DE KETTING VAN DE KRAK (16): Gino Vanpoucke vult met cultuur de leegte in zijn leven in

Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. En zo vormen we de Ketting van de Krak. Gino Vanpoucke antwoordt deze week op de vraag van Aaron Verwilst.

Gino Vanpoucke, Krak van Beernem, is deze week de schakel van de ketting.

Aaron Verwilst, Krak van Ruiselede, stelt de vraag: wat ging er door je heen toen je te horen kreeg dat je MS hebt? Verlieten je vrouw en je kind je omwille van de ziekte? Waarom is cultuur zo belangrijk voor u?

Gino had een dubbel gevoel toen hij het harde verdict kreeg dat hij MS had. “Enerzijds was er opluchting omdat ik eindelijk wist wat er aan de hand was. Anderzijds ook een grote angst. Je vraagt je af hoe je dat allemaal gaat organiseren.” Bovenop dat harde verdict lieten zijn vrouw en kind hem ook nog eens in de steek. “Dat deden ze niet omwille van mijn ziekte, wel omwille van mijn woedeaanvallen. Ik had net enorm geïnvesteerd in mijn eigen bedrijf en was eigenlijk in de fleur van mijn leven. Ik voelde mij enorm veel onrecht aangedaan, en had vaak woedeaanvallen. Meteen ook de reden waarom ze mij verlieten.”

Leegte invullen

Gino legt uit waarom cultuur zo belangrijk is. “In mijn voordrachten vertel ik altijd over de pijlers in het leven. Werk en liefde zijn er daar twee van. Toen MS vastgesteld werd bij mij, verloor ik meteen die twee pijlers. Als je pijlers verliest, word je verdrietig en ontstaat er een leegte in je leven. Cultuur heeft die leegte kunnen invullen. Ik ga zoveel mogelijk voorstellingen bekijken en zet me in voor enkele verenigingen. Ik haal daar bijzonder veel voldoening uit. Ik leef enkel nog om mensen te helpen.”

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

“Ik wil in alles de beste zijn, en dan durf ik wel eens te ver gaan.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

“Om mijn wijsheid met anderen te delen. Ik vind het fantastisch als mensen dingen oppikken van mij.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

“Jan Leyers. Of een filosoof om te praten over de zin en onzin van het leven.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

“Ik ben jaloers op mijn spiegelbeeld, maar dan in een lichamelijk gezonde toestand.”

Wat is je grootste angst?

“De dag dat ik niet meer kan communiceren. Dan mag het voor mij zo snel mogelijk gedaan zijn.”

(DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.