DE KETTING VAN DE KRAK (17): Cédric Borgonjon wil zo veel mogelijk uit een product halen

Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. En zo vormen we de Ketting van de Krak. Cédric Borgonjon antwoordt deze week op de vraag van Gino Vanpoucke.

Cédric Borgonjon, Krak van Maldegem, is deze week de schakel van de ketting.

Gino Vanpoucke, Krak van Beernem, stelt de vraag: Hoe wil je de stage in Denemarken gebruiken in je verdere leven? Welke impact heeft de stage op je gehad? Bekijken je vriendjes je sindsdien anders en hoe ga je daar mee om?

Cédric weet al heel duidelijk hoe hij zijn stage in Denemarken wil gebruiken. “Ik wil later zo veel mogelijk van een product gebruiken. In Noma heb ik geleerd om lekkere gerechten te maken met producten die andere chefs zouden weggooien. De kern van een pruimenpit verwerken tot een puree of de kop van een kabeljauw bereiden tot een topgerecht, om maar enkele voorbeelden te geven. Ik wil vooral enthousiast samenwerken met mensen die een passie voor het koken hebben.”

Niet opscheppen

Cédric was van één iets heel erg onder de indruk. “Van het enorme team. Ik mocht er meedraaien met een tachtigtal mensen uit alle hoeken van de wereld. Vooral de inzet van zoveel mensen voor 40 couverts voor de lunch en diner zal ik blijven onthouden. Ik ontdekte dat zo’n gerecht het resultaat is van een zoektocht van heel veel koks tijdens het zaterdagavondproject. Na de avondshift mogen chefs op zaterdag een eigen gerecht voorstellen aan de andere chefs. Nadien wordt er gestemd of het gerecht goedgekeurd is. Vaak is zo’n gerecht terug te vinden op het menu.”

En zijn vrienden? “Ze bekijken me misschien wel een beetje anders sinds mijn stage“, geeft hij toe. “Ze waren verrast toen ze hoorden dat ik daar een week mocht meedraaien. Ik had hen over mijn gastweek in Noma vooraf niets verteld. De directeur van onze school heeft het hen nadien meegedeeld. Toch hebben ze me deze ervaring gegund. Ik wil er niet mee opscheppen want daar bereik je toch niets mee. Ik wil eerst de basistechnieken op mijn koksschool Spermalie leren.”

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je? “Soms wil ik te perfectionistisch zijn. Ik ben niet zo vlug tevreden met mijn resultaten.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen? “Om te voetballen met mijn Maldegemse vrienden.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen? “Ik heb wel een lijstje van chefs die ik graag eens wil ontmoeten: Albert Verdeyen, Peter Goossens, Geert Van Hecke, Kobe Desramaults, Heston Blumenthal,…”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom? “Ik ben op niemand jaloers en ik kijk op naar mensen die graag lekker koken.”

Wat is je grootste angst? “Dat mijn allerliefste mama dood zou gaan.”

(DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.