De Karavan trekt voor jubileum naar het voormalig postgebouw in Roeselare

Wouter Wenes (links) en Gorik Casier in het vroegere sorteercentrum binnen het postgebouw in Roeselare. Daar vindt de vijfde editie van De Karavan plaats. (Foto JCR)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Tijdens het weekend van 16 en 17 december is er de vijfde editie van De Karavan in het voormalig postgebouw in de Hugo Verrieststraat. In afwachting van een nieuwe bestemming kunnen creatievelingen er het beste van zichzelf geven tijdens een tweedaags evenement. Het concept is al vijf edities lang hetzelfde, de invulling niet. “Bij iedere editie willen we een beetje meer vernieuwen”, zegt Gorik Casier.

In 2014 vond de eerste editie plaats van De Karavan, een tweedaags evenement waarbij creatievelingen en kunstenaars de kans krijgen om hun kunnen te tonen. Beleving staat daarbij centraal. De Karavan werd daarbij niet zomaar gekozen als naam. Van bij het begin was het de bedoeling om op verschillende plaatsen het evenement te laten plaatsvinden. De eerste editie vond plaats op de site Dejonckheere, later belandden ze onder andere in het Zuidpand en de site van Damman Croes in Krottegem. Daarbij mochten ze vorig jaar bijna 3.000 bezoekers verwelkomen.

“Met De Karavan willen we een platform bieden aan talent van bij ons, bruggen bouwen en mensen samenbrengen die openstaan voor vernieuwende ideeën”, vertelt Gorik Casier die samen met fotograaf Hannes Verstraete van bij het begin betrokken was. Hannes is recent naar Frankrijk verhuisd, maar blijft het project genegen. “Ondertussen kunnen we rekenen op een team van een achttal mensen die zich inzetten voor de organisatie. We willen heel divers zijn, met slow design, eco design en vintage, maar ook duurzame en kwaliteitsvolle fabricaties. Unieke zaken en dingen die we gewoon leuk vinden, ver van de platgetreden wegen.”

Unieke locatie

Voor de vijfde editie, dit jaar op zaterdag 16 en zondag 17 december, trekken ze naar het voormalig postgebouw in de Hugo Verrieststraat. “We willen sowieso voor een unieke locatie gaan”, stelt Wouter Wenes. “Het mag geen plaats zijn waar er bij wijze van spreken iedere week iets plaatsvindt. De locatie alleen al moet een reden zijn om naar De Karavan te komen. Het voormalig postgebouw blijft tot de verbeelding spreken. We palmen de gelijkvloers in, daar waar het sorteercentrum zat, en de kelderverdieping.”

“De ingang komt in de Hugo Verrieststraat. We willen bij iedere editie vernieuwen en trekken daarbij ditmaal de kaart van de muziek. Daarvoor is de overdekte zone voor de ingang ideaal. Op zaterdag heb je daar Kapitein Kakbaard met zijn Jazzavan. Op zondag hebben we live jazz met Benoit Maddens, daarbij komt ook J to the C even langs. Verder hebben we binnen opnieuw een ruim aanbod aan creatief talent met innovatieve kunstenaars, designers, ambachtslieden, enz. Ook aan de innerlijke mens wordt gedacht met passende hapjes van De Overburen, Saladette en Barlaban. We hebben een mix van lokaal talent en creatievelingen die van iets verder komen. We zijn ervan overtuigd dat de bezoekers weer heel wat nieuwigheden zullen ontdekken. Qua concept hebben we al heel veel navolging gekregen, maar ik denk dat wij met onze aanpak ons nog steeds onderscheiden van de rest.”

“Tijdens de eindejaarsperiode is het misschien ideaal voor een origineel cadeautje”

De vorige editie van De Karavan dateert van anderhalf jaar geleden. “We willen ons niet vastpinnen op een vaste datum. Alles heeft te maken met de passende locatie die we vinden of niet. Soms komt het gewoon op ons af en laten we het gebeuren. Na de vijfde editie laten we het sowieso even bezinken en dan zien we wel. We willen niet zomaar een evenement organiseren omdat het moet”, zegt Gorik.

“We hopen nu alvast weer veel volk te mogen verwelkomen. Het is wellicht het drukste weekend tijdens de eindejaarsperiode en hopen een graantje mee te pikken. Heel wat standhouders hebben alvast aangekondigd om iets te doen rond eindejaar, het kan een idee zijn voor een origineel cadeau!”

Afspraak op zaterdag 16 december van 10 tot 22 uur en op zondag 17 december van 10 tot 20 uur in de Hugo Verrieststraat, gratis toegang.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier