De Ketting van de Krak (20): Christiaan Beirens vreest voor de toekomst van zijn koor

Christiaan samen met zijn vrouw Marlène. © Krant van West-Vlaanderen
Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. En zo vormen we de Ketting van de Krak. Christiaan Beirens antwoordt deze week op de vraag van Carlos Ameye.

Christiaan Beirens, Krak van De Haan, is deze week de schakel van de ketting.

Carlos Ameye, Krak van Deerlijk, stelt de vraag: U zit al heel wat jaren in het koor, hoe hebt u het koor zien evolueren na al die jaren en hoe ziet u het in de toekomst nog evolueren?Is er veel interesse van jongeren om in het koor te stappen?Zijn er bepaalde vereisten om in het koor te stappen?Hoe lang wilt en denkt u nog door te gaan in het koor?U hebt heel wat dieren. Vanwaar komt de liefde voor dieren?

Christiaan ziet de toekomst van zijn koor eerder somber in. “De eerste twintig jaar is het koor enorm gegroeid, maar de laatste 10 jaar zijn we volledig gestagneerd”, vertelt Christiaan. De reden moet hij niet ver zoeken. “Er sluit geen jeugd meer aan. Onze gemiddelde leeftijd ligt op 65 à 70 jaar. In een kleine gemeente als Vlissegem is het moeilijk om jonge mensen enthousiast te maken in het koor te stappen.”

Liefde voor dieren

“Bovendien trekken ze van Vlissegem naar de grote steden om te studeren. Als ze al interesse hebben om in het koor te stappen, doen ze dat in een van die steden. En laten we vooral niet vergeten: er zijn nu eenmaal veel minder kerkbezoekers dan vroeger”, verklaart Christiaan de stagnatie. “Nochtans zijn er geen vereisten om tot het koor toe te treden. Zelf ben ik niet van plan om ooit het koor te verlaten. Ik ga door tot ik niet meer kan.”

Dat Christiaan een dierenliefhebber is, kan hij enkel beamen. “Toen ik jong was hadden we een hond in huis en hadden we ook schapen en kippen. De liefde voor dieren heb ik van thuis uit meegekregen en die liefde is nooit weggegaan.”

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je? “Ik zorg te weinig voor mezelf. Soms verwaarloos ik mijn eigen lichaam.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen? “Ik sta op elk moment klaar om mensen te helpen.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen? “Met Eddy Merckx. Ik ben een koersfan.”

Als je nog een jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen? “Ik zou gewoon blijven doen wat ik nu doe en nog zoveel mogelijk profiteren.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom? “Jaloezie is een woord dat niet in mijn woordenboek staat.”

Wat is je grootste angst? “Sterven. Ik hoop dat ik op een vredige manier aan mijn einde kom. Slapen en niet meer wakker worden. Dat is het ideale scenario.”

(DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.