DE KETTING VAN DE KRAK (13): Daniël Deblaere houdt vooral van klassieke schilders

Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. En zo vormen we de Ketting van de Krak. Daniël Deblaere antwoordt deze week op de vraag van Bart Claeys.

Daniël Deblaere, Krak van Oostrozebeke, is deze week de schakel van de ketting.

Bart Claeys, Krak van Ardooie, stelt de vraag: naar welke kunstenaars kijk je op en waarom? Is er voldoende ondersteuning van de overheid voor de kunstkring of kunstenaars? Is er voldoende interesse van jongeren in de kunstkring?

Daniël kijkt vooral op naar de klassieke schilders. “Rubens en Rembrandt zijn bijvoorbeeld twee kunstenaars die me enorm kunnen bekoren. Mensen die kunnen tekenen en abstract kunnen werken: voor hen heb ik een boontje.” Met moderne kunst loopt Daniël helemaal niet hoog op. “Ik begrijp ze gewoon niet. Een doek dat maar half gevuld is, is dat ook al kunst?”

Accommodatie

Over de matige steun van de overheid is de Krak van Oostrozebeke niet te spreken. “Er is veel te weinig steun. We moeten ons plan trekken in de kunstkring. Ook van de provincie moeten we geen duwtje in de rug verwachten. Wel kunnen we niet klagen over onze gemeente. Oostrozebeke is een echte cultuurgemeente en we beschikken over een mooie accommodatie met goede expositiezalen.”

En de kunstkring slaat ook aan bij de jeugd. “Jongeren vanaf 16 jaar kunnen zich aansluiten. Er is ook interesse van jongeren. Er is maar één probleem: eens ze naar het hoger gaan en op kot zitten, zien we ze niet meer terug. De tekenlessen zijn op maandag: dan zitten ze in de studentensteden. Sommigen keren terug na hun studies, maar langer dan enkele jaren blijven ze dan ook niet.”

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je? “Mijn vrouw zegt dat ik geen slechte gewoonten heb.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen? “Om mensen uit de nood te helpen.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen? “Kamagurka. Naast een goed tekenaar lijkt hij me ook een sympathiek mens. Met hem wil ik wel enkele pinten drinken.”

Als je nog een jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen? “Al mijn kinderen en kleinkinderen nog eens zien.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom? “Op mijn vrouw. Het is een fantastische madam.”

Wat is je grootste angst? “Om te sterven. Het definitieve einde. Maar als ik sterf, hoop ik dat het zonder aftakeling kan gebeuren.”

(DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.