De Kei van Poperinge is terug

Burgemeester Christof Dejaegher en schepen Klaas Verbeke. © (Foto MD)
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Jarenlang was hij niet meer in het Poperingse straatbeeld terug te vinden, maar hij is terug: de Kei van Poperinge. De Kei kan je vanaf nu bewonderen aan het Vroonhof.

“De Kei dat is de trots van de Poperingenaars”, zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). De Kei van Poperinge verscheen in 1987 op de Grote Markt, naar aanleiding van de 800ste verjaardag van de vrijdagmarkt. De kei weegt maar liefst 1650 kg. “Het is een eerbetoon aan de Poperingenaren, die ook wel eens keikoppen genoemd worden. Die bijnaam is een overblijfsel van hun hardnekkige strijd om de lakennijverheid in de middeleeuwen tegen de andere lakensteden Gent, Brugge en Ieper.”

Bij de heraanleg van de Grote Markt werd de kei weggehaald. “Het monument werd toen tijdelijk weggehaald. De Kei bleef lang weg, omdat we niet wisten wat we ermee zouden doen. De puzzel viel in elkaar toen door de heraanleg van de Vroonhofsite. We besloten om de Kei dus nu een plaats te geven op de Vroonhofsite. Wanneer de site volledig heraangelegd is krijgt hij er een definitieve plaats, voorlopig kan je hem op het grasveld vooraan bewonderen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.