DE KETTING VAN DE KRAK (12): Bart Claeys laat zich niet in een vakje duwen

Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. En zo vormen we de Ketting van de Krak. Bart Claeys antwoordt deze week op de vraag van Rudy Willaert.

Bart Claeys, Krak van Ardooie, is deze week de schakel van de ketting.

Rudy Willaert, Krak van Koekelare, stelt de vraag: speel je het liefst een komische rol of een drama? Is er een noodplan in het geval van technische problemen tijdens een voorstelling? Klopt het dat je als acteur beter wordt naarmate je ouder wordt? Als je steeds komische rollen doet, bestaat het gevaar dan dat je bij het publiek niet meer serieus wordt genomen als je nog eens een dramarol doet?

Bart Claeys zegt beide rollen interessant te vinden. “Maar een dramatische rol vergt wel meer van je zelf. Meestal toch. Het is als speler zoeken naar types om je in die rol in te leven.” In geval van pech wordt er geïmproviseerd, aldus Bart. “Een noodplan is er niet. Als er dus iets fout loopt, moeten we improviseren. Ik maakte ooit mee dat de decorverlichting uitviel in een café. We konden niet veel anders dan de verlichting van het café zelf aanleggen.”

Kwaaltjes

Bart denkt dat je naarmate je ouder wordt, een beter acteur wordt. “Je pakt meer ervaring en bagage mee. Dan wordt je automatisch beter. Bovendien ben je op de duur ook niet meer zo zenuwachtig.” Toch heeft ouder worden, ook zijn nadelen. “Sommigen hebben meer moeite om hun teksten van buiten te leren. Zelf heb ik dat nog niet moeten ervaren. Mijn pa had dat bijvoorbeeld. Ook fysieke kwaaltjes spelen zijn rol. De rollen van mijn pa moesten wat aangepast worden zodat hij kon zitten, want lang rechtstaan ging niet meer voor hem”, vertelt Bart.

De Krak van Ardooie wil voorkomen dat mensen hem in een vakje stoppen. “Daarom wissel ik vaak van rol. Enkele jaren geleden deed ik een serieuze rol, nu doe ik een komische voorstelling. Maar de volgende show zal ik weer een serieuze rol vertolken. Zo vermijd ik dat mensen een bepaald verwachtingspatroon van me hebben.”

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je? “Ik kom vaak te laat op afspraken.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen? “Voor een goed toneelstuk. Zelf ga ik ook graag naar toneel kijken. Cultuur is zeer belangrijk voor me.”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen? “Stef Bos. Hij zingt niet alleen mooi, maar zijn bindingsteksten tussen liedjes zijn ook zeer zinvol. Hij laat me altijd nadenken.

Als je nog een jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen? “Nog een echte toprol spelen. En een afscheidsfeestje met al mijn dierbaren en vrienden.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom? “Tom Ternest. Hij is een heel aangename mens om mee om te gaan en realiseert heel knappe dingen in het beroepstheater.”

Wat is je grootste angst? “Dierbaren verliezen, ook al is het onvermijdelijk.

(DS – foto a-JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.