DE KETTING VAN DE KRAK (14): Valerie Debruyne deinst niet terug voor snelheid

Sofie Debruyne © a-EVW
Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op KW.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. En zo vormen we de Ketting van de Krak. Valerie Debruyne antwoordt deze week op de vraag van Daniël Deblaere.

Valerie Debruyne, Krak van Dentergem, is deze week de schakel van de ketting.

Daniël Deblaere, Krak van Oostrozebeke, stelt de vraag:Hoe komt een meisje er bij om op een leeftijd van 16 jaar jockey te worden op grote renbaankoersen? Hebt u uw eigen paard? Kan een persoon in een openbare ren die aan een code en reglementen onderworpen is, rijden zonder vergunning? Dient er een praktische test op een hippodroom plaats te vinden?Als men nog maar 16 jaar is, mag men al jockey spelen? Wie beslist daarover?

Volgens Valerie kwam ze eerder toevallig in de paardensportwereld terecht. “Ik mocht kiezen welke sport ik beoefende. Ik ben van nature geen angsthaas en ik houd wel van wat snelheid. Zo kwam ik bij de paardensport terecht en had ik de microbe snel te pakken.” Sinds kort heeft Valerie terug een eigen paardje. “Maar daarmee neem ik geen deel aan de wedstrijden. Ik heb mijn paard gewoon voor het plezier en om eens een wandeling te maken. Voor de wedstrijden gebruik ik paarden van eigenaars en trainers.”

Regels en codes

Zonder vergunning deelnemen aan wedstrijden is onmogelijk, aldus Valerie. “Al die codes en reglementen zijn er net om dat te vermijden. Het is strikt verboden om deel te nemen aan wedstrijden zonder vergunning.” En voor die vergunning te halen dien je testen af te leggen. “Er is een theoretische en praktische test waar je moet voor slagen alvorens je jockey kunt worden. Je kunt vanaf 16 jaar deelnemen aan die testen. Slaag je, mag je deelnemen aan rennen. Je eerste drie rennen wordt je echter ook nog eens beoordeeld. Heb je een negatief advies, mag je je licentie vergeten.”

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je? “Soms snoep ik al te veel. Als jockey moet je nochtans op je gewicht letten. “

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen? “Een unieke ervaring in de paardenwereld. Bijvoorbeeld ergens in het buitenland mogen rijden, op stage gaan… Dat is een droom voor mij.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen? “Frankie Dettori, een Italiaanse jockey die zowat in alle landen gekend staat als een van de beste renners. Hij won ooit 100 rennen in een seizoen en 7 rennen op een dag.

Als je nog een jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen? “Nog zoveel mogelijk momenten genieten met mijn paarden en mijn vriend.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom? “Jente Mariën, hij is alsook een leerling-jockey hier in België. Ik weet hoe hij begonnen is en heb bewondering voor waar hij nu al staat. Hij heeft al vele keren deelgenomen aan rennen in het buitenland en er ook al vele prijzen in de wacht gesleept.”

Wat is je grootste angst? “Spinnen.”

(DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.