderdste ronde zeker? Misschien dan…”

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je??

“Ik ben nogal slordig. Dat zal wel te maken hebben met mijn beroep, maar ik vind toch alles terug. Nu, af en toe moet er toch opgeruimd worden, want anders zou ik alles houden vrees ik.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Als een van de dochters niet thuis geraakt. Maar het mag ook voor leukere dingen zijn. Ik kan tamelijk goed opstaan en ben ook direct fit.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Zeker een sportman. Peter Sagan lijkt me wel een leuke tooghanger en buiten het seizoen zal het wel geen colaatje zijn dat hij drinkt. Hopelijk kan hij zijn Frans een beetje. Ik heb hem al vele keren geschilderd en heb hier trouwens een artikel van een Slovaakse krant liggen, waar een van mijn schilderijen van Peter instaat.”

Als je nog een jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen??

“Ofwel de Tour eens volgen, dat circus meemaken van dichtbij, of een natuurreis naar Afrika. Madagascar bevoordeeld, ben ik nog niet geweest. De zonsondergang en de zon die opkomt, de natuur die ontwaakt, geluiden, geuren en kleuren. Ik vind het overweldigend. De Tour of Afrika dus, maar liefst alle twee.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Iemand met een stem als een klok, of het nu een zanger of een moppentapper is, of iemand die aan de toog zit. Iemand waarbij iedereen zwijgt als hij zijn mond open doet. Maar als ik mocht kiezen, dan toch een vaste hand om te kunnen tekenen hoor.”

Wat is je grootste angst?

“Een van mijn twee dochters of vrouwlief verliezen, ik mag er niet aan denken. Of met bevende handen door het leven moeten. Maar dan toch liever dat laatste natuurlijk”

(FV – Foto JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.