DE KETTING VAN DE KRAK (18): Wim Vannobel ziet een mooie toekomst voor de ambachtelijke bakkersstiel

Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. En zo vormen we de Ketting van de Krak. Wim Vannobel antwoordt deze week op de vraag van Cédric Borgonjon.

Wim Vannobel, Krak van Vleteren, is deze week de schakel van de ketting.

Cédric Borgonjon, Krak van Maldegem, stelt de vraag: Welke raad geef je aan jongeren die in de horeca hun beroep willen maken? Wat heb je tijdens je reis naar Berlijn gastronomisch bijgeleerd? Heeft het ambachtelijk bakken nog een toekomst in deze tijd?

“Als ik raad moet geven aan jongeren die in de horeca willen stappen, kan ik enkel maar zeggen er niet zomaar aan te beginnen”, vertelt Wim. “Ze moeten snappen dat ze opofferingen moeten maken. Lange uren kloppen tijdens het weekend tussen mensen die aan het feest zijn: dat hoort er allemaal bij.” Toch wil Wim niet al te pessimistisch zijn. “Er is niets mooier dan werken in de horeca. Jongeren kunnen ook echt iets toevoegen.”

Duitse curryworst

Als Wim een iets geleerd heeft van zijn reis naar Berlijn is het wel dit: “Op gebied van gastronomie worden wij in België nog altijd verwend. Dat heb ik in Berlijn nog maar eens ervaren. We hebben op restaurant een curryworst gegeten voor 12,50 euro. In België betalen wij 70 cent voor een curryworst. Pas op, het was zeer lekker. Maar voor zoiets ga je in België nooit op restaurant.”

De toekomst van de bakkers ziet Wim rooskleurig in. “Ik was onlangs jurylid bij een examen op een school. Ik moet toegeven dat het niveau enorm hoog lag. Het doet me deugd dat er een jonge generatie is die ons vak levendig zal houden. Jongeren die weekendwerk doen, halen een hoger niveau. Het kwaliteitsverschil tussen een bakkerij en een supermarkt is trouwens nog altijd merkbaar.”

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je? “Ik werk altijd met een deadline wat soms wel eens stress teweeg brengt.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen? “Ik sta altijd paraat om mensen te helpen.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen? “Absoluut niet met politici. Misschien wel eens met een schlagerzanger. Dat lijkt me fijn.”

Als je nog een jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen? “In dat jaar zou ik ervoor willen zorgen dat mijn vrouw het achteraf blijft goed hebben.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom? “Ik ken geen jaloezie.”

Wat is je grootste angst? “Dat ik kanker zou krijgen. Ik geniet nog te veel van het leven.”

(DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.